UEFA: minitorna dönthet a BL- és az El-győztesről – sajtóhír

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.16. 17:55
null
Különleges lebonyolítás mellett találhat gazdára 2020-ban a BL-serleg (Fotó: AFP)
Egy helyen, a lehető legrövidebb idő alatt, egymeccses, kieséses párharcokkal fejezhetik be a Bajnokok Ligája és az Európa-liga aktuális idényét – legalábbis az egyik vészforgatókönyv szerint, amelyet holnap mutatnak be az Európai Labdarúgó-szövetség illetékesei – írja a BBC.

 

A BBC beszámolója szerint az egyik forgatókönyv, amelyről kedden az UEFA illetékesei, illetve a tagszervezetek vezetői szavaznak, az a Bajnokok Ligája és az Európa-liga 2019–2020-as kiírásának egy-egy minitornával való lezárása lenne.

A legjobb nyolc vagy tizenhat – amennyiben ezt a koronavírus-helyzet megengedi – az eredeti döntős helyszíneken, vagyis Isztambulban és Gdanskban gyűlne össze, s ott minél rövidebb idő alatt, egymeccses, kieséses rendszerben küzdenének meg egymással a trófeáért.

Az UEFA keddi videokonferenciájáról már többször írtunk. A L'Équipe beszámolója szerint a legnagyobb horderejű döntést a nyári Európa-bajnoksággal kapcsolatban hozzák meg. Az egyik verzió szerint 2021 nyarára ütemeznék át a kontinenstornát. A The Telegraph a napokban arról írt, van egy olyan forgatókönyv is, mely szerint 2020 decemberében tarthatnák meg az Eb-t.

A technikai feltételek ma már adottak ahhoz, hogy a 12 említett játéktér alkalmas legyen a futballra a decemberi időszakban. Ráadásul amolyan főpróbája is lenne így a torna a 2022-es katari világbajnokságnak, amelyről már korábban eldőlt, hogy felborítva a megszokott rendet és versenynaptárt decemberben rajtol el.

A probléma azokkal a topligákkal – különösképpen a Premier League-gel van –, amelyekben nincs, vagy csak nagyon rövid a téli szünet. Az UEFA-ban állítólag azzal számolnak, hogy a britek a végsőkig ágálnak majd a decemberi rendezéssel szemben, ám ettől függetlenül kivitelezhetőnek tartják.

Az Eb elhalasztásával, ha lecseng a koronavírus-járvány, lehetőség lenne a nyár elején-közepén befejezni a most felfüggesztett bajnokságokat, így nem futnának csonka évadokat a klubok.

A kérdés komplexitását jól mutatja, hogy utóbbi esetben a BL minitornával való lezárására sincs feltétlen szükség, nyáron, a nemzeti bajnokságokkal párhuzamosan be lehet fejezni a szokásos rendszerben is.

Kedden mindenki okosabb lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik