Futballistának lenni? A világ legjobb foglalkozása!

Vágólapra másolva!
2013.05.26. 13:13
null
A gyerekfutballisták már a következő fórum résztvevőinek üzenhettek (Fotó: Football for Friendship)
Több mint hétszáz gyermek vett részt nyolc országból az első nemzetközi Foci a barátságért elnevezésű fórumon, melyen a résztvevők – Magyarországról a Vasas Kubala Akadémia U14-es csapata – egyrészt megoszthatták a gondolataikat a Gazprom létrehozta rendezvény kulcselveiről, másrészt személyesen találkozhattak olyan sztárokkal, mint Franz Beckenbauer – minden idők legjobb német játékosa persze tanácsokkal is ellátta a fiatalokat.

„Csak azt mondhatom nektek, haladjatok eltökélten ezen az úton, alapozzatok a tehetségetekre, és ragadjatok meg azonnal minden lehetőséget – én mindenkinek csak ajánlani tudom a futballista útját. A világ legjobb munkája ez” – fogalmazott a „Császár”, aki a fórum nagyszínpadán üdvözölte a termet csordultig megtöltő fiatalokat, no meg kiválasztott „szószólóikat” – akik a csapatukat bemutató kisfilm után mondhatták el gondolataikat a Gazprom szervezte esemény fő témájáról.

A Foci a barátságért fórum résztvevői a Wembley előtt
A Foci a barátságért fórum résztvevői a Wembley előtt

No és persze barátságokat köthettek, ami nem nehéz ilyen közegben – a szerbekkel megosztott csapatbusz lehet, hogy még mindig visszhangzik a Vasas és a Crvena zvezda játékosaitól... Szóval van, aki már most megkezdi a „nemzetközi kapcsolatépítést”, és van, aki egész nagyban „űzi” ezt. Például Beckenbauer.

„Azért is örülök a kezdeményezésnek, mert a futball világszerte rengeteg barátot hoz. Futball és barátság kéz a kézben járnak. A legjobb barátaimat – Pelé, Carlos Alberto vagy Bobby Charlton, és még sorolhatnám – mind a labdarúgásnak köszönhetem, és úgy vélem, a sportnál semmivel nem lehet jobban barátokat szerezni. A gyerekeknek pedig fantasztikus élmény, hogy ennyi társukkal találkozhatnak, és megnézhetik a Bajnokok Ligája döntőjét a Wembleyben – mindig velük marad ez a nap, és sokáig emlegetni fogják" – így a „Császár."

„Rengeteg értéket kapnak a futballtól, de mondhatnám bármelyik sportot. Elkötelezettséget, tiszteletet, kapnak egy életformát, és nem számít, hogy profik, vagy amatőrök" – tette hozzá.

A Vasas Kubala Akadémia játékosai a fórumon
A Vasas Kubala Akadémia játékosai a fórumon

A gyerekfórumon nyolc ország fiataljai vettek részt: a házigazda angolokat a Chelsea alapítványi csapata képviselte, Magyarországot a Vasas Kubala Akadémia, Németországot a Schalke, Bulgáriát a Levszki, Görögországot a Panathinaikosz, Szerbiát a Crvena zvezda, Szlovéniát a Maribor.

Az oroszok pedig tényleg annyian voltak, mint az oroszok: a Zenit az SOS gyermekfalvakból toborzott csapattal és saját akadémistáival érkezett, de küldött csapatot többek között a Krilja Szovjetov, a Mordovia Szaranszk, a Rosztov, a Dinamo Moszkva, illetve a Volga Nyizsnij Novgorod is. És az oroszok nem csak futballistákkal készültek, mint ahogy a szervezők sem: Mahacskalából, Nyizsnij Novgorodból Moszkvából érkeztek fiatal táncosok, a házigazdák pedig – a focisták legnagyobb örömére – a Crystal Palace cheerleadereit szabadították a tömegre.

Kitalálják: igen nagy sikerük volt!

Foci a barátságért: sporttal az egészségért és megértésért – a hivatalos honlap.

A Vasas Kubala Akadémia küldöttsége
A Vasas Kubala Akadémia küldöttsége
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik