Hatalmas védelmi hibák okozták a Bayern vesztét Portóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.15. 20:39
null
Ricardo Quaresma kilenc perc alatt duplázott a Bayern München ellen (Fotók: Reuters)
A Porto hazai pályán nagy meglepetésre simán, 3–1-re legyőzte a Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán.


A Bayern München csupán egyszer kapott ki portugál csapattól európai kupamérkőzésen – az 1987-es BEK-döntőben pont a Porto bizonyult jobbnak. A német rekordbajnok Portugáliában még veretlenként várta a negyeddöntő első mérkőzését.

Már a 2. percben büntetőhöz jutott a Porto! Xabi Alonso hatalmas hibája után Jackson Martínez szerzett labdát és törhetett kapura, a 68. BL-meccsén pályára lépő Manuel Neuer viszont a tizenhatoson belül elkaszálta a támadót, utolsó emberként szabálytalankodva azonban csak sárga lapot kapott.

Ricardo Quaresma állt a labda mögé, és higgadtan a jobb alsó sarokba gurított (1–0).

Rá sem lehetett ismerni a bajorok védelmére: a 9. percben Dante követett el hatalmas hibát, ami után Quaresma került gólhelyzetbe, és ezúttal sem hibázott, 12 méterről a kimozduló Neuer mellett a kapuba lőtt (2–0).

Duplájával a 31 esztendős portugál a Bajnokok Ligája történetének negyedik olyan játékosa lett, aki az első tíz percben két gólt szerzett, a Bayern pedig a legutóbbi 17 mérkőzéséből csak kettőt nyert meg, amikor kettő, vagy annál több gólt kapott.

A 28. percben Jérome Boateng indult meg a jobb szélen, beadását végignézte a Porto védelme, a középre keveredő Thiago Alcántara viszont köszönte szépen a lehetőséget, hat méterről a kapuba passzolt (2–1). A 24 éves középpályás az első Bajnokok Ligája-találatát szerezte.

A 34. percben Alex Sandro akart beadni a bal szélről, próbálkozása lecsúszott, ám pont így lett veszélyes, Neuer azonban a helyén volt, és a lécre tolta a labdát. Tíz perccel később egy szabadrúgás után a másik oldalon adódott lehetőség, de az előrehúzódó Casemiro méterekkel a kapu fölé bólintott.

Guardiola feje sokat főhetett a meccs alatt...
Guardiola feje sokat főhetett a meccs alatt...

Az első félidőben a németek több mint 60 százalékban birtokolták a labdát, és hatalmas mezőnyfölényt alakítottak ki, ezzel szemben a Porto kontratámadásokra rendezkedett be, és nagyszerűen kihasználta a bajorok két hajmeresztő hibáját.

Az első félidőben egyedül Xabi Alonso volt az, aki hibátlanul passzolt, 41 átadásából mind a 41 csapattárshoz ment, igaz, mérkőzés eleji bakija sokba került a csapatának...

Az 57. percben Danilót indították remekül, a brazil védő egyből középre gurította a labdát, a Casemiróval visszaérkező Boateng pedig majdnem a saját kapujába lőtt, ám szerencséjére Neuer bravúrral védett.

A 65. percben ismét óriásit hibázott a Bayern védelme, amiből Martínez megszerezte a hatodik gólját a Bajnokok Ligája 2014–2015-ös kiírásban. Boateng Alex Sandro indításakor csúnyán elszámította a labda útját, nem érte el fejjel, hibája után pedig a kilépő Martíneznek már nem okozott gondot, hogy Neuer mellett elhúzza a labdát és a kapuba passzoljon (3–1)

Jackson Martínez szerezte a Porto harmadik gólját Boateng hibáját követően
Jackson Martínez szerezte a Porto harmadik gólját Boateng hibáját követően

A kolumbiai válogatott csatár a legutóbbi kilenc BL-összecsapásán hétszer volt eredményes.

A hosszabbításban még az előremerészkedő Danténak volt egy helyzete, de középre tartó fejesét simán hárította Fabinho kapus.

A Porto nagy meglepetésre simán, 3–1-re legyőzte a Bayern Münchent a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, így Josep Guardiola csapata kétgólos hátrányból várhatja a németországi visszavágót, amelyre április 21-én kerül sor.



BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

PORTO (portugál)–BAYERN MÜNCHEN (német) 3–1 (2–1)
Porto, Estádio Dragao. V: Carlos Velasco (spanyol)
FC PORTO: Fabiano – Danilo, Maicon, Martins Indi, Alex Sandro – H. Herrera, Casemiro, Óliver Torres (Rúben Neves, 75.) – Quaresma (Evandro, 84.), Brahimi (Hernani, 80.) – J. Martínez. Vezetőedző: Julen Lopetegui
BAYERN MÜNCHEN:
Neuer – Rafinha, J. Boateng, Dante, Bernat – Lahm, Xabi Alonso (Badstuber, 74.), Thiago Alcántara – Müller, Götze (Rode, 56.) – Lewandowski. Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerzők: Quaresma (3., 9. – az elsőt 11-esből), J. Martínez (65.), ill. Thiago Alcántara (28.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik