Ribéry ütött, C. Ronaldo Beyoncéra táncolt - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.30. 10:55
null
Cristiano Ronaldo az Allianz Arenában is varázsolt (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online olvasói már megszokhatták, hogy a Bajnokok Ligája-játéknapokat követően „leges” cikkben, kicsit másképp dolgozzuk fel a játéknap érdekességeit. Ezt tesszük a Bayern München–Real Madrid (0–4) összecsapás után is, amely nem várt eredményt hozott. Kiderül, hogy melyik énekesnőnek „ajánlotta” az első gólját Cristiano Ronaldo, a Real Madrid mely tekintetben állította be a Barcelona rekordját, valamint arra a kérdésre is választ kapunk, hogy legutóbb melyik együttes győzte le idegenben négy góllal a bajorokat.

A NAP SOROZATA. A legrangosabb európai kupasorozatban nyolcadszor fordult elő, hogy a Real Madrid kiejti az aktuális címvédőt. A legutóbbi három alkalomkor, az 1997–1998-as, az 1999–2000-es és a 2001–2002-es idényben a spanyolok meg is nyerték a sorozatot. Jöhet zsinórban a negyedik?

A NAP LEPONTOZÁSA. A Bild nem kegyelmezett, lepontozta a csúfos vereséget szenvedő Bayern-játékosokat. Az 1–6-os skálán, melyen a hatos számít a leggyengébb érdemjegynek, Philipp Lahmon és Arjen Robbenen kívül senki sem kapott ötösnél jobb osztályzatot (KÉP). A francia L'Équipe-nél – ahol 1–10-ig pontoznak és a tízes a legerősebb – a bajorok mindkét belső védője, Jérome Boateng és Dante, valamint Mario Mandzukic is kettest kapott. A(z egyik) legjobb teljesítményt a francia sportnapilapnál is a németek csapatkapitánya nyújtotta – Lahm hatost érdemelt ki.

A Bild osztályzatai
A Bild osztályzatai

A NAP TÖRTÉNELMI PILLANATA. A Bayern története során először veszített el hazai európai kupameccset négy kapott góllal. De az sem tegnap volt, hogy saját közönsége előtt ilyen nagy különbségű vereséget szenvedjen – 1979-ben a Bielefeld nyert 4–0-ra Münchenben.

A NAP REKORDJA. Ha még valaki nem hallott volna róla vagy elkerülte volna a figyelmét: Cristiano Ronaldo a Bajnokok Ligája történetének első játékosa, aki egy szezonon belül tizenhatszor volt eredményes. A bajoroknak először a 34. percben betaláló CR az idénybeli 15. gólját az általa elért találatok számának mutogatásával ünnepelte – vagy Beyoncé egyik slágerét énekelte? (VIDEÓK)

A NAP SZERENCSESZÁMA (?). A Real Madrid rekordot jelentő tizenharmadik döntőjére készül az első számú európai kupasorozat történetében – kilenc győzelem és három vereség a jelenlegi mérlege –, a Bajnokok Ligájában a negyedikre, míg az európai kupaküzdelmekben a tizenhetedikre, amivel utolérte az örökranglistát vezető Barcelonát.

A NAP REKORDERE. Immár nem Raúl, hanem Iker Casillas a legtöbb győztes meccsen pályára lépő játékos a Real Madrid fennállása során.

A NAP NIMBUSZA. Az alábbi számadathoz semmilyen jelző sem köthető: 243. tétmérkőzésén a 250. gólját szerezte a „királyiak” játékosaként Cristiano Ronaldo.

A NAP TRÉNERE. Miguel Munoz, Marcello Lippi és Sir Alex Ferguson után Carlo Ancelotti a negyedik személy, aki vezetőedzőként négyszer is bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, valamint a nyolcadik tréner, aki két különböző csapattal jutott be a fináléba.

A NAP POFONJA. Franck Ribérynél elszakadt a cérna. A párharc mindkét mérkőzésén jóval tudása alatt teljesítő francia az egyik rögzített játékhelyzetet megelőzően bemosott egyet az őt teljes mértékben semlegesítő Daniel Carvajalnak. Pedro Proenca játékvezető nem érzékelte az esetet, így megtorlatlanul maradt a gaztett.

A NAP EMBERE. Kövezzenek meg minket, de nem Sergio Ramos, hanem a hozzá hasonlóan duplázó CR, aki összesen már 33 gólnál jár – tehát kettővel Lionel Messi előtt – a BL egyenes kieséses szakaszában, és nyolcnál a sorozat elődöntőit tekintve. Ez utóbbi mutatóval rekorder. Továbbá a kétszeres aranylabdás klasszis már 66 találatot számlál a Bajnokok Ligájában, amivel Raúl (71) és Lionel Messi mögött (67) az örökranglista harmadik helyén áll.

A NAP KUDARCA. Pep Guardiola edzői pályafutásának legnagyobb vereségét szenvedte el.

A NAP HAGYOMÁNYA. Most sem lesz címvédés. A Bajnokok Ligája 1992–1993-as szezon óta íródó történelmében egyetlen csapat sem nyerte meg egymás utáni két évben a sorozatot.

A NAP VÁRATLAN FORDULATA. A meccs előtt valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy a 80. perc magasságában csalódottságukban elindulnak hazafelé a német szurkolók. Pedig ez történt. Igaz, aki a stadionban maradt, az utolsó percekben is torkaszakadtából buzdította kedvenc csapatát

A NAP ÉRDEKESSÉGE. A Real Madridot megelőzően csak a Juventus volt képes egy európai kupaidényen belül három német csapatot kiejteni. Az UEFA-kupa 1989–1990-es kiírásában az olaszok az NDK-beli Karl-Marx-Stadtot, valamint a Hamburgot és a Kölnt búcsúztatták.

A NAP REKORDJA 2. A BL jelenlegi lebonyolítási rendszerében – egy csapat maximum 13 meccset játszhat a főtáblán – az idei Real Madrid szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 37-et. Húszat a csoportkörben, tizenhetet az egyenes kieséses szakaszban.

A NAP ÉRDEKESSÉGE 2. A spanyolok legutóbb 2002-ben, azt megelőzően pedig 2000-ben ültek fel az európai klubfutball trónjára – mindkét szezonban kiejtették a Bayern Münchent a döntőig vezető úton.

A NAP KÉPE. Az alábbi fotón látható Bayern München-szurkoló arckifejezése minden szónál beszédesebb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik