T. I. 2020.03.16 17:55 Frissítve: 2020.03.16 19:05

UEFA: minitorna dönthet a BL- és az El-győztesről – sajtóhír

Egy helyen, a lehető legrövidebb idő alatt, egymeccses, kieséses párharcokkal fejezhetik be a Bajnokok Ligája és az Európa-liga aktuális idényét – legalábbis az egyik vészforgatókönyv szerint, amelyet holnap mutatnak be az Európai Labdarúgó-szövetség illetékesei – írja a BBC.

Különleges lebonyolítás mellett találhat gazdára 2020-ban a BL-serleg (Fotó: AFP)

 

A BBC beszámolója szerint az egyik forgatókönyv, amelyről kedden az UEFA illetékesei, illetve a tagszervezetek vezetői szavaznak, az a Bajnokok Ligája és az Európa-liga 2019–2020-as kiírásának egy-egy minitornával való lezárása lenne.

A legjobb nyolc vagy tizenhat – amennyiben ezt a koronavírus-helyzet megengedi – az eredeti döntős helyszíneken, vagyis Isztambulban és Gdanskban gyűlne össze, s ott minél rövidebb idő alatt, egymeccses, kieséses rendszerben küzdenének meg egymással a trófeáért.

Az UEFA keddi videokonferenciájáról már többször írtunk. A L'Équipe beszámolója szerint a legnagyobb horderejű döntést a nyári Európa-bajnoksággal kapcsolatban hozzák meg. Az egyik verzió szerint 2021 nyarára ütemeznék át a kontinenstornát. A The Telegraph a napokban arról írt, van egy olyan forgatókönyv is, mely szerint 2020 decemberében tarthatnák meg az Eb-t. 

A technikai feltételek ma már adottak ahhoz, hogy a 12 említett játéktér alkalmas legyen a futballra a decemberi időszakban. Ráadásul amolyan főpróbája is lenne így a torna a 2022-es katari világbajnokságnak, amelyről már korábban eldőlt, hogy felborítva a megszokott rendet és versenynaptárt decemberben rajtol el.

A probléma azokkal a topligákkal – különösképpen a Premier League-gel van –, amelyekben nincs, vagy csak nagyon rövid a téli szünet. Az UEFA-ban állítólag azzal számolnak, hogy a britek a végsőkig ágálnak majd a decemberi rendezéssel szemben, ám ettől függetlenül kivitelezhetőnek tartják. 

Az Eb elhalasztásával, ha lecseng a koronavírus-járvány, lehetőség lenne a nyár elején-közepén befejezni a most felfüggesztett bajnokságokat, így nem futnának csonka évadokat a klubok.

A kérdés komplexitását jól mutatja, hogy utóbbi esetben a BL minitornával való lezárására sincs feltétlen szükség, nyáron, a nemzeti bajnokságokkal párhuzamosan be lehet fejezni a szokásos rendszerben is.

Kedden mindenki okosabb lesz. 

2020.07.06 18:37:22

Bajnokok Ligája CSILLAG PÉTER

Puskásék egy londoni harmadosztályú klubbal vállaltak furcsa világításavató meccset.

2020.06.20 21:23:11

Bajnokok Ligája BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. A kísérlet egyébként sem ördögtől való: a kézilabdában régóta bevált a final four, a vízilabdában előbb a final six, később a final eight. Utóbbi lehetne majd a futballban is. De azt sem bánnám, ha final sixteen lenne.

2020.05.17 16:46:31

Bajnokok Ligája L. PAP ISTVÁN

Tíz gól, 127 ezer néző, a sorozatban ötödik Real-siker – és a mi Öcsink idehaza elhallgatott négy találata.

2020.04.21 10:06:11

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Akkor még ő sem gondolta volna, hogy az Inter-Real Madrid BEK-elődöntő lesz az utolsó, de aztán Solti Dezső felhívta Honti Györgyöt...