Messi duplájával fordított a Barca, döntetlen a Celtic pályáján

Vágólapra másolva!
2012.09.19. 22:58
null
Daniel Alves csak itt látszik a helyzet magaslatán, a meccsen ez korántsem volt így (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó-Bajnokok Ligája csoportkörének 1. fordulójában a G-csoport nyitányán a Barcelona alaposan megküzdött a Szpartak Moszkvával hazai pályán, de Messi duplájával csak a maga javára fordított a mérkőzést (3–2). A Celtic hazai pályán nem tudott nyerni a Benfica ellen, és gólt sem láthatott a közönség.

 

BARCELONA–SZPARTAK MOSZKVA

A mérkőzés előtt Unai Emery, a Szpartak edzője arról beszélt, hogy noha eddig még egyik csapatával sem tudta megverni a Barcelonát, itt az ideje megtörni ezt a rossz sorozatot. A Barcelona viszont hazai pályán semmiképpen sem engedhetett meg magának rontást, ezért arra lehetett számítani, hogy nekiront az orosz csapatnak.

Ez így is történt, beszorult a Szpartak, de az első valamirevaló esemény a 12. percben történt, amikor Piqué megsérült, nem tudta folytatni a játékot, ezért Alex Songnak kellett a helyére állnia. Ez a sérülés azonban nem akasztotta meg a Barcelona játékának folyamatosságát, amit jól jelzett az is, hogy megszerezte a vezetést.

A 14. percben Tello kapott jó labdát Xavitól a tizenhatos bal sarkánál, kicsit középre húzott, becsapta Kirill Kombarovot, majd jobbal a hosszú, bal alsó sarokba zúdította a Barcelona vezető gólját. 1–0

Ekkor úgy tűnt, hogy az amúgy is keveset mutató Szpartak akár nagy verésbe is beleszaladhat, de hogy mégsem így lett, arról váratlanul Dani Alves gondoskodott. A Szpartak lényegében első épkézláb támadása a 29. percben futott a jobb oldalon, Emenike nézhetett fel, laposan középre adta a labdát, amelyet az ötösön érkező Alves estében, belsőzött a Barcelona kapujának bal oldalába. Látványos öngól volt, az biztos. 1–1

A gól kissé megzavart a Barcát, de gyorsan megrázta magát, és lényegében letáborozott a Szpartak tizenhatosának előterében. Pedro különösen aktív volt, nem is nagyon tudták szabályosan elválasztani a labdától. Sárga lapok sora jelezte, hogy az orosz csapat játékosai egyre nehezebben bírják a gyűrődést. Ennek ellenére igazán nagy dolga nem akadt Dikan kapusnak, mert vagy ellőtték a labdát, vagy lesen találták magukat a támadók. A félidő vége egyértelmű hazai mezőnyfölényt hozott, de újabb gólt már nem.

A második félidőt is támadásokkal kezdte a Barca, de Daniel Alves csak lesről tudott betalálni, ráadásul sem Xavi, sem Messi nem tudta megszerezni a vezetést. A hazai közönség már fütyülni kezdett, amikor váratlanul vezetést szerzett a Szpartak.

Az 59. percben Messi lövése kijött Dikanról, indult az ellentámadás, Ari, McGeady volt a labda útja. Az ír játékos kijátszotta a jobb oldalra az érkező Romulónak, aki a tizenhatoson belül megtolta a labdát, majd Valdés mellett a kapu jobb oldalába lőtte a Szpartak vezető gólját. 1–2

A hideg zuhannyal felérő orosz gól megfogta a Barcelonát, és jó tíz perc kellett a hazaiaknak, hogy újra felvegyék az elvesztett fonalat. Egyre magabiztosabb lett a Szpartak, de amikor az oroszok már azt hitték, hogy lehet keresnivalójuk, megvillant Tello, és már döntetlen is lett az állás.

Történt, hogy a 72. percben Tello ment az alapvonal felé csorgó labdára, összeszedte, becselezte magát egészen az ötös közelébe, okosan felnézett, és az éppen az ötösnél ólálkodó Messi lábára varázsolt. Az argentin két Szpartak-védő között ballal a kapu jobb oldalába küldte az egyenlítő gólt. 2–2

Ez volt a „Bolha" 150. gólja a Camp Nouban, de nem tudott ennyivel megelégedni, mert a Barca a győzelemért hajtott. Egyre többször maradtak le a Szpartak játékosai, és a 80. percben óriási védelmi hiba után már hátrányban is találták magukat.

A csereként érkező Alexis Sánchez adta be balról a labdát, a Szpartak szálfatermetű védői álmélkodtak, kibújt közülük Lionel Messi, s 4 méterről, fejjel vette be a vendégek kapuját. Szép gól volt, nem vitás, de hogy a védők nem kapnak a meccs után elismerést, az biztos. 3–2

Ezzel a Barcelona a maga részéről elintézettnek vette a meccset, ellabdázgatott, a Szpartakban pedig már nem volt erő, hogy újítson. Végül is nem történt semmi különös. Az esélyesebb csapat nyert, de hogy mennyire megküzdött a vendégekkel, azt már csak a krónikák fogják megőrizni.

CELTIC–BENFICA

A meccs elején a Celtic támadott többet, de igazán nagy veszélyt nem tudott okozni, majd a vendégek próbálkozásai voltak veszélyesebbek.

A 17. percben Miku épphogy lemaradt egy jó labdáról, majd a 25. percben a magyar származású futballista Kris Commonsszal játszott össze jól, de nem sikerült befejeznie az akciót.

A szünet után is folytatódott a kiegyenlített csata. A 74. percben Nicolás Gaitán járt közel a gólszerzéshez, de Thomas Rogne az utolsó pillanatban mentett előle.

A folytatásban sem született gól, a 0–0-val mindkét gárda egy-egy ponttal gazdagodott.

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
BARCELONA (spanyol)–SZPARTAK MOSZKVA (orosz) 3–2 (1–1)
Barcelona, Camp Nou. Vezette: Mazsics (szerb)
Gólszerző: Tello (14.), Messi (71., 80.), ill. Dani Alves (29. – öngól), Romulo (58.)
CELTIC (skót)–BENFICA (portugál) 0–0
Glasgow, Celtic Park. Vezette: Rizzoli (olasz)
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 1 1 0 0 3–2 +1 3
2. Benfica 1 0 1 0 0–0 0 1
2. Celtic 1 0 1 0 0–0 0 1
4. Szpartak Moszkva 1 0 0 1 2–3 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik