A Puskáshoz csapódó CR bódító 88-asa; címlappofon Van Gaalnak!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.09. 11:02
null
Cristiano Ronaldo mesternégyest ért el a Malmö ellen (Fotó: Reuters)
Csapatszinten a Wolfsburg és a PSV továbbjutása, az Atlético Madrid és a Manchester City csoportelsősége, valamint a Manchester United Európa-ligába tévelyedése emelhető ki a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapjának eseményei közül. No meg persze a Real Madrid 8–0-s győzelme, Cristiano Ronaldo négygólos produkciója, amely elvarázsolta a kontinens címlapszerkesztőit és „Terülj, terülj asztalkám!” bódulatba delejezte a statisztikusokat. Összefoglalónkat kezdjük is ezzel.
A Marca szerdai címlapja
A Marca szerdai címlapja

Szóval Cristiano Ronaldo… A Real portugál világklasszisa oly messzire jutott a gólok termelésében az évek során, hogy alig múlik el hét valamilyen rekorddöntése nélkül – nemegyszer már a sajátját írja át. Mint kedden. Ő lett ugyanis az első játékos, aki egy BL-idényben már a csoportkörben eljutott tíz gólig – és ott sem állt meg, sort kerített a 11. találatra is (az eddigi 9 gólos rekordot a Milan braziljával, a BL-csúcsa idején még a Sahtarban futballozó Luiz Adrianóval tartotta közösen).

Megjegyzendő, a Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan előbb a Manchester Unitedet, majd a Real Madridot erősítő Ruud van Nistelrooy is szerzett már tíz gólt egy BL-idény csoportmeccsein, de amikor az történt (2002–2003), még két csoportkört rendeztek, vagyis a holland gólgép tízeséhez 12 MU-meccs kellett, nem pedig hat. Az sem volt rossz, de más kategória.

Egyhuzamban ez az ötödik BL-idény, amelyben Cristiano Ronaldo legalább tíz gólig jut, nem meglepő módon már 88-cal vezeti az örök-góllövőlistát, vagyis pillanatnyilag itt is a saját csúcsát javítgatja. Röviden még néhány adat, érzékeltetendő a keddi négyes helyét a futballtörténelemben:

• Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano és Hugo Sánchez után CR7 a negyedik Real-játékos, aki egy meccsen négy gólt szerez az első számú európai kupasorozatban (BEK és BL együtt);

Az AS szerdai címlapja
Az AS szerdai címlapja

• ő a 12. labdarúgó, aki BL-meccsen négy gólt ért el, Luiz Adriano (akkor még Sahtar) után a második leggyorsabb (a brazil tavaly 16, CR kedden 20 perc alatt talált négyszer a kapuba);

• a négy góljából egy szabadrúgásból esett, azaz az utóbbi két évtized legeredményesebb Real-szabadrúgáslövője már nem Roberto Carlos (25 gól), hanem CR7 (26);

• a Malmö elleni találkozó a negyedik, legalább háromgólos meccse a BL-ben, ennél csak Lionel Messinek van több (5);

• az idei BL-mezőnyben csupán hat olyan csapat található, amely több gólt szerzett a csoportkörben, mint C. Ronaldo egymaga.

Rendben, ne felejtsük el, hogy a 11-ből hatot a Malmőnek, ötöt a Sahtarnak rámolt be, a PSG ellen nem jött össze egy sem, márpedig a folytatásban inkább a párizsiakéhoz hasonló kaliberű csapatok igyekeznek megkeseríteni a Real Madrid életét – szóval Cristiano Ronaldo munkája itt még nem érhet véget.

MÉG EGY REKORD: KÉT TRIPLA EGY MECCSEN

Először fordul elő a Bajnokok Ligájában, hogy egy mérkőzésen két játékos is legalább három gólt szerez. A sporttörténészek máris kopogtatnak, hogy a cégér átfestése előtt, a szép múltú BEK-ben azért már történt hasonló, hogy ne is menjünk messzire: az 1960-as fináléban a Real két korszakos jelentőségű támadója közül Puskás Ferenc négyszer, Alfredo Di Stéfanoháromszor talált be az Eintracht Frankfurt kapujába (7:3). Lám-lám, a történelem megint ismétli önmagát.

A franciák sem Benzemát ünneplik
A franciák sem Benzemát ünneplik

JUSSON A FÉNYBŐL BENZEMÁNAK IS

S ha már a Real-meccs másik triplája szóba került: tulajdonosával, Karim Benzemával kapcsolatban sokszor az az érzésünk, mintha sodródna az egyetemes sötét oldal felé (csak a közelmúltból: Valbuena-szexvideó, sokféleképpen értelmezhető nyilvános köpés a francia himnusz után), így aztán örömhír, ha gólokkal, például egy triplával kerül a címlapokra (no nem Franciaországban). A kedd esti három gól hozadéka:

• ő az első francia játékos, aki kétszer triplázott el a BL-ben;

• az elsőt napra pontosan öt éve, egy francia csapat, az Auxerre ellen hintette;

• BL-góljai számát 46-ra növelte, ezeket 77 mérkőzésen termelte, ami azt jelenti, hogy a 46-ig jutók közül ő a harmadik leggyorsabb Ruud van Nistelrooy (56 meccs) és Lionel Messi (64) után.

EZ CSAK BENÍTEZNEK SIKERÜLT!

A Real Madrid a harmadik csapat a BL-érában, amelyik nyolc gólt szerez egy mérkőzésen. Korábban a Monaco 8–3-ra verte meg a Deportivo La Corunát (2003), a Liverpool pedig 8–0-ra a Besiktast (2007). Az angol csapat menedzsere pedig nem más volt akkoriban, mint a Real sokat szapult mai vezére, Rafa Benítez!

Másképpen megfogalmazva: a két legnagyobb különbségű BL-diadal sikerkovácsa Rafa Benítez! A sikerkovács kifejezést azért is engedjük meg magunknak, mert nem más vette védelmébe a mestert a keddi mérkőzés után, mint Cristano Ronaldo!

(Ami pedig a Real európai gólcsúcsát illeti, annak beállításához kellett volna még egy találat: Puskásék 9:0-ra verték az odensei Boldklubben 1913 amatőrjeit a BEK 1961–1962-es kiírásában.)

ELKALANDOZÓ FIGYELEM EGYSZER, KÉTSZER


Lehet vitatkozni azon, hogy a játékvezető jó döntést hozott-e Jesse Lingard góljának les miatti érvénytelenítésekor az első félidő hajrájában (az asszisztens nem emelte a zászlaját, lásd fent), de azon nem nagyon, hogy a Manchester United nem tudta kihasználni a számára kedvező fordulatokat.

• amikor Anthony Martial megszerezte a vezetést a 10. percben, az előny nem tartott négy percig sem, Naldo remek lövéssel egyenlített;

• amikor fáradságos munkával, tetejébe nem kis szerencsével sikerült egyenlíteni a 82. percben, két perc sem kellett a remek napot kifogó Naldo újabb, immár wolfsburgi győzelmet és MU-kiesést jelentő második góljához.

Angliában nem a City továbbjutása a téma
Angliában nem a City továbbjutása a téma

A fantáziaszegény játékon túl tehát az összpontosítás-hiányt is Louis van Gaal tanítványainak szemére vethetjük. A két legfontosabb következmény:

negatív: a Man. United az 1994–1995, a 2005–2006 és a 2011–2012-es kiírás után negyedszer nem jutott tovább a(z első) csoportkörből;

a pozitív: a szép gólokat szerző Wolfsburg története során először bejutott a legjobb 16 közé a BL-ben.

A „farkasok” előtt hét német csapat tett hasonlót, azaz ebben a rangsorban Spanyolország (10) mögött Németország immár második, holtversenyben a szintén nyolc különböző klubot a 16-ba juttató Franciaországgal.

Louis van Gaal mindenesetre hitt is a szemének, meg nem is. Az angol sajtó nem meglepő módon nem kíméli.

A FORDULÓ SZÜLETÉSNAPOSA

Raheem Sterling, aki előbb sarokkal adott gólpasszal, majd két góllal örvendeztette meg a Manchester City szurkolóit. Utóbbi kettőt a hajrában, 112 másodperc leforgása alatt lőtte a Mönchengladbach kapujába – az 1–2-ből így lett 3–2. Ő az első angol játékos, aki egynél több gólt szerez a Cityben BL-meccsen. Tette mindezt a 21. születésnapja estéjén.

A NAP FORDÍTÁSA

A 4–2-re nyerő Cityé sem volt rossz, csoportelsőséget ért, a PSV-ét mégis jelentősebbnek és izgalmasabbnak érezzük. Tekintve, hogy a hollandok a továbbjutásért harcoltak, és amikor a CSZKA Moszkva a 76. percben megszerezte ellenük a vezetést, nemhogy a BL-beli folytatástól, de még az Európa-ligától is távol kerültek. A hátralévő idő aztán mégis elegendőnek bizonyult arra, hogy Luuk de Jong és Davy Pröpper góljával fordítsanak, és kilencévnyi kényszerszünet után kitűzzék a holland lobogót az ígéret földjén, azaz a BL-nyolcaddöntőben.

A NAP VISZONTLÁTÁSA

„Jó lesz újra látni őt!” – Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa mondta ezt még csapata sevillai mérkőzése előtt. Az öreg megint bemutatott néhány nagy védést, de egyszer, egyetlenegyszer tehetetlennek bizonyult – éppen az az ember fejelt a kapujába, akit viszontlátni kívánt: Fernando Llorente.

A spanyol válogatott csatár ezt megelőzően 377 napja szerzett gólt a BL-ben, akkor még a Juventus játékosa volt. Most ezzel a góllal a Juvét lerántotta a csoport első helyéről, a Sevillát viszont – amelyhez a nyáron igazolt – átsegítette az Európa-liga küszöbén.

Llorente sajnálja, hogy volt csapata kárára kellett cselekednie, és azt kívánja, hogy a Juventus megnyerje a BL-ben hátralévő összes mérkőzését. A Tuttosport szerkesztősége mindenesetre gyorsan elfelejtené a történteket, különösen azt, ahogyan Álvaro Morata elrontotta az elronthatatlant:

A NAP IBRA-REKORDJA

Akárcsak Cristiano Ronaldo, a PSG svéd klasszisa, Zlatan Ibrahimovic is a rekordok útját járja. Nem volt különösebben jó napja a keddi, de egyszer azért betalált a Sahtar kapujába, amivel új klubrekordot ért el. Ez volt a 17. európai kupagólja a PSG színeiben, azaz maga mögött hagyta az eddigi társrekordert, a kilencvenes évek nagy párizsi kedvencét, George Weah-t (16).

A NAP VISSZATÉRÉSE

Az Atlético Madrid tavaly a lisszaboni Luz Stadionban már-már megnyert BL-döntőt veszített el a Real Madriddal szemben, de most visszatérve sikerült valamelyest elhomályosítani a fájdalmas emléket: az előbb gólpasszt adó, a fordulás után pedig szép gólt pöccintő Luciano Vietto főszereplésével a madridiak csoportelsőséget érő győzelmet arattak a Benfica felett.

A NAP MEGMENTŐJE

Ki más lehetne, mint Selcuk Inan. A rutinos középpályás nevét alighanem sok magyar szurkoló megjegyezte magának akkor, amikor az októberi Törökország–Izland Eb-selejtező utolsó pillanataiban hatalmas gólt lőtt szabadrúgásból. Egy mozdulattal juttatta ki övéit a franciaországi Európa-bajnokságra – és ítélte a mieinket pótselejtezőre. Ezúttal klubját, a Galatasarayt mentette meg alábbi góljával a blamától, az Asztana elleni hazai vereségtől – az 1–1 Európa-ligát ér az isztambuli csapatnak.

EMLÉKEZTETŐ

BL-CSOPORTKÖR, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ

A-CSOPORT
Real Madrid–Malmö 8–0 (Benzema 12., 24., 74., C. Ronaldo 39., 47., 50., 59., Kovacic 70.)

PSG–Sahtar Doneck 2–0
(Lucas Moura 57., Ibrahimovic 86.)

ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNKET A CSOPORTRÓL ITT OLVASHATJA!

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Real Madrid65119– 3+1616
2. Paris SG641112– 1+1113
3. Sahtar Doneck615 7–14 –73
4. Malmö615 1–21–203

B-CSOPORT
Wolfsburg–Manchester United 3–2 (Naldo 13., 84., Vieirinha 29., ill. Martial 10., Guilavogui 82. – öngól)

PSV–CSZKA Moszkva 2–1 (L. de Jong 78., Pröpper 86., ill. Ignasevics 76. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNKET A CSOPORTRÓL ITT OLVASHATJA!

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Wolfsburg6429–6+312
2. PSV Eindhoven63128–7+110
3. Manchester United62227–7 0 8
4. CSZKA Moszkva61145–9–44

C-CSOPORT
Galatasaray–FK Asztana 1–1 (Selcuk Inan 64., ill. Twumasi 62.)
Benfica–Atlético Madrid 1–2 (Mitroglu 75., ill. Niguez 33., Vietto 55.)

ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNKET A CSOPORTRÓL ITT OLVASHATJA!

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Atlético Madrid641111– 3+813
2. Benfica631210– 8+210
3. Galatasaray6123 6–10–45
4. Asztana642 5–11–64

D-CSOPORT
Sevilla–Juventus 1–0 (Llorente 65.)
Manchester City–Borussia Mönchengladbach 4–2 (D. Silva 16., Sterling 79., 81., Bony 85., ill. Korb 19., Raffael 42.)

ÖSSZEFOGLALÓ CIKKÜNKET A CSOPORTRÓL ITT OLVASHATJA!

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Manchester City64212– 8+412
2. Juventus6321 6– 3+311
3. Sevilla624 8–11–36
4. Mönchengladbach6123 8–12–45
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik