Legyőzték a Barcelonát Lennon hősei

Vágólapra másolva!
2012.11.07. 20:40
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjának negyedik fordulójában a Celtic a Barcelonát fogadta, és a skótok hatalmas meglepetésre győzelmet arattak. A Benfica hozta a papírformát, és legyőzte odahaza az orosz Szpartak Moszkvát.

A Celtic ezúttal is megszerezte a vezetést – de aztán meg is őrizte előnyét (Fotó: Reuters)
A Celtic ezúttal is megszerezte a vezetést – de aztán meg is őrizte előnyét (Fotó: Reuters)
A Celtic ezúttal is megszerezte a vezetést – de aztán meg is őrizte előnyét (Fotó: Reuters)

„Ez lesz a legfontosabb a mérkőzésünk a csoportban" – vezette fel a Barcelona menedzsere, Tito Vilanova klubja skóciai vendégjátékát, külön kiemelve a stadionban rájuk váró félelmetes hangulatot. A katalánok számára azért is fontos volt a találkozó, mert világos volt a mérkőzés előtt, hogy egy győzelemmel máris továbbjuthat a gárda, másrészt a harcos Celtic Barcelonában csak a 94. percben adta meg magát a sorozat nagy esélyesének.

A hazai szurkolók egész stadionos élőképpel jelentkeztek a mérkőzésre, közel 60 ezer színes lapból álló dekoráció futott végig a Celtic Parkon – az ember hátán pedig a hideg futkosott a fantasztikus hangulattól.

TIZENEGYES

A BL-ben szerdán pályára lépő kezdőcsapatok között a Celtic átlagmagassága volt a legnagyobb (185 centiméter), a Barcelonáé pedig a legkisebb (174).

A Celtic meglehetősen óvatosan kezdte a mérkőzést, nagyon megbecsülte a labdát, és ívelgetéssel próbálta meglepni ellenfelét; ez utóbbi nemcsak a hagyományok miatt tűnt jó ötletnek, hanem a hazaiak magassági fölénye miatt is. Ám a fiatal Marc Bartra és a gyakran hátra lépő Alex Song vezetésével a katalánok remekül semlegesítették a skót beadásokat, ellenben elöl a masszív zöld-fehér falba beletört Xaviék bicskája, ergo meglehetősen unalmasan indult a találkozó.

A 21. percben aztán egy szöglet után vezetést szerzett a Celtic: a már az „odavágón" is megcsodált rúgótechnikájával Charlie Mulgrew a legkisebb vendégvédő, Jordi Alba emberéhez, Victor Wanyamához tekert egy szögletet, a középpályás pedig öt méterről a kapuba fejelt. 1–0

„Természetesen" visszaállt a Celtic a gól után, de kis híján vesztére, mert a vendégektől előbb Lionel Messi lőtt a lécre (pontosabban lövésébe előbb Wanyama, majd Fraser Forster ért bele), aztán Alexis Sánchez fejelt a kapufára. Megúszta a Celtic, no de hát ahol egy négylevelű lóhere díszíti a klubcímert...

A szünet után is szabadon szőtte támadásait a középpályán a Barcelona, közel 90 százalékos pontossággal passzolgatva, a labdát több mint kétharmados többséggel birtokolva. Ha már hatékonyság: a Celtic 12. kapura lövésből négy gólt szerzett a csoportkörben.

Ami azt illeti, a Barcelona csak ezen a mérkőzésen próbálkozott ennyiszer, a Celtic angol kapusa, Fraser Forster azonban ismét világklasszis formában védett.

Vilanova beküldte Cesc Fabregast és David Villát is, ám a kőkeményen védekező skót védelembe az ő foguk is beletört. Sőt a remek Forster a hajrában egy gólpasszt is adott egy hatalmas kirúgással a csereember, mindössze 18 esztendős Anthony Wattnak, innen pedig már nem állt fel a hátralévő időben a Barca, bár a ráadás elején Lionel Messi szépíteni tudott.


Ki gondolta volna, hogy a skótok veszik el a katalánok hónapok óta húzódó veretlenségét?!

„Tizenegy hős kell, hogy legyőzzük a Barcát!" – mondta még a barcelonai mérkőzés előtt a Celtic fiatal menedzsere, Neil Lennon, és akkor nem sok kellett ahhoz, hogy héroszokként térjenek haza legényei.

Szerdán kiderült: a hőssé váláshoz nem árt egy kis szerencse is...

BENFICA–SZPARTAK MOSZKVA

Egy döntetlennel egy Celtic-győzelem esetén mindkét csapat igen kényelmetlen helyzetbe kerülhetett volna, és egy félidő után pontosan ez volt a helyzet: míg a skótok vezettek a Barcelona ellen, a Benfica és a Szpartak 0–0-ra állt. A portugálok tettek jóval többet azért, hogy ne ez legyen az állás, de nem ittak elég célzóvizet (tizenegy kísérletükből csupán kettő találta el a kaput), nagy labdabirtoklási fölényüket képtelenek voltak gólra váltani.

A második félidő elején mindkét félnek akadt lehetősége a patthelyzet megtörésére – a két kapus, Artur és Artyjom Rebrov is a helyén volt –, majd az 55. percben a csereként beálló Óscar Cardozo megszerezte a vezetést a Benficának. A támadó a bal szélen felfutó Melgarejo beadását bólintotta közelről a Szpartak hálójába, miután túlugrotta őrzőjét.

1–0 után Ola Johnnak és Cardozónak is volt esélye megszereznie a másodikat, de egyikük sem élt a sansszal. Cardozo azonban a következő helyzetét már kihasználta, a 69. percben Ola John előkészítése után talált be Rebrov hálójába – a szünetben Rodrit váltó csatár nyerőembernek bizonyult. Még akkor is, ha egy tizenegyesből saját mesterhármasának beteljesítése helyett valósággal szétzúzta a lécet...

CELTIC–BARCELONA 2–1

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Celtic (skót)–Barcelona (spanyol) 2–1
Glasgow, Celtic Park, 58 000 néző. V: Kuipers (holland)
Celtic: Forster – A. Matthews, K. Wilson, Ambrose, Mulgrew – Lustig (Watt, 72.), Commons, Wanyama, Ledley – Miku, Szamarasz (Kaja, 79.). Vezetőedző: Neil Lennon
A kispadon: Zaluska (k.), M. Fraser, McCourt, Herron, McGeouch
Barcelona: Valdés – D. Alves, Bartra (Piqué, 71.), Mascherano, Alba – A. Song (Fabregas, 71.), Xavi, Iniesta – Pedro, Messi, A. Sánchez (Villa, 67.). Vezetőedző: Tito Vilanova
A kispadon: J. Pinto (k.), Montoya, J. Dos Santos, Tello
Gólszerző: Wanyama (21.), Watt (83.), ill. Messi (90.)
Benfica (portugál)–Szpartak Moszkva (orosz) 2–0 (0–0)
Gólszerző: Ó. Cardozo (55., 69.)
Kiállítva: Pareja (76.)
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona43018–5+39
2. Celtic42116–5+17
3. Benfica41123–4–14
4. Szpartak Moszkva41036–9–33
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik