Tévez úgy tett kislánya kedvére, hogy még Evrát is lefejelte - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.17. 12:16
Kedden megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös csoportköre. Az eredmények ismertek, a mérkőzések főbb eseményei már a fejünkben. Nézzünk néhány apró mozzanatot és statisztikát, amelyekről talán hosszú idő múlva is emlékezetes lesz az idei szeptember harmadik keddje.

Most kellett volna megállnia Patrice Evrának, hogy elkerülje Carlos Tévez baráti bólintását (Fotó: Reuters)

A GÓL, AMELYIK MEGTÁNCOLTATTA TÉVEZT

Ha feltennénk a találós kérdést, vajon hány nap után szerzett gólt a kedden a Juventusban duplázó Carlos Tévez a Bajnokok Ligájában, és a következő három lehetőséget adnánk meg: 357, 613 vagy 1004 játékperc – nos, hányan voksolnának a harmadikra? Nyilván kevesen, de nekik lenne igazuk!

Mert bár tény, hogy az akkor még a Manchester Unitedet erősítő argentin támadónak a Porto ellen elért 2009. áprilisi gólja után nem minden idényben volt lehetősége pályára lépni a Bajnokok Ligájában, azért egy-egy szezont a Manchester Cityben és a Juventusban is adott neki a sors. De a gól nem jött össze.

Tegyük hozzá, hogy Tévez az Európa-ligában is csak egyszer talált be a kapuba: idén tavasszal, a Benfica ellen végül elbukott elődöntőben.

Ám az, hogy miért fejelte le csapattársát, Patrice Evrát a gólöröme közepette, még a fentiek figyelembevételével is nehezen megfejthető. Tippünk: véletlenül.

„Ha hiszik, ha nem, nem hiányoztak a Bajnokok Ligája-gólok – mondta a meccset követően Tévez. – Nagy megtiszteltetés ebben a mezben futballozni, mindig olyan színvonalon kell teljesíteni benne, mintha az aktuális mérkőzés lenne a mindenről döntő utolsó. Hátravontabban játszom, nehezebben jutok el a kapuig, és igaz, hogy ebben javulnom kell. A gólöröm? A kislányom kért erre a táncra még az Udinese-meccs előtt, akkor elfelejtettem, és nem is állt velem szóba, amikor hazaértem..."

A GÓL, AMELYIK ÚJRA BALOTELLIZÉSRE KÉSZTETETT MINKET

A Liverpool idei első európai gólját szerző Mario Balotelli az első olasz futballista, aki négy különböző csapat színeiben is gólt jegyez a Bajnokok Ligájában. Korábban az Internazionale, a Manchester City és a Milan szurkolói örülhettek a találatának.

Őt megelőzően Nicolas Anelka, Samuel Eto'o, Hernán Crespo, Zlatan Ibrahimovic, Fernando Morientes, Arjen Robben és Javier Saviola dicsekedhetett hasonló „gólvilágjárással".

A GÓL, AMELYIK VISSZAHOZTA A TÉRKÉPRE MITROGLUT

Kosztasz Mitrogluról az elmúlt fél esztendőben általában csak rosszakat olvashattunk – a Fulhamnél töltött kölcsönjátéka finoman fogalmazva nem egy sikersztori –, így itt volt az ideje, hogy változzon a tendencia. Nos tehát: a sok hónapnyi gólcsendet megtörő Mitroglu kilencet szerzett az Olympiakosz legutóbbi 13 BL-góljából, és a keddi ugyebár a spanyol bajnok Atlético legyőzését jelentette.

A GÓL, AMELYIK A LEGJOBBAN ÉRETT

A dortmundiak 15-ször célozták meg az Arsenal kapuját a mozgalmas első félidőben, mire a szünet előtti pillanatokban végre megszerezték a vezetést Ciro Immobile révén. S hogy miért próbálkozhattak ilyen sokszor? Például azért, mert az Arsenal meglehetősen alacsony hatásfokkal fékezte le a Borussia támadásépítését – a londoniak egyszer sem szereltek az ellenfél térfelén a meccs folyamán...

A GÓL, AMELYIK KOMMUNIKÁCIÓS ZAVART EREDMÉNYEZETT

Hulk nagyon korán vezetést szerzett a Zenitnek, amivel nemcsak a Benfica stratégiáját döntötte romba, de még a mérkőzés után is okozott egy kis kommunikációs kalamajkát. Nézzük a portugálul még nem beszélő Andreasz Szamarisz és az angolul szintén nem műfordítói szinten kommunikáló portugál riporter közösnevező-keresését!

A GÓL, AMELYET SZÉP GESZTUS KÖVETETT

Mi sem természetesebb, hogy még a Liverpool szurkolói is együtt éreznek a Ludogorec játékosaival, akik 91. percbeli egyenlítésük ellenére végül kikaptak az Anfield Roadon. A bolgárok nem keltettek rossz benyomást a mérkőzésen, és nyilvánvalóan kellemes emléket hagyott a helyiekben a Ludogorec spanyol gólszerzője, Daniel Abalo, aki találata után nem a társaihoz rohant ünnepelni, hanem az első sorban helyet foglaló mozgássérült szurkolók egyikéhez. Szép gesztus volt!


REAL MADRID-MÉRFÖLDKÖVEK
Kik szerezték a jubileumi gólokat?
1. Miguel Múnoz (BEK, 1955)
100. Alfredo Di Stéfano (BEK, 1960)
200. Puskás Ferenc (BEK, 1965)
300. Pirri (KEK, 1974)
400. Santillana (UEFA-kupa, 1984)
500. Sebastián Losada (BEK, 1990)
600. Fernando Hierro (BL, 1998)
700. Raúl (BL, 2001)
800. Soldado (BL, 2005)
900. Cristiano Ronaldo (BL, 2011)
1000. Karim Benzema (BL, 2014)

A GÓL, AMELYIK RÉVÉN A REAL MADRID LETT AZ ELSŐ EURÓPAI EZRES

Kedden Karim Benzema megszerezte a Real Madrid 1000. gólját az európai kupaporondon. Az európai bajnokcsapatok vetélkedésének már az első kiírásában is ott lévő (Mit ott lévő, a serleget elhódító!) madridi csapat az első, amelyik eléri az ezergólos határt az európai porondon.

Cristiano Ronaldo sem maradt „csendben”, 68. BL-góljával alakította 3–0-ra az állást a Basel ellen, így már csak hárommal van lemaradva az örökranglistát vezető Raúl mögött. Vajon ő vagy Lionel Messi (67) lesz az első előző?

Bár a BL 1992-es beindulása óta nem akadt példa címvédésre, a Real Madrid máris javította az esélyeit: a későbbi győztes még sohasem kezdte vereséggel a szezont – a Real ugyebár 5–1-re győzött kedden.

A GÓL, AMELYIK NEM SZÜLETIK MEG „HAMESZ" ÖSZTÖNE NÉLKÜL

Hétfőn még az keringett a világhálón, hogy Cristiano Ronaldo „megleckéztette” az edzésen, kedden viszont már az volt a hír James Rodríguezzel kapcsolatban, hogy első realos BL-meccsén gólt szerzett. S persze ne feledjük azt a nagyszerű, ösztönös gólpasszt, amellyel előkészítette Nacho találatát – azt, amelyet végül a jelentős megpattanás miatt a Basel védőjének, Marek Suchynak jegyzőkönyveztek. Nézzük hát!

A PIREUSZI MENNYORSZÁG, AMELY MINDENKI MÁSNAK POKOL

Nemcsak a keddi játéknap legváratlanabb eredménye fűződik az Olympiakosz Pireuszhoz, hanem a leglátványosabb szurkolói koreográfia is. Úgy is fogalmazhatunk: a fanatikusok teljesítménye méltó volt az Atlético Madridot legyőző kedvencekéhez.

A CSELSOROZAT, AMELYIK ELINDULT, AZTÁN

Dejan Lovren, a Liverpool amúgy kiváló horvát légiósa rákészült a nagy cselsorozatra, de talán közben maga is végiggondolta, hogy hátvédként nem biztos, hogy bele kellene bonyolódnia ilyesmibe – ez lett a vége...

A SÍPCSONTVÉDŐ, AMELY ÚGY ELTŰNT, MINT AZ ARSENAL-GÓLOK

Egy újabb adalék, mennyire rossz napja volt az Arsenalnak kedd este Dortmundban. Már két góllal vezettek a hazaiak, amikor kis híján meghiúsult Lukas Podolski becserélése: a német támadó annyira nem állt meccsre kész állapotban, hogy fogalma sem volt például arról, hol lehet a sípcsontvédője. Eredménytelen nyomozást követően Mesut Özil segítette ki.

A rossz nyelvek szerint Podolski annyit ült már a kispadon karrierje során, hogy ilyen blamázsba semmiképpen sem szabadott volna keverednie...

A NADRÁG, AMELY VALAHONNAN ISMERŐS

Némi derültséget és sok nézői panaszt váltott ki a játékvezetők új Bajnokok Ligája-szerelése, amely különösen a Borussia Dortmund–Arsenal mérkőzésen okozott zavart, mivel nagyon hasonlított a londoniak sötétkék alapú felszereléséhez.

Az új bírói szerelésben eleve szokatlan, hogy sötét-világos (erős sötétszürke-világosszürke) színkombinációjú, ami teljesen elüt a játékvezetők által korábban viseltektől. Egy twitterező „Király Gábor rövidnadrágjának" nevezte a bírók által viselt nadrágot – a világosszürke szín mindenesetre stimmelt.

Az isztambuli Galatasaray–Anderlecht mérkőzésen Vad II István a szezonra rendszeresített másik játékvezetői dresszt viselte: a világosszürke nadrág azonos, ám a mez világoskék.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Juventus–Malmö 2–0 (Tévez 59., 90.)

Olympiakosz Pireusz–Atlético Madrid 3–2 (Masuaku 13., Afellay 31., Mitroglu 73., ill. Mandzukic 38., Griezmann 86.)

B-CSOPORT
Liverpool–Ludogorec 2–1 (Balotelli 82., Gerrard 93. – 11-esből, ill. Abalo 91.)

Real Madrid–FC Basel 5–1 (Suchy 15. – öngól, Bale 30., C. Ronaldo 32., J. Rodríguez 37., Benzema 79., ill. González 38.)

C-CSOPORT
Benfica–Zenit 0–2 (Hulk 6., Witsel 22.)
Monaco–Bayer Leverkusen 1–0 (Moutinho 61.)

D-CSOPORT
Borussia Dortmund–Arsenal 2–0 (Immobile 45., Aubameyang 48.)
Galatasaray–Anderlecht 1–1 (B. Yilmaz 91., ill. Praet 52.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik