Birkózó-vb: Korpási és Bácsi döntős – Barka Emese bronzérmes!

KOHÁN GERGELY, HARMATH ÁKOSKOHÁN GERGELY, HARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2018.10.25. 17:31
A kötöttfogásúak is elkezdték szereplésüket a budapesti birkózó-világbajnokságon csütörtök délelőtt, majd már délután magyar részről elsőként Korpási Bálint lépett szőnyegre a 72 kilósok elődöntőjében, s kiharcolta a fináléba jutást. A folytatás is remekül sikerült, Bácsi Péter hátrányból fordítva, technikai tussal legyőzte kirgiz ellenfelét, ezzel ő is bekerült a pénteki döntőbe.  Este hét után Barka Emese az 57 kilósok között megszerezte a magyar válogatott első érmét. A nap utolsó magyar résztvevőjeként Sastin Marianna (62 kg) szintén bronzért lépett szőnyegre, ám kikapott ukrán ellenfelétől, így az ötödik helyen zárt.
Barka a harmadik vb-bronzérmét szerezte (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Barka a harmadik vb-bronzérmét szerezte (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Nem indult jól a hazai vb, de a csütörtök sok mindenért kárpótolt: Barka Emese bronzérmes, Sastin Marianna vb-ötödik, Korpási Bálint és Bácsi Péter pedig döntőt birkózhat.

BARKA EMESE
(VB-BRONZÉRMES, 57 KG)

– Ahhoz képest, milyen csalódott volt az elveszített elődöntője után, ez most nagyon sima volt.
– Olyannyira, hogy túltennem magam a csalódottságon nehezebbnek bizonyult, mint maga a meccs. Nagyon határozottnak éreztem magam, a román lány hozzám sem tudott nyúlni.

– Ismerte már korábbról?
– Edzőtáborokban birkóztunk már egymás ellen, de azért a világbajnokság teljesen más. Az alapján tudtam, mire számíthatok, élesben még nem találkoztunk, szerencsére azonban ez nem jelentett gondot.

– Nyugtasson meg, azért örül ennek a bronzéremnek!
– Egyelőre sok minden kavarog a fejemben, de örülök, persze! Kicsit „biztonsági” birkózást mutattam be, akciózhattam volna többet, ám annyira koncentráltam arra, hogy ne tudjon rajtam fogást végrehajtani a román, hogy végül ez lett a vége – azért így is nagyon boldog vagyok!

Éppen erre számítottunk, jobban mondva reménykedtünk benne: hogy az idő előrehaladtával és a kötöttfogásúak belépésével jelentősen javulni fog a hazai szurkolók kedélyállapota a Papp László Budapest Sportarénában.

De szerencsére nemcsak a hagyományosan legeredményesebb szakágunk férfi versenyzői, hanem előttük a hölgyek, Barka Emese és Sastin Marianna is rászolgáltak az elismerésre – s akkor még az elődöntőjében részleges térdszalagszakadást szenvedő Németh Zsanettről nem is beszéltünk, aki ki tudja, hol állt volna meg, ha nincs az a fránya sérülés…

JÓ KABALA BUDAPEST

Barkának nagyon jó „kabala” hazai szőnyegen birkózni, hiszen már a harmadik vb-bronzát gyűjtötte be Budapesten: 2013 és 2016 után most is erőtől duzzadó, tanári birkózással szerezte meg a bronzot, a harmadik helyért rendezett összecsapáson pontot sem tudott rajta csinálni az ukrán származású román Kateryna Zhydachevska (6:0), így teljesen megérdemelten lett az övé az újabb fényes medál!

És Sastin Marianna előtt is le a kalappal. Egyetlen női világbajnokunk – aki 2013-ban ugyanezen a helyszínen állhatott fel a dobogó tetejére – délelőtt rövid időn belül mindkét mérkőzését megnyerte a vigaszágon, így kivívta a bronzmeccs jogát, amelyen ugyan nem sikerült a bravúr a világbajnok ukrán Julija Tkacs-Osztapcsuk ellen, de így is csak dicséretet és elismerést érdemel: februárban született meg a kisfia, alig néhány hónapja tért vissza a szőnyegre, most pedig világbajnoki ötödikként végzett – lehet utánacsinálni!

ÚGY, AHOGY MINDENKI VÁRTA

KORPÁSI BÁLINT
(VB-DÖNTŐS, 72 KG)
„Nagyon örülök, hogy az elődöntőben sikerült megpörgetnem az ellenfelet, majd a lentit kivédekeznem. A döntőm nagyon kemény lesz Stäbler ellen. Rendre felváltva nyerünk, tavaly a vébén ő győzött, remélem, most én jövök!”

A kötöttfogásúaktól eleve sokat várt a közvélemény, azok után meg végképp, hogy a szabadfogásúak roppant gyengén szerepeltek a hazai világbajnokságon. Ám kötöttfogású klasszisainkat nem olyan fából faragták, hogy összeroppanjanak a teher alatt: amit Korpási Bálint és Bácsi Péter művelt csütörtökön, az tényleg maga volt a parádé! Világ- és Európa-bajnokokról beszélünk, akik ugyan mindketten túl vannak már a harmincon, de úgy látszik, olyanok, mint a jó bor – az idővel egyre csak nemesednek…

A BVSC „csendes gyilkosa”, Korpási például olyan magától értetődő természetességgel és szenvtelen arccal tud végigmenetelni egy világbajnoki döntőig, hogy arra szavak nincsenek, ezt a magabiztosságot minden magyar birkózóra rá kellene ragasztani valahogy. Most is ugyanezt csinálta: a jóval könnyebb ágra sorsolt – de ennyi járjon is egy világ- és Európa-bajnok klasszisnak hazai szőnyegen, főleg, hogy a 72 kg-os kategória első kiemeltjéről beszélünk! –, és ellentmondást nem tűrően verte végig a mezőnyt, a védekezése továbbra is tanítani való, teljesen megérdemelten jutott be a fináléba.

BÁCSI PÉTER
(VB-DÖNTŐS, 82 KG)
„A négy nulla elég nagy hátrány, örülök, hogy sikerült fordítanom. A közönség, a családom és a kisfiam hatalmas erőt adott – most rápihenek a péntekre, remélem, a döntőm is hasonlóan alakul!”

KORPÁSI TANÁRI, BÁCSI „ALTATOTT”

Nála is elképesztőbb volt, amit Bácsi művelt az elődöntőjében.

A Ferencváros klasszisa nem kockáztatott meg túl sok versenyt idén, a 35-ön túl elég már neki egy világesemény is egy évben, főleg, ha az a hazai vb (és ezt nem mi mondtuk, hanem ő maga). Így épp elég ideje volt a felkészülésre, s miután a legutóbbi, 2013-as budapesti vb-ről azért maradt le, mert mindössze egy hónappal a rajt előtt megsérült, a bizonyítási vágy is „tombolt” benne – gondoltuk, ennek megfelelően minden szembejövőt kidobál majd a teremből.

Ehhez képest három szörnyen nyögvenyelős, 2:1-es sikerrel vonszolta el magát a legjobb négyig, értékelhető akció nélkül, kizárólag intéspontokkal. A dobások, pörgetések sehogy sem akartak jönni, holott pontosan tudjuk, ha ő igazán jó állapotban van, könnyedén megcsinálja ezeket; így már-már azt hittük, most valami nem stimmel Bácsinál erőnlétileg. Erre jött az elődöntő, ahol úgy cáfolt rá mindenkire, hogy még a szánk is tátva maradt.

„Hát engem biztosan nem altatott, én úgy izgultam, hogy ne tudd meg…!” – reagált Sike András szövetségi kapitány a felvetésünkre a meccs után, miközben akkorát fújt, hogy attól egy kamion is arrébb gurult volna.

ÍGÉRETES VÁNCZA
A „nagyok” mellett igazán örömteli volt nézni az ifjú Váncza Istvánt is. Az FTC kiválóságát nem véletlenül tartják nagy reménységnek, látszik, roppant ügyes, a reakcióideje kiváló, és remek érzékkel kontrázik – kimondottan élvezetesen műveli a kötöttfogást. A még juniorkorú (ebben a korosztályban vb- és Eb-bronzérmes!) tehetség két remek sikert aratott, a nyolcaddöntőben a felnőtt Európa-bajnoki címvédő románt is legyőzte, és bár harmadik meccsére elfáradt, s az orosz-örmény Sztjepan Marjanjan már nagy falatnak bizonyult, ha egy kicsit még erősödik, övé lehet a jövő.

Történt ugyanis, hogy Bácsiból az összes, addig benne ragadt akció kiszakadt, és szenzációs birkózással, 4:0-s hátrányból fordítva verte meg kirgiz riválisát, tudása teljes technikai tárházát felvonultatva – kitolt, levitt, pörgetett, hajított, és végül technikai tussal (12:4) nyerte meg a világbajnoki elődöntőjét, ami finoman szólva sem szokványos a kötöttfogás nagyobb súlycsoportjaiban!

A csütörtöki versenynap összmérlege tehát magyar szempontból: egy világbajnoki bronzérem, egy világbajnoki ötödik hely, két világbajnoki döntős szereplés, és még másik két fiatal tehetségünk is versenyben van – ennél többet aligha kívánhattunk volna…

AZ ESTI ESEMÉNYEK

21.30: Pénteken már csak kötöttfogású versenyeket rendeznek a Papp László Sportarénában, ahol Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) az előcsatározásokkal megkezdi szereplését, Korpási Bálint (72 kg) és Bácsi Péter (82 kg) aranyéremért lép szőnyegre, míg Váncza István (63 kg), illetve Andrási József (55 kg) a vigaszágon lesz érdekelt.

20.40: Barka megkapta a bronzérmet, így mára köszönjük olvasóink figyelmét.Holnap délelőtt ismét jelentkezünk a birkózó-vb eseményeivel!

20.35: Jönnek az eredményhirdetések lassan, hamarosan megkapja bronzérmét a viadal első magyar érmese, Barka Emese.

20.30: A nap utolsó döntőjét a bolgár Tajbe Juszein nyerte, miután 6:2-re legyőzte a japán Kavai Jukakót a női 62 kilósok utolsó mérkőzésén.

20.00: Sastin némileg passzívabban kezdett, a bíró 45 másodperc után előbb figyelmeztette, aztán újabb 40 másodperc után ráküldte a félperces passzivitási figyelmeztetést. Ez alatt nem sikerült akciót indítani, így az ukrán Tkacs kapott egy pontot.

Az ukrán 1:0-s előnyével mentek pihenőre a felek, s Tkacs a második menet elején hamar begyűjtött még egy pontot egy kitolásért. Sastin hiába próbált mindent végig a második három percben, nem talált fogást az ukránon. Így aztán Tkacsé lett a bronzérem, Sastin pedig az ötödik helyen zárt.

NŐK
62 KG
BRONZMÉRKŐZÉS
Sastin Marianna–Julija Tkacs (ukrán) 0:2

19.50: Most már csak Sastin Marianna súlycsoportja van hátra, azaz mindjárt jön a másik magyar érdekeltségű bronzmeccs.

19.45: A női 57 kilósok világbajnoki döntőjét a kínai Zsung Ning-ning nyerte, izgalmas mérkőzésen, 3–3-as pontozással diadalmaskodott a Barka Emesét az elődöntőben legyőző bolgár Biljana Dudova ellen.

19.20: A női 57 kilóban Barka Emese igen aktívan kezdett a román lány ellen, s ezt díjazva a bírók passzivitásért ráküldték a 30 másodpercet Zhydachevskára, aki nem tudott akciót végrehajtani Barkán. Sőt, a magyar lány a fél perc letelte utáni másodpercekben földre vitte ellenfelét, így már 3:0-ra vezetett.

Ráadásul hat másodperccel a szünet előtt egy mögékerülést hozott össze, aminek köszönhetően 5:0-s előnnyel mehetett a pihenőre.

A második menetben aztán Barka kapott még egy pontot egy szép kitolásért és ugyan a román lány az utolsó percben megpróbált lábra támadni, nem járt sikerrel egyszer sem, ezzel Barka a harmadik világbajnoki bronzérmét – egyben a magyar csapat első idei érmét – szerezte.

57 KG
BRONZMÉRKŐZÉS
Barka Emese
–Kateryna Zhydachevska (román) 6:0

19.00: Lassan most már tényleg jön Barka Emese meccse.

18.55: Az 53 kilósok mezőnyében szintén japán világbajnoki cím született. A Szuszakihoz hasonlóan 19 éves Okuno Haruna a döntőben legyőzte Sarah Hildebrandtot és ő is a második világbajnoki címét szerezte – egy éve, Párizsban a 55 kilósok között nyert.

18.25: Az 50 kilós hölgyeknél Szuszaki Jui nyerte a súlycsoportot, ezzel a második világbajnoki címét szerezte a 19 éves japán – tavaly Párizsban a 48 kilósok között diadalmaskodott.

18.00: Jön az esti program, benne két magyar lány bronzmeccsével.

NŐK
57 KG
BRONZMÉRKŐZÉS
Barka Emese–Kateryna Zhydachevska (román)

62 KG
BRONZMÉRKŐZÉS
Sastin Marianna–Julija Tkacs (ukrán)

17.40: Eldőlt, hogy Bácsi Péter ellenfele a török Emrah Kus lesz, míg Korpási a német Frank Stäbler ellen döntőzik majd. A finálék kezdése pénteken 18.00 óra után várható. Ugyanakkor az is kiderült, hogy Andrási József (55 kg) és Váncza István (63 kg) pénteken a vigaszágon folytathatja a versenyt, mivel legyőzőik fináléba jutottak.

FÉRFIAK, KÖTÖTTFOGÁS
72 KG
DÖNTŐ (Péntek)

18.00: Korpási Bálint–Frank Stäbler (német)

82 KG
DÖNTŐ (Péntek)

18.00: Bácsi Péter–Emrah Kus (török)

Bácsi Péter is döntőbe jutott Korpási Bálint után (Fotó: Török Attila)
Bácsi Péter is döntőbe jutott Korpási Bálint után (Fotó: Török Attila)

17.15: A magyar érdekeltségű mérkőzések délután Korpási Bálint elődöntőjével kezdődtek, s rögtön utána következett Bácsi Péter a 82 kilósok elődöntőjében.

Korpási remekül kezdett, s miután a roppant védekező bolgárt egy pontra megintették, egy szép pörgetéssel újabb két pontot szerzett a magyar fiú, így 3:0-ra nyerte az első menetet. A második elején visszaintették Korpásit (3:1), s leküldték a bírók parterbe, ő azonban kivédekezte Mnacakanjan pörgetési kísérleteit. Az örmény születésű bolgár nem tudott akciót végrehajtani ellenfelén, így a BVSC versenyzője első magyarként bejutott a fináléba!

FÉRFIAK, KÖTÖTTFOGÁS
72 KG
ELŐDÖNTŐ

Korpási Bálint–Aik Mnacakanjan (bolgár) 4:1

Bácsi Péter számára nem kezdődött túl jól a mérkőzése, kirgiz ellenfele a nyitó menetben két kétpontos akciót is végrehajtott a magyaron, aki csak szépíteni tudott az első három percben (1:4). A második menetben aztán Bácsi elővette az igazi tudományát, és előbb kitolás után egy pörgetéssel egyenlített, majd egy remek emelés után négy pontért eldobta ellenfelét (8:4), miután pedig szabálytalanságért két pontra intették a kirgizt, Bácsi egy újabb pörgetéssel pontot rakott a meccs végére.

Korpási után néhány perccel tehát Bácsi Péter is döntőbe jutott a budapesti világbajnokságon!

FÉRFIAK, KÖTÖTTFOGÁS
82 KG
ELŐDÖNTŐ
Bácsi Péter
–Atabek Aziszbekov (kirgiz) 12:4 – technikai tussal

A délelőtti eseményekről ide kattintva olvashatnak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik