Az elöl és hátul is veszélyes Videoton búcsúzott Európától

Vágólapra másolva!
2011.07.20. 20:04
Címkék
Győzelemmel búcsúzott Európától a Videoton, miután a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörének visszavágóján, hazai pályán 3–2-re megverte a Sturm Grazot. Mivel azonban az első mérkőzésen 2–0-s vereséget szenvedett a magyar bajnok, kiesett. A Vidi – amely az Európa-ligában sem folytathatja – mindkét találkozón látványosabban futballozott, mint osztrák riválisa. Sajnos azonban a fehérvári játékosok a saját kapujuk előtt is igen veszélyesek voltak...

A szurkolókon nem múlt semmi (Fotók: Hegedűs Gábor)
A szurkolókon nem múlt semmi (Fotók: Hegedűs Gábor)
A szurkolókon nem múlt semmi (Fotók: Hegedűs Gábor)

Nemcsak a saját erejükben, hanem a „papírformában” is bízhattak az osztrákok a találkozó előtt, a Sturm Graz az előző harminchat esztendőben minden egyes alkalommal továbbjutott a nemzetközi kupaporondon, amikor megnyerte első hazai összecsapását. Mindeddig tizenhárom párharc került fel eddig a sógorok listájára, ezen szerepel az 1998-as, Újpest elleni BL-selejtező (Grazban 4–0 oda), valamint a szombathelyi Haladással játszott 1975-ös KEK-nyolcaddöntő (2–0) is.

A magyar bajnok az idegenbeli 2–0-s vereség ellenére ezúttal is egy csatárral kezdett. A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a hétvégén elhunyt Bicskei Bertalanra.


ILYEN ÉLŐKÉPPEL FOGADTÁK

Ha kellett, csúsztak-másztak – a Videoton játékosai mindent megtettek a  továbbjutás érdekében. Hiába...
Ha kellett, csúsztak-másztak – a Videoton játékosai mindent megtettek a továbbjutás érdekében. Hiába...
SZABICS: KINT DŐLT EL A TOVÁBBJUTÁS

Szabics Imre, a Videotont búcsúztató Sturm Graz magyar légiósa ezúttal nem szerzett gólt, kisebb combsérülése miatt pedig már a szünetben lecserélték. A válogatott csatár dicsérte az ellenfelet, és reméli, nem kell sokat kihagynia sérülése miatt.

„Nagyon jól játszott a Videoton, mindent megtett, de a továbbjutás már kint eldőlt – mondta Szabics Imre az m1 kamerája előtt. – Elégedett vagyok, holnap már nem lesz fontos, hogyan játszottunk, a továbbjutás a lényeg. A combhajlító-izmom kicsit megsérült, remélem, a hét végi bajnokin tudok játszani, most csak az a meccs foglalkoztat minket, nem a selejtező következő köre."

Az első percekben kezdeményezően lépett fel a Videoton, amelynek Sándor György révén kapura lövése is volt. Christian Gratzei csak nehézségek árán tudta megszelídíteni a labdát.

Az első tíz perc után egyértelmű volt, hogy milyen felfogásban lépett pályára a két csapat. A Videoton – más választása nem lévén – megpróbálta saját kapuja elé szorítani a Sturmot, és agresszív letámadásokkal egyből labdát szerezni. Az osztrák bajnok kontrára rendezkedett be. Patrick Wolf kiugrása például veszélyt is jelentett a fehérvári kapura. A másik oldalon André Alves távoli, de sikertelen lövése jelentett némi izgalmat.

Aztán egy egyértelmű tizenegyest nem adott meg a játékvezető a Videotonnak: Dominic Pürcher a 16-oson belül kézzel ért a labdához, de a macedón Sztavrev továbbot intett a 26. percben. Egy minutummal később azonban már senki és semmi sem menthette meg az osztrákokat a góltól.

Gosztonyi András tört előre a 27. percben, majd miután Alves keresztmozgással elmozgatta a vendégvédőket, az üresen kilépő Elek Ákoshoz passzolt. A középpályás a 16-oson belülre érve higgadtan a jobb alsó sarokba gurított. 1–0

Nem örülhetett azonban túl sokáig a Vidi (bár az is lehet, hogy túl sokáig örült...). Rögtön a középkezdés után peches módon Nikola Mitrovicsról a védők között kilépő Wolf elé pattant a labda a 28. percben, az osztrák középpályás oldalról középre adott, az üresen érkező Andreas Hölzl pedig 10 méterről a léc alá bombázott. 1–1

Négy perccel később ismét megszerezte a vezetést a Videoton. Horváth felívelését Sándor György szépen átvette, majd közelről a bal alsóba lőtt. 2–1

Elek kezdte a gólgyártást
Elek kezdte a gólgyártást

Kisvártatva ismét egyenlített a Sturm. Egy szöglet után Ferdinand Feldhofer fejelhetett teljesen üresen az ötösről, s miután Tomás Tujvel védett, a kipattanót a korábban fejelő játékos a hálóba vágta a 38. percben. 2–2

Az ember érzése az volt, hogy saját magát veri meg a Videoton. Két, illetve másfél mérkőzés alapján leszűrhető volt, hogy a magyar csapat játssza a szebb és jobb focit. Az eredményesebbet viszont nem biztos – pontosabban úgy fogalmazhatnánk, hogy az ellenfél és a saját kapuja előtt is veszélyes futballra képes a Vidi.

Ekkor még bizakodtak a hazaiak, hogy meglehet a  továbbjutás
Ekkor még bizakodtak a hazaiak, hogy meglehet a továbbjutás
PAULO SOUSA BÜSZKE

Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője büszkén beszélt játékosairól a Sturm Graz felett aratott 3–2-es siker után.

„Nem kell különösebben magyarázni a kiesés okát, mindenki tudhatja, nem akarok erről beszélni – bosszankodott Paulo Sousa az m1 kamerája előtt. – Alkottunk a pályán, bátran játszottunk, ez a legfontosabb. A játékosaimmal elégedett vagyok, megérdemeltük a győzelmet."

„Nagyon jól kezdtünk, az első félidőben meg tudtuk valósítani azt, amit elterveztünk. Természetesen a kapott gólok kivételt képeznek – mondta Elek Ákos. – Az első gólnál megzavart minket az integető partjelző, megálltunk, és a graziak kihasználták ezt."

És lám! Ismét vezetéshez jutott a hazai együttes. Lipták Zoltán egy jobb oldali szabadrúgást követően (Álvaro Brachi volt a kézbesítő) közelről vette be a vendégek kapuját. 3–2

Látszott, hogy Franco Foda elégedetlen csapata teljesítményével, ezt támasztotta alá, hogy a szünetben kettős cserére szánta el magát. Szabics Imre sem érkezett vissza a pályára.

A második félidő elején ismét megpróbált kezdeményezően fellépni a Videoton, a Sturm azonban okosan kezdte lassítani, tördelni a játékot. Az osztrákok gyakorlatilag teljesen feladták a támadások lehetőségét, s hátul nem hagytak annyi helyet a fehérvári játékosoknak, mint az első félidőben. Az első negyedórában mindössze egy-két távoli lövéssel (például Gosztonyiéval) és néhány beadással próbálkozott a Vidi – sikertelenül.

A 70. percben végre ismét szemet gyönyörködtető akciót vezetett a Videoton. A csereként beálló Polonkai Attila mozgott be a résbe a bal oldalon, remekül adott középre, ahol az érkező Sándor futtából alig lőtt a jobb kapufa mellé. Tíz perccel később Brachi lövése tartott a léc alá, de Gratzei szép vetődéssel szögletre tolta a labdát.

Az utolsó tíz percben Walter Balufónak volt egy hatalmas helyzete, de a spanyol sem tudta bevenni az osztrák kaput – tíz méterről csúnyán mellé lőtt. A folytatásban pedig már nem született gól.

A Videotonnak még ezen a mérkőzésen is megvolt az esélye a továbbjutásra (háromszor is megszerezte a vezetést a fehérvári együttes...), de a védelem kapitális hibái megpecsételték a sorsát. A Vidi 3–4-es összesítéssel búcsúzott Európától.

VIDEOTON–STURM GRAZ 3–2

(A Magyar Televízió felvétele)

A MÁSODIK FÉLIDŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

(A Magyar Televízió felvétele)


BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
VIDEOTON–STURM GRAZ (osztrák) 3–2
Székesfehérvár, Sóstói Stadion. V: Sztavrev (macedón)
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., H. Sánchez – Nagy, Mitrovics, Sándor Gy. (Nikolics, 76.), Elek Á. (Polonkai, 65.), Gosztonyi (Walter, 79.) – Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
Sturm: Gratzei – Pürcher (Kopkadze, a szünetben), Feldhofer, Burgstaller, Standfest – Weber – Hölzl, Koch, Wolf (Ehrenreich, 83.) – Muratovics, Szabics (Kienast, a szünetben). Vezetőedző: Franco Foda
Gólszerzők: Elek (27.), Sándor Gy. (32.), Lipták (46.), illetve Hölzl (28.), Feldhofer (39.)
Összesítésben: 3–4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik