A végletekig küzdöttek. A Real Madrid 11-edszer Európa tetején

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 20:35
null
Tizenegyedszer Európa trónján a Real Madrid (Fotók: Action Images)
Tizenegyespárbajban dőlt el a labdarúgó Bajnokok Ligája 2015–2016-os kiírásának fináléja: 1–1-es 120 percet követően a Real Madrid jobbnak bizonyult az Atlético Madridnál. A Realból senki sem hibázott, az ötödik lövés Cristiano Ronaldóé volt, a négy Atlético-játékos közül a negyedikként rúgó Juanfran a jobb kapufát találta el.   

Mint egy tömeges kempóbemutató, úgy indult a Bajnokok Ligája döntője. Elsősorban az Atlético Madrid-játékosok hódoltak a harcművészetnek, de néhány perc elteltével a Real futballistái is felvették a kesztyűt. Vagy, ha maradunk a hasonlatnál: megkötötték az öveket.

Aztán, ha már BL-döntőben vannak, lassan a labdával is elkezdtek foglalkozni a játékosok. Karim Benzema például közelről tekert a kapura, Jan Oblak remek reflexmozdulattal védett. Bár ne tette volna! No nem azért, mert Real-szurkolók vagyunk, csak, ha bemegy a helyzet, akkor minden bizonnyal másképp alakulnak a 15. perc eseményei. Ekkor ugyanis már megszerezte a vezetést a királyi együttes. Elég vitatott találattal, ami nem tesz jót a labdarúgás megítélésének.

Ramos gólját lesállás előzte meg – még Benzema is azt jelzi?
Ramos gólját lesállás előzte meg – még Benzema is azt jelzi?

Történt, hogy az első negyedóra végén Gareth Bale csúsztatta meg a labdát, az ötösön helyezkedő Sergio Ramos pedig közelről a kapuba terelte azt. Bökkenő, hogy a spanyol védő lesen volt. El merjük vállalni ezt a kijelentést, pláne azután, hogy a Real-kötődésű Marca is azt írta, Ramos az összes Atlético-védő előtt helyezkedett. Mark Clattenburg játékvezető viszont megadta a találatot. 1–0

Ramos a 2014-es Bajnokok Ligája-döntőben (épp az Atlético ellen hosszabbításban nyert a királyi együttes) is betalált – Raúl, Samuel Eto’o, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo után ő az ötödik játékos, aki két fináléban is eredményes volt.

Viszont a gól a lehető legrosszabbat tette a mérkőzésnek. A Real visszaállt, az Atlético pedig nem tudott helyzetet kialakítani az első félidőben. A szünetben aztán Diego Simeone vezetőedző rendesen feltüzelte a „matracosokat”.

A második játékrészt hatalmas lendülettel kezdte az Atlético, Fernando Torres pedig okosan is: leginkább rutinjának köszönhetően ügyesen belépett Pepe elé a 16-oson belül. A portugál védő pedig hátulról telibe rúgta a spanyol csatárt – 11-es! A büntetőt azonban nem sikerült értékesíteni. Antoine Griezmann a szezonban korábban már kihagyott egy büntetőt a Real ellen, most a lécet lőtte telibe.

Az Atlético a 79. percben egyenlített
Az Atlético a 79. percben egyenlített

A Realra a folytatásban rá sem lehetett ismerni. Zinédine Zidane együttese gyakorlatilag a saját térfelén védekezett, mintha csak ki akarta volna húzni egygólos vezetéssel a mérkőzés végéig.

„Ebből baj lesz” – mondta több Real-szurkoló is. És igazuk lett. De hogy milyen a futball? Az Atlético akkor egyenlített, amikor a Real is elkezdett támadni. Sőt! Előbb Karim Benzema, majd Cristiano Ronaldo dönthette volna el a mérkőzést, de Oblak mindkét ziccert hárította. A másik oldalon viszont gyönyörű góllal egyenlített az Atlético.

A 79. percben Juanfran a 16-os jobb oldalától kapásból középre passzolta a labdát, és a berobbanó Yannick Ferreira-Carrasco bevetődve bombázott a léc alá (pedig Lucas Vázquez mindent megtett, hogy lerántsa ellenfelét, nem sikerült neki). 1–1

A rendes játékidő végén Ramos kiérdemelte az (addigi) Meccs embere díjat. Az utolsó támadásnál ugyanis, ha nem rúgja fel sárga lapot érően Ferreira-Carrascót, akkor bizony három az egyben támadhatott volna az Atlético…

Így viszont jöhetett a hosszabbítás.

Annyira nem volt szép ez a döntő – bár Pepe néha mosolyt csalt az arcokra
Annyira nem volt szép ez a döntő – bár Pepe néha mosolyt csalt az arcokra

A ráadásban a teljesen fáradt játékosok és a vádligörcsök játszották a főszerepet. Az viszont meglepő volt, hogy az utolsó öt percben a Real be tudta szorítani az Atléticót, s majdnem megszerezte a győztes találatot. De a majdnem az nem. Talán korábban is így kellett volna játszaniuk…

Az idegek harca (nevezzük 11-eseknek) döntött: mindössze Juanfran hibázott. Ez pedig az Atlético három éven belüli második elbukott döntőjét eredményezte.

A Real Madrid 11-edszer ült fel Európa trónjára.

A 11-esek

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
Real Madrid–Atlético Madrid 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 5–3
Milánó, Giuseppe Meazza Stadion, 71 942 néző. V: Clattenburg (angol)
REAL MADRID: Keylor Navas – Carvajal (Danilo, 52.), Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos (Isco, 72.) – Bale, Benzema (Lucas Vázquez, 77.), Cristiano Ronaldo. Vezetőedző: Zinédine Zidane
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Juanfran, Szavics, Godín, Filipe Luís (L. Hernández, 109.) – Saúl Niguez, Gabi, Augusto Fernández (Ferreira Carrasco, a szünetben), Koke (Partey, 116.) – Griezmann, Fernando Torres. Vezetőedző: Diego Simeone
G: S. Ramos (15.), ill Ferreira Carrasco (79.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A FINÁLÉ LEGJOBB KÉPEIBŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT GALÉRIÁNKAT! (Fotók: Korponai Tamás, Reuters)
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A FINÁLÉ LEGJOBB KÉPEIBŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT GALÉRIÁNKAT! (Fotók: Korponai Tamás, Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik