Gatyaszaggató Bayern-siker - hat gólt kapott a Porto

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.21. 20:43
Josep Guardiola a Porto elleni BL-negyeddöntő visszavágóján 100. alkalommal irányította tétmeccsen a Bayern Münchent, és csapatának sokáig emlékezetes, 6–1-es győzelemmel és továbbjutással sikerült megajándékoznia szurkolóikat.


Thiago góljával indult a Bayern-henger (Fotó: Reuters)
Thiago góljával indult a Bayern-henger (Fotó: Reuters)

Most kivel veszik össze Guardiola (Portóban előbb a pályamunkásokkal akadt konfliktusa, majd a Bayern orvosait tette felelőssé a kudarc miatt)? Vajon a Bayern – az első meccsen hibát hibára halmozó Dante nélkül – meg tudja-e akadályozni a Portót a gólszerzésben? Ez eddig egyetlen csapatnak sem sikerült ebben a BL-szezonban, a portugál együttes a bajorokkal holtversenyben 24 találattal a sorozat legeredményesebb csapataként várta a visszavágót. A továbbra is sérült Arjen Robben és Franck Ribéry nélkül hogyan működik a müncheniek támadósora? Ketten egyszerre csak egy alakalommal hiányoztak a BL-ben – egy hete, Portóban, amikor 3–1-re kikapott a Bayern.

Ezek tűntek a legizgalmasabb kérdéseknek a Bayern–Porto BL-visszavágó előtt, na meg az, mekkora nyomást tud gyakorolni a hazai csapat a vendégekre a meccs elején. Utóbbira hamar megkaptuk a választ – a hazaiak már a 22. percben 2–0-ra vezettek, amivel továbbjutásra is álltak. A 27. percben pedig már három góllal ment a Bayern.

BAYERN MÜNCHEN–PORTO – STATISZTIKÁK A SZÜNETBEN

Gólok: 5–0
Lövések (kaput eltaláló): 11 (8)–0
Passzok (ebből sikeres): 289 (247, 85%)–117(86, 74%)
Labdabirtoklás: 64%–36%

Pedig az első nagy hazai helyzet még ki is maradt, Robert Lewandowski a kapufát találta el, amikor Thomas Müller lövése kipattant Fabiano kapusról. A Porto bő fél óra alatt a labdát is alig birtokolta (67–33 százalék a Bayern javára), futószalagon jöttek a müncheni akciók, a jobbnál jobb beadások és a gólok is. Thiago Alcántara (1–0), Jérome Boateng (2–0) és Robert Lewandowski is fejjel (3–0) volt eredményes (Boateng szöglet után). Tíz év után először szerzett három fejes gólt egy BL-meccsen a német gárda.

A bajorok azonban ezt követően sem álltak le. A szünetig Thomas Müller (4–0) megpattanó lövésből talált be, majd Lewandowski (5–0) lőtt a védők között jobbról a hosszú alsó sarokba. Müller a 27. BL-gólját szerezte, ezzel német rekorder lett, megelőzve a 26 gólos korábbi Bayern-csatárt, Mario Gomezt.

„Reped a csőnaci, semmi gáz” (Fotó: AFP)
„Reped a csőnaci, semmi gáz” (Fotó: AFP)

Így az első meccs után sokak által temetett, továbbra is tartalékos Bayern tulajdonképpen egy félidő alatt minden kérdésre választ adott. Guardiolának senkivel sem kellett összevesznie, csapata támadószekciója Robbenék nélkül is hengerelt, innen pedig tulajdonképpen már teljesen mindegy, lő-e gólt a Porto, mert még a két gól is kevés lenne a vendégeknek.

Ettől függetlenül azért még rendeztek egy második félidőt is... Az elsőről egyébként majd' mindent elmond a statisztikai lapon a Porto neve mellett szereplő sok nulla, na meg, hogy a vendégeknek mindössze 86 jó passzuk volt negyvenöt perc alatt (a Bayernnek 289).

A második félidő elejét jól jellemezte, hogy a közösségi portálokon nem a meccsről, hanem Pep Guardiola szakadt nadrágjáról szóltak a hírek.

Aztán egyszer csak elkezdett focizni a Porto. Jackson Martínez két helyzetéből egyet gólra is váltott (5–1).

Többre már nem futotta a vendégek erejéből, ha csak Iván Marcano két sárgás piros lapját nem számoljuk ide.

A 6–1-es végeredményt Xabi Alonso állította be mesteri szabadrúgásból. A müncheniek ezzel ötgólos sikert arattak Guardiola 100. bayernes tétmeccsén, és 7–4-es összesítéssel jutottak a legjobb négy közé.

Bőven volt alkalmuk az ünneplésre a bajoroknak, a végén még Xabi Alonso (szemben) is betalált (Fotó: AFP)
Bőven volt alkalmuk az ünneplésre a bajoroknak, a végén még Xabi Alonso (szemben) is betalált (Fotó: AFP)

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

BAYERN MÜNCHEN (német)–FC PORTO (portugál) 6–1
München, Allianz Arena, 70 000 néző. Vezette: Atkinson (angol)
Bayern München: Neuer – Rafinha (Rode, 72.), J. Boateng, Badstuber, Bernat – Xabi Alonso, Lahm – Thiago (Dante, 90.), Götze (Weiser, 86.), Th. Müller – Lewandowski
FC Porto: Fabiano – Reyes (R. Pereira, 33.), Maicon, Marcano, Martins Indi – Casemiro, Herrera, Ó. Torres – R. Quaresma (Rúben Neves, 46.), Brahimi (Evandro, 67.) – J. Martínez
Gólszerző: Thiago (14.), J. Boateng (22.), Lewandowski (27., 40.), Th. Müller (36.), Xabi Alonso (88.), ill. J. Martínez (73.)
Kiállítva: Iván Marcano (87.)
Az első mérkőzésen: 1–3

Továbbjutott: a Bayern München, 7–4-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik