K. T. I. 2020.04.01 10:29 Frissítve: 2020.04.02 04:07

UEFA: ha zárt kapuk mögött is, de lesz BL-döntő – sajtóhír

Az Independent beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség munkacsoportjai elkészültek a koronavírus-járvány okozta helyzet elemzésével, és mind a logisztikai, mind a pénzügyi csoport arra jutott, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is végig kell játszani. Ha ez nem sikerülne, az olyan gazdasági károkat okoz a futball számára, ami a következő évadokra is súlyos következményekkel jár.

Gazdaságilag megengedhetetlen károkkal járna a Bajnokok Ligája, illetve a bajnokságok jelenlegi idényének törlése (Fotó: AFP)

 

A brit gazdasági szaklap forrásai szerint az UEFA elkészítette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga befejezésére vonatkozó válságterveit. A szervezet, valamint az előzetes felmérés szerint a klubok is elkötelezettek amellett, hogy befejezzék az évadot, akár zárt kapuk mögött is. A szövetség szerdára hirdetett újabb videokonferenciát, amelyen hivatalosan is megszavazhatják a forgatókönyveket. 

A döntés hátterében hasonló érvek állnak, mint ami a Premier League folytatásával kapcsolatos angliai egyeztetésekről kiszivárgott: a kluboknak és a szövetségnek óriási összeget kellene visszafizetniük a már szétosztott televíziós közvetítési díjakból, amennyiben a mérkőzések elmaradnának. Sőt, a gazdasági következmények nem állnának meg itt. A döntők és az addig vezető egyenes kieséses szakasz mérkőzéseinek elmaradása közvetlenül is ezrek munkáját sodorná veszélybe.

Az UEFA által létrehozott logisztikai és pénzügyi munkacsoportok véleménye szerint a finálék esetleges törlése olyan dominóeffektushoz vezetne, amely hosszú évekre rányomná a bélyegét a sorozatra és a jelenlegi résztvevő klubok anyagi helyzetére egyaránt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség szintén hivatalossá tenné, hogy az országos bajnokságokat is be kell fejezni. Ebben egyébként az Independent szerint egyetértés van az európai ligák vezetői részéről is. Egyszerűen több kis- és közepes csapat költségvetése sem bírná el a kieső, és visszafizetendő bevételeket. A lap konkrét példaként említi a szlovákiai MSK Zilinát, amelynél a múlt héten már így is megindult a felszámolási folyamat, miután a csődközeli helyzetbe sodródott klub nem tudott megállapodni a játékosaival a bérek csökkentéséről.

A logisztikai csoport szerint egyszerűbb a jelenlegi körülmények között az együttesek izolációját megszervezni és zárt kapuk mögött befejezni az idényt, mint szembenézni a be nem fejezett bajnokságok okozta káosszal. S itt az Independent szerint nem csak arról van szó, hogy például ki és mi alapján határozna a következő szezon európai kupaindulóiról. A helyzet vesztesei biztos, hogy jogi úton keresnének elégtételt, a jelenlegi kiírások kapcsán pedig nem lehet olyan döntést hozni – sem az évad teljes törlésével, sem az aktuális állások alapján kihirdetett eredménnyel –, amely jogilag kikezdhetetlen lenne.

A helyzetet bonyolítja, hogy több forgatókönyvre is szükség van, annak megfelelően, hogy a koronavírus-járvány hogyan alakul Európában, illetve a kontinens különböző pontjain milyen hatást fejt ki. Nyilvánvaló, hogy Olaszországban és Spanyolországban például másként kell kezelni a helyzetet, mint a kevésbé fertőzött régiókban. Az is kérdés, hol, mikor tetőzik a járvány.

Az UEFA vezetői ugyanakkor azzal nem számolnak, hogy a 2020–2021-es idényt is jelentősen át kellene alakítani – annak ellenére sem, hogy egyes egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, akár még másfél évig is eltarthat, mire sikerül megnyugtató megoldást találni a járvány kezelésére, teljes felszámolására.

Frissítés, 13.25: A német ZDF az egyeztetésről kiszivárgott információk alapján azt írja, az UEFA és a tagállamok megállapodtak abban, hogy július-augusztusban fejeződhessen be a nemzetközi kupaidény. Ugyanakkor ahhoz, hogy a döntés hivatalos legyen, még a szövetség végrehajtó bizottságának is el kell fogadnia a határozatot. 

2020.05.17 16:46:31

Bajnokok Ligája L. PAP ISTVÁN

Tíz gól, 127 ezer néző, a sorozatban ötödik Real-siker – és a mi Öcsink idehaza elhallgatott négy találata.

2020.04.21 10:06:11

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Akkor még ő sem gondolta volna, hogy az Inter-Real Madrid BEK-elődöntő lesz az utolsó, de aztán Solti Dezső felhívta Honti Györgyöt...

2020.04.14 23:13:29

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem mehet minden veszendőbe.

2020.03.24 16:44:56

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Édesapja is válogatott volt • 16 évesen gólt lőtt a felnőtteknél • Remekelt a salzburgi idényében.

2020.03.11 20:30:48

Bajnokok Ligája MAROSI GERGELY

Klopp csapata a hosszabbításban 2–0-ra vezetett, de Llorente duplázott, Morata pedig a győztes gólt is megszerezte a madridiaknak.