Birkózó-vb: Korpási Bálint és Bácsi Péter elődöntőbe jutott

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.10.25. 14:30
A kötöttfogásúak is elkezdték szereplésüket a budapesti birkózó-világbajnokságon, s Korpási Bálint, valamint Bácsi Péter az elődöntőbe jutott. Váncza István a negyeddöntőig menetelt, de ott kikapott, míg Andrási József a selejtezőben szenvedett vereséget – a délutáni elődöntő során mindketten bízhatnak a vigaszágas szereplésben. A nőknél Sastin Marianna mindkét vigaszágas mérkőzését megnyerte, így este a bronzéremért csatázhat.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A délutáni eseményekről itt olvashatnak.

14.26:

Az 55 kilósok selejtezőjében Andrási Józsefet legyőző Eldaniz Azizli bejutott az elődöntőbe, így él még a magyar remény a vigaszágra.

14.15:

Lemásolta eddigi teljesítményét Bácsi Péter, aki újabb 2:1-es sikerrel lépett tovább, és Korpásihoz hasonlóan már az elődöntőben jár. A Fradi világbajnokának most nem jönnek az akciók úgy, ahogy szoktak – konkrétan kizárólag intéspontokkal jutott el a legjobb négyig… –, de stabilan áll a lábán, és egyelőre ez is elég – kérdés, az elődöntőben is elég lesz-e a kirgiz Aziszbekovval szemben.

13.58:

Kiválóan menetelt élete első felnőtt világbajnokságán a junior vb- és Eb-bronzérmes Váncza István, de két remek győzelem után a vb-bronzérmes Sztjepan Marjanjan már túl nagy falatnak bizonyult a 19 esztendős tehetségnek. Az örmény nemzetiségű, de Oroszországban született és versenyző Marjanjan hamar rövidre zárta a mérkőzést, 8:0-s technikai tussal nyert, de Vánczának egyáltalán nincs oka a szégyenkezésre (főleg, hogy a vigaszágban még így is bízhat!)

13.50:

Korpási Bálintot, a BVSC klasszisát könnyű ágra sorsolták, de ennyi világ- és Európa-bajnokként járjon is neki egy hazai vb-n (hogy mást ne mondjunk, a másikon ott volt a teljesség igénye nélkül a világbajnok Frank Stäbler, a vb-ezüstérmes kazah Zsadrajev, az olimpiai bronzérmes azeri Rasul Chunayev, a vb-bronzérmes iráni Geraei és az Eb-bronzérmes orosz Mencsigov is…)!

Korpási ki is használta ezt: a negyeddöntőt újabb tükörsima sikerrel tudta le, levitelekkel és dobásokkal 10:0-s technikai tussal lépett túl brazil ellenfelén, így délután az elődöntőben folytatja, az örmény származású, de bolgár színekben versenyző Aik Mnacakanjannal találkozik!

Korpási Bálint is elődöntőbe jutott (Fotó: Török Attila)
Korpási Bálint is elődöntőbe jutott (Fotó: Török Attila)

13.45:

A birkózószövetség jelezte, szombatra nincs már jegy, ugyanis az összeset eladták a Papp László Budapest Sportarénában zajló eseményre. Szombaton tehát telt ház várható!

13.27:

Második mérkőzését is 2:1-re nyerte meg Bácsi Péter – ez sem volt éppen a birkózás látványos magasiskolája, de amíg eredményes, kit érdekel…

Világ- és Európa-bajnokunk a vb- és Eb-ezüstérmes fehérorosz Viktor Szaszunovszki ellen két intésponttal vezetett, és bár a leküldetés után többször is megpróbálta kiemelni lentről a beloruszt, ez nem sikerült (csak abból sejtjük, hogy Bácsi most nincs a legjobb erőállapotban, hogy amikor abban van, ezeket az emeléseket és dobásokat simán megcsinálja), s noha a második menetben egyszer visszaintették a magyart, a hátra lévő időt már lepörgette, így Korpási és Váncza után ő is ott van a negyeddöntőben!

12.59:

Nagyot megy eddig Váncza István is: a 19 esztendős fiatalembert nem véletlenül tartják nagy reménységnek, látszik, roppant ügyes, a reakcióideje kiváló, és remek érzékkel kontrázik – kimondottan élvezetesen birkózza a kötöttfogást. A nyolcaddöntőben az idei Európa-bajnokot, a román Mihai Mihutot győzte le, de úgy, hogy minden akciója élményszámba ment, és akkor sem ijedt meg, ha hátrányba került. A vége 10:4, mindent elmond, hogy a román már öt másodperccel a vége előtt lepacsizott a magyarral…

12.48:

Világ- és Európa-bajnokunk, Korpási Bálint a 72 kg-os kategória első kiemeltjeként a nyolcaddöntőben kezdett, ahol látványos, akciódús birkózással habkönnyű győzelmet aratott algériai ellenfele ellen, a vége 11:0-s technikai tus.

12.27:

Hitchcocki végjátékban, heroikus küzdelemben aratott hatalmas győzelmet Sastin Marianna a riói bronzérmes Saksi Malik felett a vigaszág második fordulójában, így ő is bronzmeccses!

Világbajnokunk a sírból hozta vissza a meccset, és 2, azaz kettő másodperccel a hat perces mérkőzésidő letelte előtt fordította a maga javára a végig sunyi szabálytalanságokkal operáló indiai ellen, aki sokáig 2:1-re vezetett (intéssel és kitolással). Ám Sastin nem adta fel, végig ment előre, és erőfeszítéseit siker koronázta: az utolsó másodpercekben minden erejét összeszedve kitolta az indiait, így két remek győzelemmel abszolválta a vigaszágat, vagyis Barka Emese mellett érte is szoríthatunk majd az esti programban a bronzmérkőzésen!

12.14:

Andrási József 9:0-s vereséget szenvedett az azeri Eldaniz Azizlitól az 55 kilogrammosok selejtezőjében.

11.58:

Bácsi Péterre a nyolcaddöntőben a fehérorosz Viktar Szaszunovszki vár, Váncza István a román Mihai Mihuttal találkozik, míg a selejtezőt elkerülő Korpási Bálint a 72 kilósok között az algériai Tarek Benaisszával csap össze. Az 55 kilogrammosoknál Andrási Józsefre még egy selejtező vár.

11.36:

Váncza klubtársa, a 82 kilogrammos Bácsi Péter nyögvenyelős, 2:1-es sikert aratott a Bódi Jenő edzette osztrák Michael Wagner felett (utóbbit kétszer intették, míg ő egyszer kitolta világbajnokunkat).

11.26:

Elrajtolt végre a magyar szempontból nagyon várt kötöttfogásúak programja is, méghozzá papírforma sikerrel: a fiatal Váncza István a 63 kilogrammos kategóriában technikai tussal győzte le marokkói ellenfelét, Fuad Fadzsarit.

A Ferencváros nagy reménysége, a junior vb- és Eb-bronzérmes Váncza szép akciókkal már 7:2-re vezetett marokkói ellenfele ellen, amikor az belefeküdt a tusba.

Váncza István nem kímélte első két ellenfelét, a harmadiktól viszont kikapott (Fotó: Török Attila)
Váncza István nem kímélte első két ellenfelét, a harmadiktól viszont kikapott (Fotó: Török Attila)

11.00:

Magyar győzelemmel indult a csütörtöki versenynap a Papp László-sportarénában: Sastin Marianna magabiztosan győzte le nigériai ellenfelét a vigaszág első fordulójában.

Egyetlen női világbajnokunkat japán legyőzője, a 62 kg-os fináléba bejutó Kavai Jukako vitte magával a vigaszágra, s a magyar versenyző élt is első lehetőségével: 6:2-re legyőzte nigériai ellenfelét, Aminat Adeniyit. Az idén szülés után visszatérő klasszis így továbbment a vigaszon, és még egy meccset kell birkóznia, hogy az esti programban csatlakozhasson Barka Emeséhez, és ő is a bronzéremért küzdhessen hazai közönség előtt.

Sastin Marianna jól kezdett csütörtökön (Fotó: Török Attila)
Sastin Marianna jól kezdett csütörtökön (Fotó: Török Attila)

BIRKÓZÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, 6. NAP

16.45: kötöttfogás 55 kg, 63 kg, 72 kg (Korpási Bálint), 82 kg (Bácsi Péter), elődöntők (Tv: Duna World)
18.00: nők 50 kg, 53 kg, 57 kg (Barka Emese – bronzmeccs), 62 kg (Sastin Marianna – bronzmeccs), helyosztók (Tv: Duna World)

A MAGYAROK EREDMÉNYEI
NŐK

62 KG
VIGASZÁG, 1. forduló
Sastin Marianna–
Aminat Adeniyi (nigériai) 6:2
2. forduló
Sastin Marianna–Saksi Malik (indiai) 3:2
BRONZMÉRKŐZÉS
Julija Tkacs (ukrán)–Sastin Marianna KÉSŐBB

57 KG
BRONZMÉRKŐZÉS
Barka Emese
–Kateryna Zhydachevska (román) KÉSŐBB

FÉRFIAK, KÖTÖTTFOGÁS

63 KG
SELEJTEZŐ
Váncza István
–Fuad Fadzsari (marokkói) 9:2, tus
NYOLCADDÖNTŐ
Váncza István
–Mihai Mihut (román) 10:4
NEGYEDDÖNTŐ
Sztjepan Marjanjan (orosz)–Váncza István 8:0, technikai tus

92 KG
SELEJTEZŐ

Bácsi Péter–Michael Wagner (osztrák) 2:1
NYOLCADDÖNTŐ
Bácsi Péter
–Viktar Szaszunovszki (fehérorosz) 2:1
NEGYEDDÖNTŐ
Bácsi Péter
–Makszat Jerezsepov (kazah) 2:1
ELŐDÖNTŐ
Bácsi Péter–Aziszbekov (kirgiz) 12:4

72 KG
NYOLCADDÖNTŐ

Korpási Bálint–Tarek Benaissza (algériai) 11:0
NEGYEDDÖNTŐ
Korpási Bálint
–Joilson de Brito Ramos Junior (brazil) 8:0
ELŐDÖNTŐ
Korpási Bálint
–Aik Mnacakanjan (bolgár) 4:1

55 KG
SELEJTEZŐ
Eldaniz Azizli (azeri)–Andrási József 9:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik