Szabics betalált, 2-0-ra kikapott a Videoton

Vágólapra másolva!
2011.07.13. 19:38
Címkék
A Videoton az első félidőben nagyon fegyelmezetten futballozott a Sturm Graz vendégeként a BL-selejtező 2. fordulójának első meccsén Klagenfurtban, de a második játékrészben Szabics Imre 68. percben elért góljával megszerezte a vezetést az osztrák bajnok, majd a hosszabbítás perceiben Roman Kienast is betalált, így 2–0-s előnyből várhatják a graziak jövő heti fehérvári visszavágót.

Nagy harc a labdáért – Elek Ákos (balra) vehemensen küzd az ellenféllel (Fotó: Németh Ferenc)
Nagy harc a labdáért – Elek Ákos (balra) vehemensen küzd az ellenféllel (Fotó: Németh Ferenc)
Nagy harc a labdáért – Elek Ákos (balra) vehemensen küzd az ellenféllel (Fotó: Németh Ferenc)

A Videoton az előzetes várakozásokhoz képest óvatosabb, 4–5–1-es felállásban kezdett Klagenfurtban 11 512 néző előtt a Sturm vendégeként. Mint ismeretes, a graziak azért kényszerültek Klagenfurtba, mert stadionjukban, az UPC-Arenában amerikaifutball-világbajnokságot rendeznek ezekben a napokban.

Az egyetlen csatár a Videoton kezdőcsapatában André Alves volt, akit Gosztonyi András, Nikola Mitrovics, Dusan Vasziljevics, Elek Ákos és Polonkai Attila támogatott a középpályáról. A múlt heti, Kecskemét elleni Szuperkupa-meccshez képest kimaradt a kezdőből Walter Lee, Nagy Dániel és Sándor György, helyettük került be a csapatba Gosztonyi, Vasziljevics és Polonkai. A védelem összetétele nem változott a múlt heti, 1–0-ra megnyert találkozóhoz képest. Szabics Imre a várakozásoknak megfelelően kezdő volt a Sturmban.

Mindkét csapat óvatos volt az első percekben, jobbára a pálya közepén zajlott a játék. Meglehetősen zavaró volt, hogy mindkét csapat sötétben, a graziak feketében, a fehérváriak pedig sötétkék-piros szerelésben léptek pályára.

A kapuig először a Sturm jutott el – a hazaiak két szögletet is rúghattak, de egyik sem volt veszélyes, a másodiknál ugyan Tomás Tujvelnek is játékba kellett avatkoznia, de a szlovák kapus könnyedén kiöklözte a labdát a mezőnybe. A másik oldalon André Alves került a kapu közelébe, de emelését könnyedén fogta az osztrák válogatott Christian Gratzei.

A 8. percben Szabics Imre kerülhetett volna először helyzetbe, Tujvel azonban kivetődve mentette Joachim Standfest bal szélről belőtt labdáját.

Hasonló „helyzetecske” a Videoton előtt is adódott: Alves bal oldali beadása után Polonkai Attila pörgetett kapura, Gratzei könnyedén fogta a labdát.

Negyedóra elteltével a Videoton jelezte, nincs megilletődve, és gyors kontráival képes eljutni a grazi kapuig is. A lelkes játékot, lelkes szurkolással honorálta az ezerfős Vidi-tábor: „Te vagy, kit szeretlek, te vagy, kit tisztellek, te érted harcolok, és ha kell, meghalok, Videoton, álé, Videoton, álé” – zengte a fehérvári szurkolósereg.

A fehérváriak egyre inkább elkapták a fonalat, elsősorban az Alves, Polonkai kettős játéka hordozott veszélyt magában. A legnagyobb vendéghelyzet utóbbi előtt adódott, miután Alves beadását Vasziljevics lekészítette lövésre, de Polonkai eltörte a labdát, amely így nem jutott el a kapuig.

Szabics Imre először a 29. percben lőtt kapura, az ötös vonaláról éles szögből leadott lövés az oldalhálóban kötött ki.

A Sturm magyar csatára lendületbe jött, a 38. percben a nem sokkal korábban csereként beálló Patrick Wolf szabadrúgását követően fejelt kapura, de Tujvel vetődve védeni tudott.

A félidő hajrájában már nem alakult ki helyzet, a szünetben gól nélküli döntetlent mutatott az eredményjelző.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ ÖSSZEFOGLALÓJA!

(A Digi Sport felvétele)

A hazaiaknál Szabics mellett a 36. percben becserélt Wolf (Haris Bukvát váltotta, aki az első vélemények szerint izomszakadást szenvedett) volt a legaktívabb, aki az 51. percben a jobb oldalról 15 méterről vette célba a kaput, de az addig nagyon magabiztos Tujvel ezúttal is résen volt.

Az 57. percben Gosztonyi villant a jobb oldalon – jó csel után 15 méterről a hosszú sarok fölé tekert –, majd az ellentámadásból Szabics kilenc méterről kapásból lőtt nem sokkal a kapu fölé.

A 62., illetve a 63. percben két cserét jegyezhettünk fel: a Videotonnál Sándor György állt be a sokat futó, kissé talán elfáradó Vasziljevics helyére, míg a Sturmnál pályára lépett az előző szezon házi gólkirálya, a 27 éves Roman Kienast, aki 31 bajnokin 19 gólt szerzett az előző idényben, de egy sérülés miatt nincs megfelelő állapotban, ezért nem kezdett.

A 68. percben Szabics Imre góljával megszerezte a vezetést a Sturm! 1–0

A magyar válogatott csatár Weber bal oldali beadását követően a Lipták Zoltán fölött átszálló labdát Héctor szorításában átvette, majd öt méterről a kapu jobb oldalába lőtt.

Szabics többször veszélyeztetett, és ő szerzett vezetést a Sturmnak (Fotó: Németh Ferenc)
Szabics többször veszélyeztetett, és ő szerzett vezetést a Sturmnak (Fotó: Németh Ferenc)

Nem sokkal a gól után az előretörő Ferdinand Feldhofer kapott teljesen üresen labdát a lesre játszó védők között, de elkapkodta a helyzetet, lövését Tujvel hárította.

Néhány perccel a gól, illetve az újabb Sturm-helyzet után kezdett magára találni a Vidi: Brachi jobb oldali szabadrúgása után Sándor fejelt nyolc méterről, de Gratzei bravúrral mentett, majd valamivel később Elek távoli lövése zúgott el a bal alsó mellett.

A nagyjából kilenc perc igazi foci után az utolsó tíz percre ismét leült a meccs. Sajnos a Videoton aludt el jobban, a 92. percben egy bal oldali beadásból Kienast az addig magabiztos Tujvel lába között betalálva kialakította a 2–0-s végeredményt.

A Videoton jövő héten Fehérváron vághat vissza, de 0–2-ről nagyon nehéz lesz megfordítania a párharcot...

SZAVAZÁS

Ön szerint a Videoton 0–2-ről továbbjut a Sturm ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A MÁSODIK FÉLIDŐ ÖSSZEFOGLALÓJA: STURM GRAZ–VIDEOTON 2–0

(A Digi Sport felvétele)

A FŐSZEREPLŐK ÉRTÉKELTEK

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
STURM GRAZ (osztrák)–VIDEOTON 2–0 (0–0)
Klagenfurt, Wörtherseestadion, 11 512 néző. Vezette: Attwell (angol)
STURM GRAZ: Gratzei – Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher – Bukva (Wolf, 36.), Weber, Koch (Voda, 82.), Hölzl – Muratovics (Kienast, 62.), Szabics. Vezetőedző: Franco Foda

VIDEOTON: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., Héctor Sánchez – Gosztonyi (Walter, 73.), Mitrovics, Vasziljevics (Sándor Gy., 63.), Elek Á., Polonkai (Nagy D., 82.) – André Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
G: Szabics (68.), Kienast (92.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik