Marseille: tizenegy év után újra az elit elitjében

Vágólapra másolva!
2010.11.24. 12:05
null
Teljes Mathieu Valbuena és marseille-i társainak boldogsága (Fotó: Action Images)
Didier Deschamps vezetőedzőt boldoggá tette, a francia sportsajtót pedig a dicső múlt felidézésére késztette a tény, hogy a kedden Moszkvában aratott 3–0-s győzelmével az Olympique Marseille több mint tíz év után először bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé. A Chelsea vendégeként vereséget szenvedő zsolnaiak roppant csalódottak, hogy nem sikerült meglepetést szerezniük.

Szpartak Moszkva–Marseille 0–3

„A nagyok udvarában" – köszönti a francia sportnapilap, a L'Équipe az Olympique Marseille-t, amely az 1999–2000-es szezon óta először jutott be a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé. Mivel akkoriban a legjobb 16 között is csoportmérkőzéseket rendeztek, a BL történetének első győztese egy további régi emléket is felelevenített: a tavasszal következő nyolcaddöntőben az első ki-ki mérkőzését vívja majd azóta, hogy az 1993-as fináléban 1–0-ra legyőzte a Milant.

„Nagy elégedettséggel tölt el, hogy továbbjutottunk, hiszen ebben a szezonban ez volt az egyik fő célunk. Ma végre boldog edzőnek érezhetem magam! – értékelte a történteket Didier Deschamps, az OM vezetőedzője, aki 1993-ban csapatkapitányként emelte magasba a BL-serleget. – Most talán egy kicsit enyhül a ránk nehezedő, a csapatot néha visszahúzó nyomás. A játékosok felnőttek a feladathoz, és nemcsak az eredménnyel, hanem a mutatott játékkal is boldoggá tettek. Némi szerencsével még messzebbre juthatunk, de ez nyilván attól is függ, a többi csoportban kik végeznek a második és kik az első helyen. Ambíciónak mindenesetre nem leszünk híján."

Valerij Karpin, a Szpartak Moszkva szakmai irányítója Welliton 64. percbeli kiállítását kulcstényezőnek tekintette az eredmény alakulása szempontjából, de elismerte, hogy az OM összevetésben nem érdemtelenül nyerte meg kettejük párharcát (3–0, 0–1).

„Marseille-ben a hazaiak dominálták a játékot, mi jobbára védekeztünk, és szerencsével győztünk. A második meccs kiegyenlített volt, de sajnos az eredmény nem ezt tükrözi. Welliton kiállításáig volt tartása a csapatnak, utána én is éreztem, nem tudjuk megmenteni a meccset. A Marseille magasabb szintet képvisel, mint mi, fizikailag is fölénk kerekedett, játékosaim nem voltak elég frissek" – mondta Karpin.

Chelsea–MSK Zilina 2–1

A Chelsea nagy nehézségek árán gyűrte csak le az esélytelennek tartott Zilinát, ezzel együtt Carlo Ancelotti menedzser nagyra értékelte, hogy a rossz kezdés után játékosai új erőre kaptak.

„A második félidőben nagyon jól játszottunk, ellenben amit az elsőben nyújtottunk, azzal lehetetlen mérkőzést nyerni a Bajnokok Ligájában – érzékeltette a meccs kettősségét az olasz tréner. – Az első félidőben lassúak voltunk, rendre alkalmat adtunk az ellenfélnek, hogy játékosai elfoglalják védekező pozíciójukat. Két különböző felállást akartam kipróbálni, Kakutát ezért cseréltem le a szünetben. A fiataloknak mindazonáltal jó alkalom volt ez a mérkőzés, hogy megmutassák magukat."

Pavel Hapal, a zsolnaiak szakvezetője nem palástolta csalódottságát a meglepő pontszerzés elmaradása miatt.

„Játékosaim az utolsó pillanatokig harcoltak, és annyira közel kerültek egy briliáns eredményhez... Sajnos a szerencse a végén elpártolt mellőlünk, a Chelsea az utolsó percekben bizonyította, milyen nagyszerű csapat. Úgy gondolom, azzal, hogy megnehezítettük a londoniak dolgát, sikerült valamennyire feledtetnünk a Marseille elleni mérkőzést, és javítottunk a megítélésünkön" – mondta Hapal, utalva az OM néhány héttel ezelőtti hétgólos zsolnai győzelmére.

BAJNOKOK LIGÁJA – EMLÉKEZTETŐ
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Szpartak Moszkva (orosz)–Ol. Marseille (francia) 0–3 (0–1)
 
Gólszerző: Valbuena (18.), Rémy (54.), Brandao (69.)
 
Chelsea (angol)–MSK Zilina (szlovák) 2–1 (0–1)  
Gólszerző: D. Sturridge (51.), Malouda (86.), ill. Bello (19.)
 
AZ ÁLLÁS
  M Gy D V L-K Gk  P  
1. Chelsea 5 5 14–  3 +11  15
2. Olympique Marseille 5 3 2 11–  3 +8  9
3. Szpartak Moszkva 5 2 3   5–  9 –4  6
4. MSK Zilina 5 5   2–17 –15  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik