Undorfin helyett – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2018.07.17. 23:18

Sosem gondoltam volna, hogy valaha biológusként, illetve a biokémikusként alkotok maradandót, de most nagyon úgy néz ki, hogy felfedeztem valami fontosat. Abból indultam ki, hogy ha létezik boldogsághormon, az a bizonyos endorfin, akkor boldogtalansághormonnak is kell lennie. Ebben megerősített aktív olvasóink online oldalunkon meghirdetett szavazásának eredménye arról, hány magyar klubcsapat éli túl a nemzetközi labdarúgó-kupasorozatok rajtját. Az ellenfelek ismeretében, de még az első meccsek előtt a voksolók 37 százaléka úgy vélte, mind a négy reprezentánsunk azonnal kiesik, 22-22 százalék egy, illetve kettő, 10 százalék négy, 9 pedig három továbbjutóra tippelt. A rajtot követően (amely két-két döntetlent és vereséget hozott) meglepetésemre némileg javult a megítélés, 35 százalék még mindig a teljes kudarcra tippelt, de 40 szerint egy gárdánk azért talpon marad, 18 kettő, 4 három, 3 százalék pedig még mindig négy sikert látott reálisnak.

Nyilvánvaló, hogy a magyar szurkolók boldogtalansághormon-szintje két tényezőtől függ a leginkább: az általános hazai hozzáállástól – még mindig mi vagyunk a világ egyik legpesszimistább nemzete –, illetve klubfutballunk előző évtizedeinek szomorú tapasztalatától. Legutóbb 2012-ben élte meg valamelyik csapatunk a csoportkört (a Videoton az Európa-ligában), egyébként az augusztus eleji kieséses átlagot hozzuk. Huszonnyolc esztendeje történt hasonló, mint ami most, vagyis a győzelem nélküli rajt a kontinentális porondon, hogy ez szavazóinkat mégis inkább optimistábbá tette, tudjuk be az igen alacsony kiindulási szintnek.

A Vidi a Bajnokok Ligája selejtezőjében a luxemburgi Dudelange-ot, a Honvéd az Európa-ligáéban a macedón Rabotnicskit fogadva indíthatta be a hormonjainkat. No de melyiket? Az endorfint vagy az általam felfedezni vélt, másik fehérje jellegű anyagét? Amelynek a szerkezetét ugyan még nem analizáltam teljesen, de a nevét már kitaláltam, és mindenképpen levédetem: undorfin! Nos, utóbbi szintje Kispesten legfeljebb a korábbi UEFA-büntetés miatti zárt kapus lebonyolítás miatt emelkedhetett kissé, mert a Honvéd tükörsimán kiütötte szkopjei riválisát, s készülhet az újabb körre. Késő este Felcsúton a fehérváriak már sokkal inkább megszenvedtek a Benelux vendégekkel (a hajrá izgalmait senkinek sem kívánom), de végül ők is továbbléptek, így olvasóink voksainak zömével szemben már legalább két gárdánk folytathatja.

Csütörtökön a Ferencváros és az Újpest növelheti tovább az endorfinszintünket s nemzetközi szereplőink számát. Félre az undorfinnal!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik