Már nem álom: ciprusi csapat a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában!

Vágólapra másolva!
2011.11.23. 20:12
null
A tavasszal is folytatják: a sárga mezes APOEL a ciprusi klubfutball legnagyobb sikerét érte el (Fotók: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája G-csoportjában a ciprusi APOEL 0–0-s döntetlent harcolt ki Szentpéterváron, az orosz Zenit otthonában, ezzel pedig – a BL történetében első ciprusi csapatként – továbbjutott a négyesből. Huszti Szabolcsot (Zenit) nem nevezte a meccsre Luciano Spalletti. A csoport másik mérkőzésén az ukrán Sahtar Doneck otthonában nyert a Porto, így megőrizte továbbjutási esélyeit. A Sahtar már biztosan csoportutolsó, a Porto és a Zenit ki-ki meccset játszik a 6. fordulóban. 

ZENIT–APOEL

Tízesre készült a Zenit: a szentpéterváriak kilences hazai győzelmi szériát építettek a meccs előtt az európai kupákban, és egy újabb sikerrel megelőzhették volna ciprusi riválisukat, amely viszont már egy döntetlennel is történelmi továbbjutást érhetett volna el.

A Zenit-drukkerek alaposan telefüstölték a stadiont
A Zenit-drukkerek alaposan telefüstölték a stadiont

Az első félidő ennek megfelelően is alakult: a Zenit volt a kezdeményező, végig támadott és irányított, az APOEL viszont nagyon szervezett védekezéssel zárta rövidre az oroszok akcióit. A meccs elején a Zenit Buharov és Gyenyiszov révén puskázott el lehetőségeket, majd Viktor Fajzulin tornáztatta meg távoli lövéssel Urko Pardót, a vendégek kapusát. A félidő közepén már nagy helyzete is volt a péterváriaknak, de hol a védők mentettek önfeláldozóan, hol Pardo. Az APOEL kihúzta a szünetig, miután Pardo egy Fajzulin-lövést is hárított – a Zenit-dominancia ellenére 0–0-ról folytatták.

Az APOEL szakmai stábja alighanem felhívta a figyelmet arra, hogy az első félidei védekezés életveszélyes volt, mert a ciprusiak feljebb tolták védelmi vonalaikat, már amikor zajlott a játék a pályán. A hazai fanatikusok ugyanis a második félidő elején már másodszor borították füstködbe a Petrovszkij-stadiont, aztán az 55. percben harmadszor is – mivel alig lehetett látni, a játékvezető félbeszakította a meccset jó néhány percre.

Újrakezdés után folytatódott az addig látott játék: a Zenit rendületlenül támadott, az APOEL pedig rendületlenül állta. A 60. percben Buharov fejelt a lécre, a 76. percben Pardónak Danny remek lövésénél kellett nagyot védenie, a 80.-ban viszont gyors jobb oldali kontra után Tricskovszki majdnem megszerezte a vezetést a ciprusiaknak.

FÜST MIATT ÁLLT A JÁTÉK

A Zenit ötlettelenül darált, és a végén leginkább abban bízott, hogy kap egy kis segítséget az APOEL hátsó alakzatától – Morais némi bizonytalankodással majdnem helyzetet is teremtett az oroszoknak. A hosszabbítás perceiben Anyjukov kért számon egy elmaradt tizenegyest a játékvezetőn, de hiába – az APOEL állta a nyomást, a döntetlennel pedig továbblépett a csoportból, a ciprusi klubfutball legnagyobb sikerét érve el. Sokáig ez csak álomnak tűnt a ciprusi csapatok számára, az Anorthoszisz egyszer a siker kapujában bukott el – az APOEL viszont ott lesz a nyolcaddöntőben. Azért alighanem még mindig az a csapat lesz, amelyet a legtöbben ellenfélnek szeretnének...

SAHTAR DONECK–PORTO

Fázhatott a Porto, és nem csak a donecki mínusz hét fok miatt: a portugál „Szuper Sárkányok" továbbjutási esélyeik megőrzéséért léptek pályára Ukrajnában. Azt már lehetett tudni, hogy a 9 pontos ciprusi APOEL továbbjutott, a Zenit 8 ponttal áll az utolsó forduló előtt, a Porto pedig így egy vereséggel már elszállhatott volna.

Az első félidőben mindkét kapu előtt megvoltak a lehetőségek, viszont a kapuk érintetlenek maradtak – a lüktető meccsen Hulk kísérletét a gólvonalról tisztázták a hazaiak, Luiz Adriano pedig a kapufát találta el a Sahtar részéről.

A folytatásban is kiegyenlített volt a találkozó, Luiz Adrianónak, Hulknak és Álvaro Pereirának és Fernandinhónak is voltak helyzetei, de maradt a 0–0. Egészen a 79. percig, mikor a rengeteget próbálkozó Hulk Joao Moutinho passzát továbbotta a hálóba a kifutó Olekszandr Ribka alatt. A Porto eltökélten őrizte előnyét, majd a 90. percben egy Razvan Ratról bepattanó labda révén növelni is tudta azt – a portugál nagycsapat a saját kezébe vette a sorsát 2–0-s győzelmével.

Ha az utolsó fordulóban a Porto hazai pályán legyőzi a Zenitet, továbbjut, ha nem, akkor kiesik – az APOEL már mindenképpen továbblépett, és ha a Sahtart meg tudja verni, akkor csoportelső is.

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 5. FORDULÓ
ZENIT (orosz)–APOEL NICOSIA (ciprusi) 0–0
Szentpétervár, Petrovszkij Stadion. Vezette: Brych (német)
SAHTAR DONECK (ukrán)–PORTO (portugál) 0–2 (0–0)
Doneck, Donbasz Arena. V: Thomson (skót)
G: Hulk (79.), Rat (90. – öngól)
AZ ÁLLÁS
1. APOEL 5 2 3 0 6–4 +2 9
2. Zenit 5 2 2 1 7–5 +2 8
3. Porto 5 2 1 2 7–7 0 7
4. Sahtar Doneck 5 0 2 3 4–8 –4 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik