Úgy nyert a Real Madrid, ahogy akart az Ajax ellen

Vágólapra másolva!
2012.12.04. 20:43
null
Kaká ellenállhatatlan volt (Forrás: Action Images)
A Real Madrid hazai pályán fogadta az Ajaxot a labdarúgó Bajnokok Ligája D-csoportjának hatodik, utolsó fordulójában. A királyiak már biztosan a csoport második helyén végeztek a Borussia Dortmund mögött, de nem lazsálták el a találkozót, 4–1-gyel küldték haza a szimpatikusan küzdő, de gyengébbnek bizonyuló hollandokat.

REAL MADRID–AJAX

A csoport második helyére bebetonozott Real Madrid tartalékosan állt fel az Ajax ellen, de ez esetben a „tartalékosság” óvatosan kezelendő fogalom. Cristiano Ronaldo és Karim Benzema például ott volt a fedélzeten, no meg persze José Mourinho is, akinek utódlása pillanatnyilag izgalmasabb téma Spanyolországban, mint maga a meccs..

A kezdésre elég foghíjas volt a Bernabéu nézőtere, sajnálkoztak is a spanyolok, hogy a közönséget nem érdekli a kedvencek utolsó csoportmeccse. A válság sújtotta Spanyolországban bizonyára úgy gondolkodtak néhányan, hogy egy tét nélküli meccs jegyárát inkább másra költik.

A mérkőzés első tíz percét lényegében átaludta a Real Madrid, mert viszonylag lagymatagul hagyta, hogy jöjjön előre az Ajax. A hollandok azonban nem tudtak mit kezdeni a hazai védelemmel, így igazi helyzet sem tudott kialakulni.

Aztán mintha csak varázsütésre történt volna, megélénkült a Madrid, és ettől kezdve az Ajax statisztaszerepre kényszerült. Előbb a 11. percben döngette meg a kapufát az előrehúzódó Coentrao, majd két perccel később, a 13. percben már az sem segített.

Benzema kapott indítást a bal oldalon a leshatáron, el is érte, Vermeer kijött a francia csatár elé, aki az ötös jobb oldali sarkánál járva felnézett, és a tizenegyespontnál teljesen egyedül érkező Cristiano Ronaldo elé tálalt. A portugál sztár az üresen álló kapuba, a léc alá bikázott. 1–0.


RONALDO GÓLJA

Benzema jól játszott ezekben a percekben, de a gól nem jött össze neki. Sorra vezette a támadásokat a Real Madrid, elsősorban Modric indításaira hagyatkozott. Csak idő kérdése volt, hogy mikor növeli előnyét a hazai csapat, végül a 28. percben ez be is következett, méghozzá csodálatos góllal. Callejón kapott kiváló indítást Modrictól, kibújt a védők közül, majd bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, ahol remekül lőtte ki a kapu bal sarkát úgy, hogy a labda a kapufa tövéről pattant be. 2–0

CALLEJÓN ELŐSZÖR TALÁL BE

A félidő hátralévő részében C. Ronaldo lőhetett volna gólt szabadrúgásból, de Vermeer védett, akárcsak a 39. percben, amikor Khedira veszélyes suhintását kapta ki a jobb alsó sarokból. Alárendelt szerepet játszott az Ajax, és egészen a 42. percig kellett várni, hogy valami lövésféleség jusson el a Real kapujáig.

Úgy vonulhattak pihenőre a csapatok, hogy a hazaiak alapjáraton is biztosan vezettek a halovány Ajax ellen. 2–0

MÁSODIK FÉLIDŐ

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött, egyre-másra gördültek a Real akciói a pályán, és kisvártatva az Ajax hálójában táncolt a labda.

A 49. percben C. Ronaldo tálalt a középen előretörő Kakához, aki húzogatott kicsit, majd 18 méterről lövésre szánta el magát, finom kis csavarása pedig a jobb fölső sarokban kötött ki. Vermeer joggal volt dühös, erre reagálnia kellett volna a védőknek, főleg Alderweireldnek, aki nemes egyszerűséggel elfordult a lövés pillanatában... 3–0

KAKÁ GÓLJA

Visszavett a tempóból a Real Madrid, egyre jobban lábra kapott az Ajax. A biztos vezetés tudatában a spanyolok nem erőltették nagyon a támadásokat, tanyát vertek a hollandok a hazaiak térfelén. És az erőfeszítéseiket siker is koronázta, igaz, kellett hozzá Adán ajándéka.

Az 59. percben Blind indított hosszan, Adán feleslegesen futott ki 15 méterre a kapujából, letarolta Hoesent, de a labdát nem érte el, hiszen éppen Boerrigter elé perdült, aki habozás nélkül az üresen maradt kapuba vágta az Ajax szépítő gólját. 3–1

BOERRIGTER SZÉPÍT

Ha a gól előtt letapadt a Real, akkor a gól után még inkább. Lényegében teljesen átadta a kezdeményezés lehetőségét az Ajaxnak, és csak a jó szerencséjének köszönhette, hogy a 67. percben Hoesen elügyetlenkedte hatalmas helyzetét.

Támadásban maradt az Ajax, és a hazai szurkolók füttyszóval adták kedvenceik tudtára, hogy gólgálára érkeztek, nem pedig erre a gyenge adogatásra. Ez a vendégeket a legkevésbé sem érdekelte, leszegett fejjel mentek előre. Hiába támadtak azonban többet, igazán nagy veszélyt nem tudtak kialakítani. Ha a labda mégis eljutott a kapuig, Adán biztosan védett.

Húzta az időt a hazai gárda, egészen az utolsó percekig, amikor még egyszer megrázta magát a Real, és azonnal tudatosította, hogy ki az úr a háznál. A 88. percben Morata húzta meg a jobb oldalon, látta, hogy középen érkezik Callejón, aki olyan egyedül árválkodott 6 méterre a kaputól, hogy maga is meglepődött, de nem annyira, hogy fejesből ne szerezze meg a Madrid negyedik gólját. 4–1

CALLEJÓN MEGINT

Még a végén újabb gólt rúghatott volna a Madrid, de a helyzet kimaradt, így is biztosan gyűjtötte be a három pontot, és várhatja a következő körből érkező ellenfelet.

BORUSSIA DORTMUND–MANCHESTER CITY

A Borussia Dortmund már biztos csoportelsőként fogadta a Manchester Cityt, amelynek még volt esélye az Európa-ligát jelentő harmadik hely megszerzésére.

Roberto Mancini együttesének azonban az üdvösséghez mindenképpen győznie kellett volna Dortmundban. A gól nélküli első félidőt követően azonban a Borussia szerezte meg a vezetést. Az 57. percben Julian Schieber közelről, becsúszva szerezte meg a vezető találatot.

A vezető találatot, amely végül a győztes gólt is jelentette – a Dortmund veretlenül jutott a kieséses szakaszba.

A Manchester City a második angol csapat lett, amely az utolsó helyen végzett a BL-csoportjában. Korábban ez az 1995–1996-os szezonban „sikerült” a Blackburn Roversnek. A manchesteriek ráadásul elsőként nem nyertek csoportmérkőzést a szigetországi csapatok közül.

BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland) 4–1 (2–0)
Gólszerző: C. Ronaldo (13.), Callejón (28., 88.), Kaká (49.), ill. Boerrigter (59.)
BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Borussia Dortmund (német)–Manchester City (angol) 1–0
Gólszerző: Schieber (57.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Borussia Dortmund 6 4 2 11– 5 +6 14
2. Real Madrid 6 3 2 1 15– 9 +6 11
3. Ajax 6 1 1 4 8–16 –8 4
4. Manchester City 6 3 3 7–11 –4 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik