Szalai Ádám: Nincs veszítenivalójuk, csak nyerhetnek

Vágólapra másolva!
2012.03.01. 17:04
null
Szalai Ádám és a Most Wanted két győztese jelentkezésre biztatta a magukban erőt, kedvet és kihívást érzőket (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Március 1-jétől lehet regisztrálni a Nike The Chance 2012 tehetségkutatójára. A világszerte egy időben beindított esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján megtudhattuk: a honi selejtezőket követően a program a barcelonai döntővel ér véget, amelyen már ötvenöt ország legjobb száz játékosa méri össze magát egy objektív tesztpályán. Az ott legjobbnak bizonyuló tizenhat tehetség fődíja egy négyhetes tábor lesz, amely során a Barcelona, a Manchester United vagy éppen a Juventus edzésein vehetnek részt a kiválasztottak.

A tehetségkutatóra – amelyre az nso.hu/chance rovatban és facebook.com/nikefootballhungary oldalon lehet jelentkezni – a 16-21 éves generáció bátor, kihívást vállaló labdarúgóit várják. A három magyarországi helyszínen (Budapest, Székesfehérvár, Miskolc) két-két selejtezőt rendeznek a tavasszal, a döntőt június 9-én tartják a fővárosban.

A szervezők mintegy kétezer jelentkezőt várnak – egyéni és csoportos regisztráció is lehetséges –, akiknek mérhető tesztpályákon kell teljesíteniük. Minden selejtezős nap után egy-egy hétfős csapat jut tovább, amely a csoportos döntő két továbbjutójával egészül ki nyolcra. Június 9-én a napot ötvenhatan kezdik meg, de közülük csak kettő lehet a győztes, és utazhat Barcelonába a világdöntőre.

„Tizenöt éves koromban kerültem ki külföldre, azóta is egyenes a karrierem, de hasonló csak keveseknek adatik meg – mondta Szalai Ádám, a Mainz légiósa, aki hosszú sérülését követően szerdán góllal tért vissza a válogatottba a Bulgária elleni felkészülési mérkőzésen. – A programban részt vevő korcsoport tagjai, főként az idősebbek, már csak jóindulattal sorolhatók a reménységek kategóriájába, így a szlogen szerint nekik ez már tényleg az utolsó lehetőség, hogy profi futballistákká váljanak. Mindenképpen arra biztatnám, őket, hogy ragadják meg ezt az esélyt. Főként azért, mert veszítenivalójuk nincs, így csak nyerhetnek, hiszen olyan élményeket élhetnek át, helyekre juthatnak el, és találkozhatnak igazi futballsztárokkal, amiről még nyugdíjasként is mesélhetnek. Volt alkalmam személyesen is megnézni a tesztpályát, nekem különösen azok a feladatok tetszettek, amelyek egy-egy világklasszishoz voltak köthetőek.”

A speciális tesztpálya több állomásból, futballpályányi területen helyezkedik el, és három pilléren nyugszik. Mérik a mozgáskoordinációt, az állóképességet és a robbanékonyságot, labdával, illetve anélkül. Az ügyességi teszteknél a dinamika, a gondolkodási sebesség mellett a pontosságra, a labdaügyességre is kíváncsiak. Utóbbi feladatok Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Gerard Piqué és Andrés Iniesta legfőbb erényeit hivatottak modellezni.

A Nike nem rendhagyó kirándulást tesz a tehetségkutatók világába, legutóbb 2010-ben Most Wanted néven futtatott hasonlót. A két hazai nyertes, Dombai Viktor és Kovács Olivér eljutott a londoni világdöntőre, előbbit egy lépés választotta el, hogy egyéves ösztöndíjat kapjon a Nike angliai futballakadémiájára, mert ez a helyszínre érkező százból csak nyolcak kiváltsága lehetett. Nevezettek a sajtótájékoztatón elmondták: döntően az akkori tehetségkutatón szerzett szakmai és mentális töltetnek köszönhetően lettek az Újpest, illetve a Kaposvár élvonalbeli futballistái.

NAGYON PROFI EZ A SZERVEZŐDÉS – SZALAI ÁDÁM

KATTINTS A KÉPRE: RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK!
KATTINTS A KÉPRE: RÉSZVÉTELI SZABÁLYOK!
KATTINTS A KÉPRE: NEVEZNI SZERETNÉK EGYÉNILEG!
KATTINTS A KÉPRE: NEVEZNI SZERETNÉK EGYÉNILEG!
KATTINTS A KÉPRE: NEVEZNI SZERETNÉK CSAPATBAN!
KATTINTS A KÉPRE: NEVEZNI SZERETNÉK CSAPATBAN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik