Real, Dortmund, Liverpool, Roma - halálcsoport a BL-ben?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.21. 09:01
null
Luis Suárezéknek fájna, ha valóban létrejönne a halálcsoport, és a Pool belekerülne (Fotó: Action Images)
Az európai topligák lezárásával lassan körvonalazódnak az erőviszonyok a labdarúgó Bajnokok Ligája előttünk álló szezonjára. A nemzetközi sajtó már elkezdte a lehetséges kalapbeosztásokat felvázolni, most hasonlóra vállalkozunk mi is az ESPN listájának feldolgozásával. Az eredmények és a koefficiensek alakulásának tükrében bivalyerős csoportokat sorsolhatnak, nézzük, hogyan!

 

A bajnoki címet a hajrában elbukó Liverpool ismét kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, ám az ESPN számításai szerint a Luis Suárez fémjelezte angol csapat csak a harmadik kalapba kerül majd a csoportkör sorsolásakor. Az utolsó tényező, ami erről döntött, az a Lokomotiv Moszkva lemaradása volt, ugyanis az orosz bajnokságból az aranyérmes CSZKA Moszkva mellett a Zenit jutott a legrangosabb európai kupasorozatba.

Az európai szövetség (UEFA) a koefficiensek alapján készíti el a kalapbeosztást, a koefficienseket pedig többek között az elmúlt öt év nemzetközi porondon elért eredményei alapján számítják. A jelenlegi szezonban negyeddöntős Manchester City is csak nagy szerencsével kerül a második kalapba majd az augusztusi sorsoláson, köszönhetően több európai nagyágyú (Manchester United, Milan, Inter) gyenge bajnoki szereplésének.

Ez többek között azt is jelenti, hogy a Liverpool és a Manchester City már a csoportkörben találkozhat három idei elődöntős egyikével (Real Madrid, Atlético Madrid, Bayern München) vagy a Barcelonával is.

Ahogy azt már megszokhattuk az utóbbi szezonokban, a negyedik kalapban ismét lesznek olyan csapatok, melyekkel komolyan számolni kell majd. Így például az olasz ezüstérmes AS Roma és a francia bajnokságban második helyen záró AS Monaco (melynél éppen kedden menesztették Claudio Ranieri vezetőedzőt). A selejtezőből feljuthatnak még olyan csapatok a főtáblára, akik az utóbbi években rendszerint ott voltak, így például az APOEL, a BATE Boriszov, a Celtic és a Steaua Bucuresti is.

Az ESPN által felvázolt kalapbeosztás alapján akár összejöhet egy Real Madrid, Borussia Dortmund, Liverpool, Roma négyes is a csoportkörre – ennél a kvartettnél aligha lenne unalmas mérkőzés.

A földrajzi szabályozás a csoportkörnél még él, azaz azonos országbeli csapatok nem kerülhetnek össze a sorozat ezen szakaszában.

Az elmúlt évek nemzetközi eredményei alapján a magyar bajnok – akár a DVSC-Teva, akár a Győri ETO – a negyedik kalapba kerül a kiemelésnél, amennyiben bejut a csoportkörbe.

BAJNOKOK LIGÁJA, 2014–2015-ÖS SZEZON
KALAPBEOSZTÁS

1. KALAP: Real Madrid (spanyol), Barcelona (spanyol), Bayern München (német), Chelsea (angol), Benfica (portugál), Atlético Madrid (spanyol), Arsenal (angol), Porto (portugál)
2. KALAP: Schalke (német), Borussia Dortmund (német), Juventus (olasz), PSG (francia), Sahtar Doneck (ukrán), Basel (svájci), Zenit (orosz), Manchester City (angol)
3. KALAP: Bayer Leverkusen (német), Olympiakosz (görög), CSZKA Moszkva (orosz), Ajax (holland), Napoli (olasz), Liverpool (angol), Sporting (portugál), Galatasaray (török)
4. KALAP: Athletic Bilbao (spanyol), Anderlecht (belga), Red Bull Salzburg (osztrák), Lille (francia), Köbenhavn (dán), Roma (olasz), Monaco (francia)
Forrás: ESPN
A dőlttel szedett csapatok csak selejtezősök, így nem biztos a főtáblára jutásuk. A 4. kalap nyolcadik helyére több csapat pályázhat közel hasonló koefficienssel, így közülük nem választottak ki egyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik