Rooney két tizenegyesgóljával nyert a Manchester United

Vágólapra másolva!
2011.10.18. 22:47
null
Rooney két büntetőt is értékesített Romániában (Fotó: Action Images)
Címkék
A Bajnokok Ligájában a Manchester United a román Otelul Galatihoz látogatott, és Wayne Rooney tizenegyesből szerzett góljaival győzni tudott. A négyes másik mérkőzésén Kassai Viktor értő játékvezetése mellett a Benfica elhozta a három pontot a jól rajtoló Baseltől.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik nemzet csapata nyeri meg a 2011–2012-es Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

FC OTELUL GALATI–MANCHESTER UNITED 0–2

A Bajnokok Ligájában még pont nélkül álló, a bajnokságban is bukdácsoló házigazda (a galaci együttes a fővárosi Nemzeti Stadionban rendezte a mérkőzést) abban bízhatott a sorsolást látván még hónapokkal ezelőtt, hogy neves angol ellenfele B-csapatával és kevésbé motiváltan áll ki erre a találkozóra, és akkor döntetlenre jó lehet.

Nos, ha a kapus Anders Lindegaardtól eltekintünk, akkor az első remény ködbe veszett, és ha a táblázatra néztünk, azt is tudjuk, miért: a háromszoros BEK/BL-győztes angol egylet két fordulót követően két ponttal a csoport harmadik helyén csüggedezett.

Az angolok azonnal megszállták a románok térfelét, egészen parádés labdabirtoklási arányt produkálva, ám a hazaiak egy-két veszélyes távoli lövéssel éberen tartották Lindegaardot. A 30. perc tájékán több veszélyes kísérletet is regisztrálhattunk az MU-kapu előtt. Az ellencsapást Patrice Evra postázta, de szélről leadott lövését Branko Grahovac elcsípte a rövid sarok előtt. A félidő hajrájában előbb Nani ügyes középre gurítását lőtte tíz méterről az égbe Michael Carrick, majd egy jobb oldali szögletet csúsztatott nem sokkal fölé az ötösről az előrehúzódó védő, Liviu Antal.

A 62. percben Wayne Rooney előbbi közelről mellé lőtte Nani sokadik jó beadását, de egy perc múlva tizenegyest harcolt ki: a bal oldalról középre tette volna a labdát Javier Hernándeznek, ám a románok csapatkapitánya, Sergiu Costin botor módon belekapott a játékszerbe nem sokkal a tizenhatoson belül. A büntetőt Rooney higgadtan a bal sarokba lőtte: 0–1.

Nem sokkal később Nemanja Vidics gondoskodott arról, hogy izgalmas maradjon a találkozó, ugyanis Gabriel Giurgiu elleni szabálytalansága (Hol vagy, Vinnie Jones?!) miatt egyből piros lapot kapott. Próbálkozott is a Galati: előbb Antal közeli lövését blokkolták a védők, majd Marius Pena és Braniszlav Punosevac is közel állt a gólszerzéshez.

A legvégén Milan Perendija egy kezezésért begyűjtötte második sárgáját, így már könnyebben őrizte meg a vezetést a Manchester United; sőt, a 90. percben Nani eltalálta a bal oldali kapufát, a legvégén pedig Wayne Rooney újabb tizenegyesből (éppen őt rúgta fel Antal) beállította a 0–2-es végeredményt.

Az angol válogatott támadója ezzel honfitársai közül a legeredményesebbé vált a BL-ben, hiszen ez már a 26. találata volt a sorozatban – mögötte egyébként egykori klubtársa, Paul Scholes áll 24 BL-góllal.

OTELUL GALATI–MANCHESTER UNITED 0–2

FC BASEL–BENFICA 0–2

A bázeli St. Jakob-Parkban rendezett találkozó Kassai Viktor sípjelére vette kezdetét, és a román csapatot korábban legyőző és Manchesterből is pontosan távozó hazaiak abban bíztak a mérkőzés előtt, hogy az eltiltását letöltött Xerdan Shaqirivel megtámogatott Marco Streller, Alexander Frei kettős góljaival megszerzik a továbbjutás felé öles lépésnek tekinthető három pontot. A „sasok" egyrészt a svájciak elleni parádés örökmérlegükből meríthettek erőt, másrészt kiváló aktuális formájukból, harmadrészt pedig abból, hogy a bázeliek edzője, a német Thorsten Fink a napokban átült a Hamburg kispadjára.

Eddigi segítője, Heiko Vogel döbbenten látta, hogy csapata nem talál fogást a portugálokon, sőt, a 20. percben Bruno César egy csodás Nicolás Gaitán, Aimar összjáték után tíz méterről a hálóba lő: 0–1. (Rodrigo zseniálisan ugrotta át a labdát a gól előtt.) A svájci támadók próbálkoztak becsülettel az egyenlítéssel, de a portugál ellentámadásokban rendre ott volt a gólveszély, különösen Gaitán játékában.

A második játékrészben nagy erőkkel rohamozott a Basel (a legközelebb Streller állt a gólszerzéshez), de a 75. percben a csereként beállt Óscar Cardozo 25 méterről, szabadrúgásból bevette Yann Sommer kapuját: 0–2. A végén még kiállt a Benficából a második sárgáját is kiérdemlő Emerson, Streller pedig kihagyta sokadik helyzetét is, de az állás már nem változott.

FC BASEL–BENFICA 0–2

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT
FC OTELUL GALATI (román)–MANCHESTER UNITED (angol) 0–2
Bukarest, Nemzeti Stadion, 28 047 néző. Vezette: Brych (német)
Gólszerző: Rooney (64., 90. – mindkettőt 11-esből)
Kiállítva: Perendija (89.), ill. Vidics (66.)
FC BASEL (svájci)–BENFICA (portugál) 0–2
Bázel, St. Jakob-Park, 35 821 néző. Vezette: Kassai Viktor
Gólszerző: Bruno César (20.), Cardozo (75.)
Kiállítva: Emerson (86.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik