Történelmi Arsenal-kudarc minden szempontból – véget ért a Wenger-korszak?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.08. 11:28
null
Sánchez sem tudott segíteni, ennyi volt Wengernek? (Fotó: AFP)
Kedden folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásának egyenes kieséses szakasza: a nyolcaddöntő visszavágóján a Bayern München – az első mérkőzéshez hasonlóan – 5–1-re kiütötte az Arsenalt, így 10–2-es összesítéssel lépett a legjobb nyolc közé. A játéknap másik meccsén hiába szerzett vezetést a Napoli, a Real Madrid három góllal válaszolt, így a spanyol együttes ünnepelhetett továbbjutást. Statisztikai érdekességeknek ezúttal sem voltunk híján, az angol csapat például több negatív rekordot is megdöntött, míg Nápolyban Dries Mertens és Sergio Ramos vitte a prímet.

 

ARSENAL–BAYERN MÜNCHEN

Nem várt könnyű feladat az „ágyúsokra”, hiszen az ezt megelőző kilenc alkalomból egy csapatnak sem sikerült továbbjutnia a Bajnokok Ligájában az első mérkőzésen elszenvedett négygólos vagy annál nagyobb különbségű vereség esetén.

Bár nem kezdett rosszul Arsene Wenger együttese, amely Theo Walcott találatával megszerezte a vezetést, a második félidőben Laurent Koscielny kiállítása után összeomlott a hazai gárda – akárcsak az odavágón (akkor végig teljes létszámban).

A piros lapot egyébként érdekes körülmények között mutatta fel Taszosz Szidiropulosz: először sárgát adott a franciának, majd az alapvonali játékvezetővel való egyeztetése után módosította döntését, és kiállította a védőt. Tegyük hozzá, amennyiben szabálytalannak ítélte Koscielny megmozdulását, jól döntött, mivel a tavalyi szabályváltozások értelmében csak akkor jár piros helyett sárga lap, ha a tizenhatoson belüli, nyilvánvaló gólhelyzet közbeni szabálytalanság lábbal történik és a labdára irányul – ezek közül egyik sem valósult meg.

Emberelőnyben a bajorok játszi könnyedséggel alakítottak ki helyzeteket, így az Arsenal nem kerülhette el az újabb hatalmas pofont. De még mekkorát! A londoniak legutóbb 1998-ban, a Chelsea ellen (0–5) kaptak odahaza egy ötöst. Hozzá kell tenni, hogy a Highburyben – a 2006-ban átadott Emirates Stadionban ugyanis ezt megelőzően még sohasem szerzett az aktuális ellenfél ilyen sok találatot.

Ami a két mérkőzés össztermését illeti, az Arsenal ennyi gólt még soha nem kapott a Bajnokok Ligája egyeneses kieséses szakaszában. A két fél legutóbbi három meccsét egyaránt 5–1-re megnyerő Bayern München immár egyértelműen az angol csapat mumusának számít, a németek 26-szor voltak eredményesek az Arsenal ellen – ennél többször csak egy együttes talált be „kedvenc ellenfelének” a legrangosabb európai kupasorozatban (a Barcelona 27-szer vette be a Celtic kapuját).

És ami még kiemelendő: 10–2-es összesítésnél csupán egyszer jutott tovább fölényesebben egy klub a BL-ben: 2009-ben a Sporting CP-vel szemben, éppen a Bayern München (12–1).

Egymás után hetedszer ért véget az Arsenal BL-szereplése a nyolcaddöntőben. És ezzel alighanem a Wenger-korszak is...

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

ARSENAL (angol)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1–5 (1–0)
London,
Arsenal Stadion, 59 911 néző. Vezette: Szidiropulosz (görög)
ARSENAL:
Ospina – Bellerín, Mustafi, Koscielny, Monreal – Ramsey (Coquelin, 72.), Xhaka – Walcott, Oxlade-Chamberlain, A. Sánchez (L. Pérez, 72.) – Giroud (Özil, 72.). Vezetőedző: Arsene Wenger
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Rafinha, Javi Martínez, Hummels, Alaba – Ar. Vidal, Xabi Alonso – Robben (Douglas Costa, 71.), Thiago Alcantara (R. Sanches, 79.), Ribéry (Kimmich, 79.) – Lewandowski. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Walcott (20.), ill. Lewandowski (55. – 11-esből), Robben (68.), Douglas Costa (78.), Ar. Vidal (80., 85.)
Kiállítva:
Koscielny (53.)
Továbbjutott: a Bayern München, kettős győzelemmel, 10–2-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, ITT!

NAPOLI–REAL MADRID

A párharc első, madridi felvonásán hiába fordított a Real Madrid 3–1-re, a legkevésbé sem várt rá könnyed túra, izgalmaktól mentes meccs a Napoli otthonában. Bár a nápolyiak most is ráijesztettek a spanyolokra, végül megismétlődött az első találkozó forgatókönyve, így Zinédine Zidane fiai jutottak a legjobb nyolc közé. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük az érdekességeket!

A Napoli a december óta egészen pazar formában futballozó Dries Mertens révén került előnybe a keddi visszavágón. A klasszis szélső decemberig csak hat találatot szerzett, az azóta eltelt időben (a Real elleni összecsapásokat is figyelembe véve) 16 meccsen 17 gólnál jár – elképesztő formajavulás. Mertens egyébként a Napoli legutóbbi tíz BL-találatából hétben aktívan közreműködött, ötöt saját maga jegyzett, míg kettőnél ő volt a kiszolgáló – ezzel amúgy ő lett az első belga futballista, aki elérte az öt gólt egy BL-szezonon belül.

A KULCSPILLANATOK EMBERE
Sergio Ramos a 2016–2017-es idényben már 9 gólnál tart (meg ott van még az, amit most öngólnak adtak), ez 28 tétmeccsen egy támadónak is becsületére válna. A 9 találatból 8 ráadásul kulcsfontosságú pillanatban született és közvetlenül befolyásolta az összecsapás alakulását – csak egy olyan gólja volt Ramosnak, amelyet sima találkozón szerzett. Kiemelkedő teljesítmény!

Volt azonban egy olyan játékos, aki Mertenst is elhomályosította kedd este Nápolyban: Sergio Ramos! A közismerten fontos gólokat szerző spanyol védőt ezúttal sem tudták tartani, a második félidő elején – fejjel, mi mással – kiegyenlített, majd pár perccel később ismét betalált. Igaz, utóbbiba Mertens is belecsúsztatott, így utólag öngólként könyvelték el a találatot. Ramos statisztikái ennek ellenére is hihetetlenek: az összes fejpárbaját megnyerte, nyolcszor szerelt, négyszer tisztázott, egyszer blokkolt, valamint kétszer vette célba a kaput és mindkét esetben a gólvonal mögé jutott a labda.

Ami a Realt illeti: a spanyol csapat már 12 kapott gólnál jár a mostani BL-idényben; csak összehasonlításképpen, az előző idényben összesen hatszor vették be az ellenfelek a madridiak kapuját. A szerencse sem segíti Cristiano Ronaldóékat, akik hétszer találták el a kapufát a Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásában, ezzel vezetik az erre vonatkozó listát. Szerencséjükre van egy Sergio Ramosuk...

Végezetül egy érdekesség: mind a két keddi visszavágón ugyanaz az eredmény született, mint az első meccsen.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

NAPOLI (olasz)–REAL MADRID (spanyol) 1–3 (1–0)
Nápoly, San Paolo Stadion, 56 695 néző. Vezette: Cakir (török)
NAPOLI: Reina – Hysaj, Raúl Albiol, K. Koulibaly, Gulam – Allan (Rog, 56.), A. Diawara, Hamsík (Zielinski, 75.) – Callejón, Mertens, Insigne (Milik, 70.). Vezetőedző:Maurizio Sarri
REAL MADRID: K. Navas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Casemiro, Modric (Isco, 80.), Kroos – Bale (Lucas Vázquez, 68.), Benzema (Morata, 77.), Cristiano Ronaldo. Vezetőedző:Zinédine Zidane
Gólszerző: Mertens (24.), ill. Sergio Ramos (52.), Mertens (57. – öngól), Morata (91.)
Továbbjutott: a Real Madrid, kettős győzelemmel, 6–2-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik