Birkózó Eb: Váncza és Szilvássy is bronzéremért mérkőzhet

Vágólapra másolva!
2024.02.14. 10:56
Váncza István bronzéremért küzdhet a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon (Fotó: Árvai Károly)
Mindhárom kedden vigaszágra került magyar kötöttfogású megnyerte első mérkőzését szerdán, ami Váncza István (72 kg) és Szilvássy Erik (82 kg) számára azt jelenti, hogy bronzéremért léphet szőnyegre a bukaresti birkózó Európa-bajnokság harmadik napjának esti programjában, Lévai Tamásnak (97 kg) viszont elveszítette második vigaszági mérkőzését, így kiesett. A nőknél a világversenyre két év után visszatért Nagy Bernadett (76 kg) elődöntőbe jutott, míg Szenttamási Róza (55 kg) is győzelemmel kezdett, de csak a vigaszágon folytathatja.

A kontinenstorna keddi napja kifejezetten rosszul alakult magyar szempontból, öt mérkőzésen csupán egyetlen győzelem született, ugyanakkor Váncza, Szilvássy és Lévai egyaránt az Eb-re kirobbanó formában érkezett riválistól kapott ki, akik a folytatásban is sorra nyerték összecsapásaikat és bejutottak a döntőbe.

Az olimpia műsorán nem szereplő 72 kg-ban az eggyel lejjebb, 67 kilóban 2022-ben Eb-ezüstérmes Vánczára szerda délelőtt a vb-második moldovai Daniel Cataraga várt, aki nagyon kevés ellenállást tudott kifejteni. Az FTC birkózója már az első percben kiléptette riválisát (1:0), akit később passzivitás miatt leküldtek (2:0), s ugyan Váncza nem használta ki a parterhelyzetet, azt követően állásból szinte azonnal levitte ellenfelét (4:0), majd kiemelte és eldobta (8:0), így alig két perc alatt technikai tussal lezárta a meccset.

A szintén nem olimpiai súlynak számító 82 kg-ban érdekelt Szilvássy hasonlóan gyors, forgatókönyvében azonban kissé eltérő mérkőzést vívott az örmény Karen Hacsaturjannal. Az U23-as világbajnok magyar az első 80 másodpercben nem volt meggyőző, így neki kellett lehasalnia a szőnyegre (0:1), ott viszont riválisa nem tudott vele mit kezdeni. Miután felállították a feleket, a magyar másik fokozatba kapcsolt, néhány másodperc után karberántásból mögékerült (2:1), majd addig pörgette ellenfelét, amíg 10-1-es technikai tussal véget nem ért a találkozó.

Lévai Tamás szintén rendkívül könnyed sikert aratott a vigaszág első körében. A BHSE világ- és Európa-bajnoki bronzérmese az első menetben nagyon jól birkózott és állásból leküldette a cseh Artur Omarovot (1:0), majd meg is pörgette (3:0), ráadásul riválisa szabálytalan védekezéséért újabb két ponttal gazdagodott (5:0). A második három perc elején Lévai már energiatakarékosan birkózott, így passzivitás miatt (5:1) parterhelyzetbe küldték, majd miután azt kivédekezte, állásból levitel után egy pörgetést is bemutatott (9:1), így ő is technikai tussal nyert. 

Lévai a 97 kilogramm kétszeres világbajnoki ezüstérmesével és 2022-es Európa-bajnokával, a bolgár Kiril Milovval mérkőzött, aki az első menetben leküldette őt, majd kétszer megpörgette (0:5), a második menetben pedig levitte és ismét pörgette, így végül technikai tussal győzött 11:0-ra.

Mindez azt jelenti, hogy a kötöttfogásúak magyar idő szerint 17 órakor kezdődő döntős programjában két magyar lesz érdekelt: Váncza az orosz Narek Oganyannal, Szilvássy pedig az ukrán Jaroszlav Filcskovval küzd meg a bronzéremért.

A női versenyek első napjának négy magyar indulója van, közülük Dollák Tamarának (59 kg) csak a negyeddöntőben kell először szőnyegre lépnie, Nagy Bernadett, Szenttamási Róza és Szabados Noémi viszont egy körrel korában bekapcsolódott a küzdelmekbe.

A 2022-es Eb-n bronzérmes, majd azt követően súlyos sérülést szenvedett Nagy Bernadett közel két év után léphetett ismét szőnyegre világversenyen, ám a hosszú kihagyás második mérkőzésén sem látszott rajta. Az UTE sportolója a nyitókörben a görög Ekaterini Pitsziavát technikai tussal győzte le, majd hasonlóan sima meccset vívott a fehérorosz Anasztaszija Zimjankovával is.

Nagy az első pillanattól uralta a mérkőzést és kiléptetésekkel, valamint lábratámadosokból indított levitelekkel folyamatosan növelte előnyét, s a második menet közepén 10:0-ás technikai tussal lezárta a találkozót. Ezek után készülhet a 15.45-kor kezdődő elődöntős programra, melyben a törökök sztárjával, a kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Yasemin Adarral csap majd össze.

A másik két negyeddöntős magyar birkózó nem járt sikerrel. Szenttamási Róza a hátrányból megfordított nyolcaddöntője után a moldovai Mariana Dragutan ellen kevesebb mint két percig bírta, amikor riválisa levitte és betusolta.

A 2022-ben szintén Eb-harmadik Dollák Tamara a nyolc között kezdett a kontinenstornán a világ- és háromszoros Európa-bajnok Anasztasia Nichita ellen. A moldovai rivális a papírformának megfelelően gyorsan előnybe került, miután sikeres lábratámadást követően bebillentette a magyart. A folytatásban viszont Dollák javított, két pontot faragott a hátrányából, ráadásul akciójánál Nichita meg is sérült, és ezután végig fájlalta a bordáját. A moldovai nehézségeit azonban ellenfele nem tudta kihasználni, sőt, a második menetben csak ő csinált akciót, így végül 6:2-re nyert.

Szenttamási és Dollák még abban bízhat, hogy a két moldovai birkózó bejut a döntőbe és vigaszágra segíti őket.

Az már a sorsolásnál látszott, hogy Szabados Noéminek lesz a legnehezebb feladata, mivel a franciák 2021-es Eb-győztese, Koumba Larroque volt az ellenfele. A meccsnek egyértelműen a francia volt az esélyese, és ugyan a magyar 68 kilogrammos birkózó jó teljesítményt nyújtott, végül Larroque 3:0-ra győzött.

A magyarok és a verseny programja
Kötöttfogás 
Szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA) kiesett. 72 kg: Váncza István (FTC) vigaszágas. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) vigaszágas. 97 kg: Lévai Tamás (BHSE) vigaszágas.
Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Dollák Tamara (UTE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).
Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: nincs magyar induló. 
Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 
Szombat-vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Vida Csaba (Csepel TC), 92 kg: Juhász Balázs (KTE), 125 kg: nincs magyar induló.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik