Minden a Debrecen ellen kezdődött… – CR Európa első 100 gólos játékosa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.13. 16:48
Fontos kérdésre kaptunk választ szerda este: napjaink két legnagyobb futballistája közül Cristiano Ronaldo érte el elsőként a százgólos határt az európai kupaporondon. A Real Madrid 32 esztendős portugál sztárja a Bayern München elleni duplájával éppen száz találatnál tart Európában. Az UEFA gyűjtésének segítségével íme, a legérdekesebb statisztikák Ronaldo góljairól!

Mindenekelőtt szögezzük le: Cristiano Ronaldo97-szer volt eredményes a BL-ben (csoportkör és egyenes kieséses szakasz), 2-szer európai Szuperkupa-meccsen, 1-szer pedig BL-selejtezőben.Cristiano Ronaldo97-szer volt eredményes a BL-ben (csoportkör és egyenes kieséses szakasz), 2-szer európai Szuperkupa-meccsen, 1-szer pedig BL-selejtezőben.



A DEBRECEN ELLEN LŐTTE AZ ELSŐT


Ronaldo 2005 augusztusában a BL selejtezőjében ünnepelhetett először gólt a legrangosabb európai kupasorozatban. Az Old Traffordon játszott visszavágón ő szerezte a Manchester United harmadik gólját, amellyel az angolok összesítésben 6–0-val ejtették ki a magyar bajnok Debreceni VSC-t. CR azóta nem lépett pályára BL-selejtezőben.

A 97 BL-találatból az elsőre 2007. április 10-ig kellett várnia. Akkor az MU 7–1-re kiütötte a Romát a negyeddöntőben, s Ronaldo két gólt szerzett. Ez volt a 33. mérkőzése az első számú európai kupában.

Az európai Szuperkupa mérkőzésen elért két találat pedig már a Real Madrid színeiben született: 2014 augusztusában a Sevilla ellen duplázott a négyszeres aranylabdás Európa-bajnok támadó.

HOGYAN SZEREZTE A 100 GÓLT?

CR 70-szer jobbal, 14-szer ballal, 16-szor pedig fejjel zörgette meg a hálót. Tíz gól szabadrúgásból született (jobb lábbal).

HÁNY MECCSRE VOLT SZÜKSÉGE?


A portugál válogatott leggólerősebb futballistája (71 találattal) a hatvanadik mérkőzésén szerezte meg a huszadik gólját a nemzetközi „vizeken”. A következő húszhoz 28 mérkőzésre volt szüksége, majd 16, 19 és 20 meccs elegendő volt a maradék három húszas blokkhoz.

A REAL MADRIDBAN JÖTT BELE IGAZÁN

Ronaldo a Manchester Unitedban 55 meccsen 16-szor talált be, 2009-es átigazolása óta viszont 85 összecsapáson 84-szer volt eredményes. A Sporting CP-ben háromszor játszott, gólt nem szerzett. Összesen tehát 143 mérkőzésen 100 gólnál tart minden európai kupasorozatot figyelembe véve.

MI A HELYZET MESTERHÁRMASOKKAL?

A madeirai születésű támadó 2012-ben triplázott először a BL-ben, az első áldozata az Ajax volt. Azóta négy alkalommal szerzett legalább három gólt egy meccsen – ebből egy alkalommal négyet a Malmö ellen.

Ronaldo nem mellesleg 26-szor szerzett legalább két gólt.

KIK A KEDVENC ELLENFELEI? ÉS HOGY TELJESÍT A BARCELONA ELLEN?

Az Aranylabda-címvédő hét-hét gólnál tart a Schalke és az Ajax elleni mérkőzéseken. A Malmö és a Galatasaray ellen egyaránt hatszor volt eredményes, a Sahtar, Juventus, Roma, Bayern München négyes pedig egyelőre megúszta öt-öt CR-góllal.

Az ősi rivális Barcelona ellen viszont öt nemzetközi fellépésen egyszer sem tudott betalálni a kapuba.

MELYIK VOLT A LEGTERMÉKENYEBB SZEZONJA?

Nem nehéz kitalálni, a 2013–2014-es évadban – amikor a Real Madrid tizenkét évnyi várakozás után ismét BL-t nyert – CR 17 gólig jutott, ami rekord. Az Atlético Madrid ellen megnyert döntőben büntetőből talált be. Ronaldo ötször nyert gólkirályi címet a Bajnokok Ligájában.

APROPÓ, 11-ESEK! MI ÚJSÁG E TÉREN?

A Real Madrid 7-ese tizenegy gólt szerzett büntetőből (a tizenegyespárbajokat nem számítva).

HAZAI PÁLYA VAGY IDEGEN? MINDEGY!

Ronaldo – aki mellesleg még sohasem kapott piros lapot európai kupameccsen – testvériesen elosztotta a góljait: 49-szer aktuális klubja otthonában, 47-szer pedig idegenben talált be. Továbbá van négy, semleges helyszínen szerzett gólja (a 2008-as és 2014-es BL-döntőkről, illetve a Sevilla elleni Szuperkupa-találkozóról).

MELYIK SZAKASZBAN MEGY NEKI A LEGJOBBAN?

A selejtezőben 1, a csoportkörben 51, a nyolcaddöntőben 17, a negyeddöntőben 18, az elődöntőben 9, a döntőkben pedig 4 CR-gólt láthattunk eddig.

HOGY TELJESÍT CR CSAPATA, HA A PORTUGÁL GÓLT SZEREZ?

A háromszoros BL-győztes csatár csapatának mérlege azokon a meccseken, amelyeken betalált: 56 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség.

A MÁSODIK 50 SOKKAL GYORSABBAN JÖTT

2013 áprilisában (egy évvel Lionel Messi után) Cristiano Ronaldo tizenkettedikként elérte az 50 gólos határt Európában. A Galatasaray elleni volt a 96. találkozója – a második 50 góljához már csak 47 mérkőzésre volt szüksége.

KI(K) LEHET(NEK) RÁ VESZÉLYES(EK)?

Szinte elkerülhetetlen, hogy egy CR-cikkben Lionel Messi neve is szerepeljen. A Barcelona ötszörös aranylabdás argentin klasszisa 94 BL-gólnál tart, s összesen 97-nél Európában.

Az UEFA örök-góllövőlistájának első tíz helyén rajtuk kívül már nincs aktív labdarúgó. A legjobb a jelenleg is profiként futballozó játékosok közül Karim Benzema, 54 találattal.

A LEGEREDMÉNYESEBB GÓLLÖVŐK AZ EURÓPAI SOROZATOKBAN
1. Cristiano Ronaldo (portugál) 100 gól
2. Lionel Messi (argentin) 97
3. Raúl (spanyol) 77
4. Filippo Inzaghi (olasz) 70
5. Andrij Sevcsenko (ukrán) 67
6. Gerd Müller (német) 67
7. Ruud van Nistelrooy (holland) 62
8. Henrik Larsson (svéd) 59
9. Thierry Henry (francia) 59
10. Eusébio (portugál) 57
Félkövérrel az aktív játékosok.

CRISTIANO RONALDO 100 GÓLJA EURÓPÁBAN (VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik