Félelem nélkül mehet a Real az isztambuli pokolba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.03. 20:31
null
Ronaldo és Benzema is betalált az első félidőben (Fotók: Reuters)<br />
A Real Madrid 3–0-ra győzött a Galatasaray ellen a Santiago Bernabéu Stadionban a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. José Mourinho csapata Cristiano Ronaldo korai góljával szerzett vezetést, majd Karim Benzema és a csereként beálló Gonzalo Higuaín is betalált, míg a törökök két tizenegyesgyanús eset miatt reklamálhattak a bírónál.

José Mourinho Wesley Sneijderrel a csapatában Bajnokok Ligáját nyert az olasz Interrel, míg Didier Drogbával a Chelsea-nél dolgozott együtt, és ért el sikereket. A portugál szakember most ellenfélként néz szembe a két futballistával, akikkel baráti kapcsolatot ápol, és a Galatasarayt irányító Fatih Terimmel is jó viszonyban van.

A találkozó azonban ennek ellenére biztosan nem lesz baráti jellegű: Mourinho számára a BL-siker mindennél fontosabb, és játékosai is rendkívül motiváltak. A spanyol sajtó is tüzeli a játékosokat: a Marca címlapján hirdeti, hogy a Real már ma el akarja dönteni a továbbjutást.

Mourinho számára további motivációt jelenthet, hogy újabb magasságokba érhet, ha bejut a BL-elődöntőbe: hetedik alkalommal hajthatja végre ugyanis ezt a bravúrt, és erre eddig csak egyetlen edző volt képes a legrangosabb európai kupasorozatban – éppen a Real Madrid által a nyolcaddöntőben kiejtett Manchester Unitedet irányító Sir Alex Ferguson.

ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNK A MÉRKŐZÉSRŐL!

A MÉRKŐZÉS

A Real Madrid kezdőcsapatában Karim Benzema lesz a csatár, míg Gonzalo Higuaín a cserepadra szorult, és az AS napilap emellett azt is meglepetésként könyvelte el, hogy Michael Essien kezd jobbhátvédként. A Galata kezdőjében nincs különösebb meglepetés, természetesen a török gólvágó, Burak Yilmaz kezd elöl, aki nyolc BL-góljával holtversenyben vezeti a sorozat góllövőlistáját Cristiano Ronaldóval és a tegnap betaláló Lionel Messivel.

A madridiak első helyzetére a harmadik percig kellett várni, amikor Ángel di María vette le gyönyörűen Xabi Alonso pontos ívelését a tizenhatos jobb oldalánál, majd Karim Benzema felé emelte a labdát, aki a kapu irányába fejelt, de – nem sokkal – célt tévesztett. Egy perccel később Felipe Melo egy lövéssel jelezte, a törökök is terveznek támadásokat, a labda Diego López kapuja fölé szállt.

Már vezet a Real Madrid! C. Ronaldo betalált. Mesut Özil kapott jó labdát középen, majd kiválóan indította a portugál sztárt a tizenhatos bal oldalánál, aki nagyszerűen emelte be a labdát a kapuba bal oldalába. CR7 ezzel kilences lett: a kilencedik percben szerezte meg a kilencedik BL-gólját ebben az idényben – amivel a góllövőlistán az élre állt. 1–0

Néhány perccel később Didier Drogba mutatta meg, a kapott gól nem törte össze a törököket. Burak Yilmaz engedett el jól egy passzt a tizenhatos előterében, ami így az elefántcsontparti csatárhoz került, aki kiválóan fordult le Raphaël Varane-ról, és lőtt veszélyesen kapura, de a labda fölé ment.

A Galata távoli lövésekkel próbálja meglepni a madridiakat, a 26. percben Diego Lópeznek kellett védenie Drogba erős löketét. A blancók eközben inkább megpróbálják végigjátszani az akciókat – egyelőre egy gólig jutottak ezekből.

Jött az újabb Real-gól, ezúttal Karim Benzema! Michael Essien senkitől sem zavartatva adhatta be a labdát a jobb oldalról, és a török védőpáros nem volt a helyzet magaslatán a tizenhatos közepén, így a labda a hosszú oldalon érkező Benzemához került, aki le is vehette, majd laposan a kapu jobb oldalába lőtt. Essien első gólpasszát adta a Realban az összes sorozatot tekintve, legutóbb 2011-ben Drogbának készített elő találatot a BL-ben. 2–0

Két perccel később a norvég Svein Oddvar Moen játékvezetőé, illetve Sami Khediráé és Essiené volt a főszerep. Történt ugyanis, hogy a tisztázni igyekvő német középpályás a kezével ért a labdához a hazai tizenhatoson belül, amikor Essiennel „körbeölelték” a labdát, ám a bíró sípja néma maradt.

A Real Madrid egyébként eddig egyetlen meccset vesztett el a BL-ben 2–0-s előnyről: 2001 áprilisában Isztambulban a Galatasaraytól kapott ki 3–2-re.

A 44. percben nagy helyzetbe kerültek a vendégek. Drogba passzolta a labdát Emmanuel Ebouéhoz a tizenhatoson belül, aki jó szögből lőhetett, ám Diego López hárította a középre tartó labdát.

Talán erre mondják, hogy Ronaldo az ellenfele fölé nőtt
Talán erre mondják, hogy Ronaldo az ellenfele fölé nőtt

A szünetben cserélt Fatih Terim: Wesley Sneijder helyett a védő Gökhan Zant hozta be. Nem tudni, hogy a csere okozta-e, de a második félidő elején erősen leült mindkét csapat támadójátéka. Tíz perc alatt egyik együttes sem alakított ki nagyobb lehetőséget.

Helyzetek helyett Felipe Melo kemény belépőitől volt hangos a mérkőzés, aztán végre az egyik kapus is szerepet kapott: Fernando Muslerának kellett védenie Ronaldo távoli lövését az 59. percben, nem sokkal később pedig Di María próbálkozásánál is szépen hárított.

A 63. percben Felipe Melo veszélyeztetett, de fölé lőtte a labdát. A másik oldalon nem sokkal ezután csatárcsere történt: Mourinho lehozta egyik gólszerzőjét, Karim Benzemát, és pályára küldte Gonzalo Higuaínt.

Nem a Galata szurkolóin múlt a török csapat szereplése
Nem a Galata szurkolóin múlt a török csapat szereplése

Burak Yilmaznak tovább kell próbálkoznia, ha gólt akar szerezni sorozatban hetedik BL-meccsén is, ami új rekordot jelentene. Ha ez sikerülne neki, akkor éppen az első mobiltelefonos hívás negyvenedik évfordulóján tenné mindezt. A török csatárnak kedvezhet hogy a Real Madrid legutóbbi 11 BL-meccse mindegyikén kapott gólt.

Mourinho cseréje megszerezte a harmadikat! Gonzalo Higuaín a kapuba fejelt. Az argentin támadó Xabi Alonso beívelt szabadrúgása után bólintott a kapuba. A török védők alaposan lemaradtak róla a tizenhatoson belül, így szinte felugrania sem kellett a fejesnél. 3–0

BL-GÓLVÁGÓ TOPTRIÓ

9 gólos: Cristiano Ronaldo

8 gólos: Lionel Messi, Burak Yilmaz

A 78. percben ismét kétes szituációban ítélt a Real Madrid javára a bíró. Sergio Ramos lépett rá Burak Yilmaz lábára a tizenhatoson belül, aki nagyot esett. A játékvezető szerint a török csatár színészkedett, ezért sárga lapot adott neki. A Galata így lemaradt egy tizenegyesről, míg Yilmaz a visszavágóról marad le.

Higuaín első BL-gólját szerezte meg ebben az idényben, míg a Real Madridnak nagyszerűen megy a negyeddöntő hazai meccsein: legutóbbi öt találkozóján mindig legalább három gólig jutott.

A 84. percben Xabi Alonso állt neki reklamálni, miután a bíró szabadrúgást ítélt Essien ellen, és a bíró sárga lapot adott neki, így lemarad a visszavágóról.

A 90. percben nagy lehetőséghez jutott a Galata, amikor Xabi Alonso szabálytalankodott a tizenhatos előterében. Sergio Ramos pedig elrúgta a labdát, és ezért sárgát kapott – így ő is kihagyja a visszavágót –, míg a törökök szabadrúgáshoz jutottak. Drogba azonban hiába készült rá alaposan, nem találta el a kaput.

A Real nagy lépést tett a továbbjutás felé
A Real nagy lépést tett a továbbjutás felé

A ráadás utolsó pillanataiban a Real még vezetett egy veszélyes akciót, de gól már nem született belőle, így a madridiak 3–0-ra nyerték meg az összecsapást, és talán nem túlzás kijelenteni: teljesült a spanyol lapok kívánsága, eldőlt a negyeddöntős párharc – legalábbis csodára lenne szüksége a Galatának Isztambulban.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
REAL MADRID (spanyol)–GALATASARAY (török) 3–0
ONLINE KÖZVETÍTÉS
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion. Vezette: Svein Oddvar Moen (norvég)
A KEZDŐCSAPATOK
REAL MADRID:
D. López – Essien, S. Ramos, Varane, F. Coentrao – Khedira, Xabi Alonso – Di María (Pepe, 86.), Özil (Modric, 80.), C. Ronaldo – Benzema (Higuaín, 65.). Vezetőedző: José Mourinho
Kispad: Adán (kapus), Marcelo, Arbeola, Kaká
GALATASARAY: Muslera – Eboué, Semih Kaya, Nounkeu, Riera (Amrabat, 83.) – Hamit Altintop (Umut Bulut, 78.), Felipe Melo, Selcuk Inan – Sneijder (Gökhan Zan, a szünetben) – Drogba, Burak Yilmaz Vezetőedző: Fatih Terim
Kispad: Eray Iscan (kapus), Hakan Balta, Sabri Sarioglu, Yekta Kurtulus
Gólszerző: C. Ronaldo (9.), Benzema (29.), Higuaín (73.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik