Zenit: messze még az európai elit

Vágólapra másolva!
2012.10.03. 17:45
null
Nigel de Jong (balra) és Viktor Fajzulin harcol a labdáért (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája C-csoportjának második fordulójában a nyáron alaposan megerősödött Zenit a nyáron alaposan meggyengült Milannal találkozott. Az olaszok hamar kétgólos előnybe kerültek, majd visszavettek a tempóból, ezt kihasználva egyenlített a házigazda. A három pont mégis a Milané lett, egy kis szerencsével: Tomás Hubocan öngóljának köszönhetően.

 

Nem akármilyen összecsapásnak ígérkezett a Zenit és a Milan találkozója: az oroszok a nyáron több mint százmillió euróért erősítettek, az olaszok pedig éppenséggel alaposan meggyengültek az új idényre. Az éppen egy olasz mester, Luciano Spalletti által vezérelt Zenit viszont nincs bombaformában, az új sztárok jóval magasabb fizetése miatt pedig a „régiek" palotaforradalmat robbantottak ki. A mai Milan túl van már Zenitjén – ironizálhatnánk a milánóiakkal kapcsolatban, ha nem tudnánk, hogy az olaszok éppen akkor a legelszántabbak, amikor mindenki elsiratja őket.

Spalletti először kezdette egyik friss vételét, nevezetesen Axel Witselt, de a másik, Hulk is elfoglalta a maga helyét a csatársor bal szélén; a Milan egy szem támadóval lépett pályára, Bojan Kriccel, de mögötte Stephan El Shaarawy is helyet kapott a középpályán. Sőt az első öt percben kétszer is csomót kötött a védők lábára, ám első beadását Kevin-Prince Boateng, a másodikat Krkic volt képtelen gólra váltani (utóbbi esetnél Vjacseszlav Malafejev igazolta a pletykákat elképesztő reflexeiről).

MEGDŐLT EZ IS

El Shaarawy 19 évesen és 342 naposan lett minden idők legfiatalabb milanos gólszerzője a BL-ben.

Nem állt le a Milan, és a két kis pofon sem ébresztette fel a Zenitet, amely a 16. percre kétgólos hátrányban találta magát: előbb Urby Emanuelson szabadrúgása pattant a sorfalról a kapuba a meglepett Malafejev mellett, majd Stephan El Shaarawy mattolta az oroszokat egy csodálatos szólógóllal.

A 30. perc tájékára tért magához a hazai csapat, mégis két olasz játékos szerzett kis híján gólt: előbb Riccardo Montolivo, majd Luca Antonini tornáztatta meg saját kapusát, Christian Abbiatit, aki azonban mindkétszer védett. A 35 éves kapuvédő egyébként is ihletett formában védett, előbb Tomás Hubocan fejesét, majd Hulk szabadrúgásnak álcázott, lábról indítható rakétáját hárította.

A félidő utolsó percében azonban már nem ismert kegyelmet Hulk: kihasználva a Milan-védők pillanatnyi kihagyását kapura tört Roman Sirokov remek passzával, és közelről a hálóba bombázott.

Az oroszok brazilja csak megtalálta a Raketír-fokozatot...

DÉJA VU
Hogyan mondják oroszul: leukoplaszt? A 2. félidőben vették észre, hogy megszakadt a Milan-kapu hálójának folytonossága. Mintha az NB I-ben lettünk volna! Itt kézzel megoldották, vagyis éppen csak megkötötték.

Annál is inkább, mert a szünet után gyorsan visszaadta Roman Sikorovnak a gólpasszt, igaz, szöglete után Abbiati borzalmas kijövetele is kellett ahhoz, hogy a középpályás kényelmesen a kapuba fejelhessen, 22-re alakítva a mérkőzés állását.

A találat meglepő módon kifejezetten rosszat tett a mérkőzésnek, mert ezután hosszú percekig a csúnyábbik arcát mutatta a nézőknek az orosz és az olasz futball is. Aztán a hajrára fordulva szinte a semmiből vezetést szerzett a Milan, mégpedig Tomás Hubocan öngóljával: 23.

Felélénkült ismét az orosz csapat, de Abbiati védte Alekszandr Anjukov kapáslövését, Hulk pedig eltörte a labdát az ötös előtt.

Bár sokan féltették ettől a mérkőzéstől, a Milan elhozta a három pontot a Zenit otthonából, ha némi szerencsével is. Az újabb vereséggel nehéz helyzetbe kerülő szentpéterváriaktól pedig messze még az európai elit – a százmilliós befektetések ellenére is.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT
Zenit(orosz)–Milan (olasz) 2–3
Szentpétervár, Petrovszkij Stadion.V: Brych (német)
Zenit: Malafejev – Anjukov, Hubocan, Lombaerts (Buharov, 89.), Criscito – Fajzulin (Kanunnyikov, 79.), Witsel, Sirokov – Bisztrov (Zirjanov, 72.), Kerzsakov, Hulk. Vezetőedző: Luciano Spalletti

Kispad: Baburin (k.), Bruno Alves, Lukovics, Lumb

Milan: Abbiati – Abate, Zapata, Bonera, Antonini – Montolivo, N. de Jong – Emanuelson (Nocerino, 64.), K.-P. Boateng (Yepes, 80.), El Shaarawy – Krkic (Pazzini, 52.). Vezetőedző: Massimiliano Allegri

Kispad: Amelia (k.), Mexes, Flamini, Robinho

Gólszerző: Hulk (45.), Sirokov (48.), ill. Emanuelson (13.), El Shaarawy (16.), Hubocan (75. öngól)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik