SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2020.08.05 23:31 Frissítve: 2020.08.06 11:37

Mozgástér – Szeli Mátyás jegyzete

A sportvilágban nem sokan voltak felkészülve arra, hogy az először csak valami távoli baljós árnynak tűnő koronavírus végigsöpör Európán, de az enyhülés hetei alatt nemcsak a félbeszakadt sorozatok befejezésére maradt idő, hanem már a tervezésre és a vészforgatókönyvek kidolgozására is. Például, hogy mi történjen az európai kupákkal, ha a kontinenst maga alá temetné a koronavírus-járvány esetleges második hulláma.

Ennek részeként az Európai Labdarúgó-szövetség a BL- és El-selejtező kapcsán bejelentette, ha a hazai csapat az adott selejtezőkör sorsolása előtt negyvennyolc órával nem tájékoztatja az UEFA-t az ország esetleges új beutazási korlátozásairól, automatikusan 3–0-val elveszíti a párharcot. Annyi mozgásterük van a rendezőknek, hogy kereshetnek maguknak semleges pályán helyszínt, de ha ez nem sikerül, az ellenfél jut tovább.

A lépés érthető, nyilván nem menet közben kell felkészülni az esetleges fennakadásokra, és a versenynaptár olyan zsúfolt, hogy alig van választási lehetőség. Az ősszel több válogatott mérkőzés lesz a szokottnál, a BL/El csoportköre később kezdődik, ahogy a bajnokságok többsége is, miközben a jövő nyárra halasztott Eb miatt időben be is kell fejezni őket. Mondjuk, ha ne adj' isten tömegével maradnak el a selejtezők, az nem sok jót sejtet a csoportkör kapcsán.

Meg azért mégis birizgálja az ember igazságérzetét kicsit, hogy bizonyos csapatokat rajtuk kívül álló okok miatt sújthatnak. Egy szövetség és egy futballklub minimum és maximum annyit tehet, hogy betartja, betartatja az egészségügyi protokollt, rendszeresen tesztel, és aláveti magát a releváns hatóságok útmutatásainak, valamint nem próbálja félrevezetni az embereket a pozitív esetek elhallgatásával.

Az új szabályozásból pedig az jön le, hogy ha (mozogjunk elméleti síkon) mondjuk egy horvát csapat egy máltaival kerül össze, ám Máltán olyan mértékben növekszik az esetszám, hogy a horvát kormány saját állampolgárai védelmében teljesen jogosan korlátozza onnan a beutazást, mégis a horvát klub kerül nehezebb helyzetbe vagy hátrányba emiatt.

Valljuk be, ez nem túl igazságos. De az is vitathatatlan, nem könnyű jobb megoldást találni. „Ügyeskedni” persze még a járványhelyzet idején is lehet, ne lepődjünk meg, ha sok országban a sportcsapatokra nem vonatkozik majd a korlátozás, mint a Manchester City–Real Madrid meccs kapcsán, Karim Benzemáéknak ugyanis nem kell átesniük a Spanyolországból érkező egyszerű halandó számára kötelező kéthetes karanténon.

Mert a show-nak folytatódnia kell.
2020.09.17 15:24:37

Bajnokok Ligája PÓR KÁROLY

Az InStat-mutatókon keresztül jól látszik, miben fejlődött a Fradi játéka, mik voltak Rebrov nyerő húzásai.

2020.09.17 00:09:32

Bajnokok Ligája SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem szerencsével, hanem szervezett, tudatos játékkal ment tovább.

2020.09.16 18:20:50

Bajnokok Ligája BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Történelmi siker: sorozatban harmadszor lesz magyar csapat európai kupa csoportkörében. A BL-főtábláért a Molde lesz az ellenfél.