Nem született gól Marseille-ben, az Old Traffordon dől el a párharc

Vágólapra másolva!
2011.02.23. 20:47
null
Berbatov (jobbra hátul) arca elárulja, milyen meccs volt a marseille-i... (Fotó: Reuters)
Gól nélküli döntetlent játszott az angol bajnokság élén álló Manchester United a Marseille ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A két csapat a mezőnyben sem tudott mit kezdeni egymással, alig akadt előttük helyzet.

 

„A Manchester United a Bajnokok Ligája favoritja, óriási hangulatra lesz szükségünk a stadionban ahhoz, hogy esélyünk legyen legyőzni" – mondta Didier Deschamps, a Marseille edzője a találkozó előtt, és nem kellett csalódnia, a hangulatos stadion fantasztikus atmoszférával fogadta a csapatokat.

A remekül kezdő MU-ból Patrice Evrát rögtön „megtalálták" a marseille-i fanatikusok, a vb-botrány óta először francia földön játszó hátvéd azonban bírta a nyomást. A meccset csak nézőként figyelő Rio Ferdinand a twitteren megjegyezte, Evrának csak jót tesz, ha kifütyülik.

A 8. percben Stéphane M'Bia a Marseille tizenhatosának sarkánál lerántotta Nanit, a sértett szabadrúgása levágódott a sorfalról, a középen a tizenhatosvonalán álló Darren Fletcher laposan lőtt, de középre tartó lövését üggyel-bajjal megfogta Steve Mandanda kapus.

Nani uralta a pálya jobb oldalát, M'Bia nemigen tudott mit kezdeni vele. A 11. percben Wayne Rooney próbálkozott, de lövése levágódott Souleymane Diawaráról.

Negyedóra kellett ahhoz a Marseille-nek, hogy túltegye magát első megilletődöttségén, és kiszabaduljon a nyomás alól. Első támadásait azonban nem tudta végigvinni, Edwin van der Sarhoz legfeljebb egy-két kósza beívelés jutott el. Loic Rémy vezérletével aztán teljesen átvette az irányítást a hazai csapat, rövid passzos játékával egyre több gondot okozott a MU védősorának.

A 28. percben Lucho González megjátszotta Brandaót, aki a tizenhatos vonaláról ollózni készült, de erőtlen lövése éppen elcsorgott a MU kapusáig.

A 32. percben Nani beadása után Dimitar Berbatov rástartolt a labdára, Mandanda kapus megelőzte a csatárt. Ez volt a MU első valamirevaló támadása az első negyedóra óta, ezt követően a Marseille is ráeszmélt, hogy ha túlságosan kinyílik, pórul járhat.

A csapatok ezután alaposan bebiztosították középpályássoraikat, nehezen lehetett átjutni rajtuk, így még akkora helyzetek sem alakulhattak ki, mint korábban. Kapura lövés is csak direkt szögletből sikerült a Marseille-nek, Andre Ayew pimasz kísérletét azonban hárította az éber Van der Sar. Az első félidőt a Burkina Fasó-i Charles Kaboré távoli kísérlete zárta le, a labdája magasan fölé szállt.

„Egy-két helyzettel többet dolgoztunk ki, mint a Marseille, de nagyon nehéz itt játszani. Úgy érzem, meg tudjuk nyerni a mérkőzést" – mondta a szünetben Sir Alex Ferguson a brit ITV csatornának, míg Ferdinand a twitteren azt jegyezte meg, hogy Nani a meccs kulcsfigurája, őt nem tudják tartani a hazaiak, tőle várható a döntő megmozdulás.

Vidics (pirosban) és M'Bia párharca
Vidics (pirosban) és M'Bia párharca

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, a felek túlságosan is óvatosak voltak. Középen szinte lehetetlen volt előretörni, ezért szélről próbálkoztak. Az 55. percben Rooney beívelését elnézte Mandanda, a hosszú oldalon Nani érkezett, de az egykori manchesteri Gabriel Heinze tisztázni tudott.

Ezután ismét a Marseille vette át az irányítást, úgy tíz percig nyomás alatt tartotta a MU kapuját, de hiába lövöldözött, Van der Sart nem dolgoztatta meg. A legközelebb Ayew jutott a gólszerzéshez, Édouard Cissé megpattanó labdáját Brandao és a kapufa között lőtte elé keresztbe a 62. percben.

A 69. percben John O'Shea keresztlabdája a hezitáló marseille-i védők között eljutott a túloldalon érkező Berbatovhoz, de a bolgár az önfeláldozóan elé vetődő Diawarába lőtt. A két gárda továbbra is reménytelenül próbálkozott a gólszerzéssel, mintha az fontosabb lett volna számukra, hogy kapott gól nélkül megússzák a meccset, mint hogy szerezzenek egyet.

A 80. percben Evra meglódulása középen és két perccel később Nani és Berbatov kombinálása már izgalmas momentumként hatott, pedig mindkét akció véget ért, mielőtt kapura lövés következett volna.

A hajrára sem pörgött fel a meccs, a passzok pontatlanok maradtak, a párharcban a döntés az Old Trafford-i visszavágóra maradt.

REAKCIÓK
„Nagyon fontos volt, hogy az első találkozón ne kapjunk gólt, és ez bejött. Kemény összecsapás volt, de a második félidőben jó játékot mutattunk be, még ha nem is sikerült a kapuba találni. A hajrá rizikós volt, mert 4–4–2-es szerkezetre álltak át, és védekezésben túl sokszor kerültünk a labda mögé” – nyilatkozta a találkozó után Didier Deschamps.
A manchesteriek részéről Michael Carrick nyilatkozott, aki a játékkal nem, de az eredménnyel elégedettnek tűnt. „Ma este nem közelítettük meg a legjobb formánkat, de az Old Traffordon még helyre tehetjük a dolgokat. Otthon biztosan más mérkőzés lesz, de ennél sokkal jobban kell teljesítenünk, mert ma csak a passzjátékunk volt jó” – értékelt a meccset követően Michael Carrick.
BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
OLYMPIQUE MARSEILLE (francia)–MANCHESTER UNITED (angol) 0–0

Marseille, Vélodrome-stadion. Vezette: Felix Brych (cseh)

MARSEILLE: Mandanda – Fanni, Mbia, S. Diawara, Heinze – Kaboré, É. Cissé (Be. Cheyrou, 70.) – Rémy (Valbuena, 79.), L. González, A. Ayew – Brandao. Vezetőedző: Didier Deschamps
MU: Van der Sar – O'Shea, Smalling, Vidics, Evra – Gibson (Scholes, 72.), Carrick, D. Fletcher – Nani, Rooney – Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson
A visszavágót március 15-én játsszák Manchesterben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik