Újra Balotellivel a Milan, Messi nélkül a Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.01. 13:43
null
El Shaarawyra nem, Balotellire viszont számíthat a Milan (Fotó: Reuters)
Stephan El Shaarawy nélkül, de újra Mario Balotellivel a soraiban lép pályára a Milan az Ajax otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjának keddi játéknapján. A másik párban a Celtic a Barcelonát fogadja a tavaly novemberi nagyszerű diadal megismétlésének reményében, míg a G-csoportban egymás ellen játszik a két favorit, a Porto és az Atlético Madrid.

 

 

AJAX–MILAN
Stephan El Shaarawynak, a 20 éves olasz-egyiptomi támadónak megsérült a bal lábközépcsontja, így – bár előzetesen szerepelt a neve a keretben – kihagyja a Milan amszterdami túráját. Valószínűleg a Mario Balotelli, Alessandro Matri csatárpárossal kezd az olasz csapat, vagyis visszatér a pályára az együttes Olaszországban hárommérkőzéses eltiltással büntetett fekete báránya.

Mint emlékezetes, Balotelli a Napoli elleni, 2–1-re elveszített mérkőzésen ócsárolta a játékvezetőt, és bár utóbb kipréselt magából egy erőltetett bocsánatkérést, a viselkedésében gyökeres változást nem tapasztalni, ráadásul mintha klubja is kihátrált volna mögüle: a Milan sokak meglepetésére meg sem próbál harcolni a büntetés mérsékléséért, nem fellebbezett.

„Balotelli képes eldönteni egy-egy meccset, csakúgy, mint Messi – nyilatkozta a keddi összecsapás előtt az Ajax vezetőedzője, Frank de Boer, aki annak idején ott volt abban az Ajaxban, amelyik az 1995-ös BL-döntőben 1–0-ra legyőzte a Milant. – A Barcelona ellen két gólt odaajándékoztunk a triplázó Messinek, és négy nullára kikaptunk, Balotellivel szemben nem követhetjük el ugyanezeket a hibákat. Arra kell összpontosítanunk, hogy miként állítsuk meg őt, és közben nem szabad feladnunk a támadás lehetőségét. Igaz, hogy más szintet képviselt a legutóbbi ellenfél, de olyan szellemben kell futballoznunk, ahogyan a Go Ahead Eagles ellen tettük."

G-CSOPORT: NEM JÁTSZHAT AZ ATLÉTICO GÓLZSÁKJA
A Real elleni lélekemelő győzelem élményével, ám az eltiltott gólvágó, Diego Costa nélkül érkezett az Atlético Madrid Portugáliába. A Portónak is van fontos hiányzója, Maicon a védelem közepéről dőlt ki, ám Paulo Fonseca vezetőedző bízik csapata szokásos szervezettségében, no meg persze a Dragao Stadion „erejében" – ami a hazai pálya előnyét illeti, a portóiak immár 75 bajnoki óta építik otthoni veretlenségi sorozatukat.

A kvartett másik mérkőzésén a Zenit a csoport leggyengébbnek tartott csapatát, a sérülések sújtotta és a legutóbbi hét tétmeccséből ötöt elveszítő Austria Wient fogadja. A szentpéterváriak zsinórban ötször gyűjtöték be a három pontot az orosz bajnokságban – a hétvégén a nagy rivális Szpartakot verték meg 4–2-re –, ráadásul hazai pályán igen jók (a legutóbbi 23 európai kupameccsükön mindössze egy vereség otthon), ezért nagy meglepetés lenne, ha nem nyernék meg a meccset.

Veszélyes lehet az előző hét végi, 6–0-ra megnyert bajnoki találkozóra építeni, a holland másodosztály hatodik helyéről feljutó csapatot ugyanis nem lehet egy kategóriába sorolni a Milannal, még akkor sem, ha a Serie A-s klub nem a legszebb napjait éli.

Talán nem a legszerencsésebb példa, de valamennyire érzékelteti az egyesület szelídebb sikerhullámait, hogy az előző hét szombatján Christian Abbiati a Milan minden idők legtöbb mérkőzésen pályára lépő kapusa lett.

A 36 éves futballista megbízható, kiszámítható pontja az alakulatnak, de a piros-feketében 1998 óta számos „csereéve" ellenére 331 meccsen szereplő labdarúgó nevét bajosan említhetjük a klublegendák között, sőt abban sem vagyunk bizonyosak, hogy az általa megelőzöttek névsorából (Sebastiano Rossi, Dida, Lorenzo Buffon, Enrico Albertosi, hogy csak az első négyet említsük) nem tudnánk nála markánsabb kapusszemélyiséget kiemelni.

Az Ajax–Milan mérkőzés apropóján az olasz egylet honlapja listát közölt azokról a játékosokról, akik mindkét csapatban megfordultak és meghatározó szerepet töltöttek be az életükben. Hárman találhatók az összeállításban az aktív csapattagok közül: Urby Emanuelson, Nigel de Jong (mindketten az Ajax után lettek a Milan labdarúgói) és Bojan Krkic (a Barcelona kölcsöncsatára a Milanból ment a nyáron az Ajaxhoz). A többiek régebben játszottak az Ajaxban, majd a Milanban: Marco van Basten, Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Zlatan Ibrahimovic.

Gerardo Martino (Fotó: Reuters)
Gerardo Martino (Fotó: Reuters)

CELTIC–BARCELONA
Kedd este ritka látványban lesz részük azoknak, akik a Celtic–Barcelona párharcot választják.
A Guardiola-éra (2008–2012) kezdete óta mostanáig hatvanhárom mérkőzést játszott a BL-főtáblán a Barcelona, és Lionel Messi mindössze négyről hiányzott. A csapat ezekből a meccsekből összesen 8–3-as gólkülönbséggel kettőt megnyert (az Internazionale és a BATE ellen), kettőt (a Sahtar és a Bayern München ellen) pedig elveszített.

A nyolcvan BL-fellépésén hatvankét gólt szerző argentin zseni viszont a hét végén megsérült az Almería ellen, így biztosan lemarad a glasgow-i találkozóról. Az utóbbi években többször is az a kritika érte a Barcelonát, hogy eredményessége túlzottan függ Messitől (a spanyolok meg is alkották a „Messidependencia" kifejezést ), a mostani jó alkalom lesz rá, hogy ezt cáfolja.

„Messi a világ legjobbja, de vannak más nagyszerű játékosaink is, úgyhogy a távolléte nem lehet mentség egy esetleges rossz eredményre. A hiánya remek tesztlehetőséget kínál a többieknek – jelentette ki Gerardo Martino, a Barcelona vezetőedzője, aki szerint kulcskérdés lesz a labdabirtoklás, a skót felívelések megelőzése. – Középső védőink sérülése miatt fiatalokat kellett felhoznunk a B-csapatból, szóval fontos lesz, hogy megbecsüljük a labdát, ne engedjünk nekik rögzített szituációkat, mert megtermettebbek a mieinknél, ennélfogva nagyon jók a légtérben."

Még a spanyol gigászok előtt jár a Bayern – Ön egyetért?
A Nemzeti Sport Online új sorozatában erősorrendet
állít fel a BL mezőnyéről!

Természetesen sokan legyinthetnek, hogy kedden „csak" a Celtic lesz az ellenfél. Való igaz, a skót együttes nem tartozik a nagyon szűk futballelitbe, de ne feledjük, az előző idényben a csoportkörben 2–1-re megverte a Barcelonát, amelyben akkor Lionel Messi is pályán volt.

Az argentin világklasszis hiányában Neymar kerül előtérbe, a nyáron szerződtetett brazil lehet az első számú veszélyforrás. Az Almería ellen végül nem is állt be, így pihentebben várhatja a szigetországi összecsapást. Arra persze számíthat, hogy a skótok védői nem finomkodnak vele sem.

A huszonegy éves futballistára egyébként nem lehet különösebb panasz, a jelek szerint jól beilleszkedett a csapatba, kiveszi a részét az összjátékból, talán csak a gólokat tekintve javulhatna. Neymar eddig kilenc tétmeccsen lépett pályára új klubjában, és kétszer volt eredményes, illetve öt gólpassza mutatja, hogy egyelőre inkább a kiszolgálásban jeleskedik. Azt viszont ne feledjük, Gerardo Martino a bal szélen játszatta, hiszen középen Messi futballozott, ám most a brazil juthat szóhoz ezen a poszton. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy Neymar marad a bal oldalon, és Cesc Fabregas kerül középre, aki már a spanyol válogatottban és a Barcában is megfordult ebben a pozícióban.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

G-CSOPORT

ZENIT (orosz)–AUSTRIA WIEN (osztrák)
Szentpétervár, Petrovszkij Stadion. Vezeti: Aytekin (német). Időpont: 18.00 – élőben az NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ZENIT:
Lodigin – Szmolnyikov, Hubocan, Lombaerts, Ansaldi – Witsel, Fajzulin – Hulk, Arsavin, Danny – Kerzsakov. Vezetőedző: Luciano Spalletti
AUSTRIA WIEN: Lindner – Koch, Rotpuller, Ortlechner, Suttner – Mader, J. Holland – Royer, Simkovic, Jun – Hosiner. Vezetőedző: Nenad Bjelica

FC PORTO (portugál)ATLÉTICO MADRID (spanyol)
Porto, Dragao Stadion. Vezeti: Webb (angol). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
PORTO: Hélton – Danilo, Mangala, Otamendi, Alex Sandro – Fernando, Defour, L. González – Varela, J. Martínez, Licá. Vezetőedző: Paulo Fonseca
ATLÉTICO MADRID: Courtois – Juanfran, Miranda, Alderweireld (Godin), Filipe Luis – Gabi, Tiago – Arda Turan, Raúl García, Koke (C. Rodríguez) – Villa. Vezetőedző: Diego Simeone

H-CSOPORT

CELTIC (skót)FC BARCELONA (spanyol)
Glasgow, Celtic Park. Vezeti: Lannoy (francia). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
CELTIC:
Forster – Van Dijk, Lustig, Ambrose, Izaguirre – S. Brown, Mulgrew, Forrest (Matthews), Commons – Stokes, Szamarasz. Menedzser: Neil Lennon
BARCELONA: Valdés – D. Alves, Piqué, Bartra, Adriano – Xavi, Busquets, Iniesta – Fabregas – Pedro, Neymar. Vezetőedző: Gerardo Martino

AJAX (holland)AC MILAN (olasz)
Amszterdam, Amsterdam ArenA. Vezeti: Eriksson (svéd). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
AJAX: Vermeer – Van Rhijn, Moisander, Denswil, Blind – S. de Jong, C. Poulsen, Duarte, Hoesen – Fischer, Sigthórsson. Vezetőedző: Frank de Boer
MILAN: Abbiati – Abate, Zapata, Mexes, Constant – Poli (Montolivo), Birsa, N. de Jong, Muntari – Balotelli, Matri. Vezetőedző: Massimiliano Allegri

A CSOPORTÁLLÁSOK
G-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Atlético Madrid 1 1 0 0 3–1 +2 3
2. FC Porto 1 1 0 0 1–0 +1 3
3. Austria Wien 1 0 0 1 0–1 –1 0
4. Zenit 1 0 0 1 1–3 –2 0
















H-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Barcelona 1 1 0 0 4–0 +4 3
2. AC Milan 1 1 0 0 2–0 +2 3
3. Celtic 1 0 0 1 0–2 –2 0
4. Ajax 1 0 0 1 0–4 –4 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik