Feltámadás az Old Traffordon: Van Persie triplájával fordított az MU!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.19. 20:40
A Manchester United Robin van Persie mesterhármasával 3–0-ra legyőzte az Olympiakoszt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, így nemcsak ledolgozta az első mérkőzésen összeszedett kétgólos hátrányát, hanem tovább is jutott a görög bajnokkal szemben. A „vörös ördögök” holland csatára tizenegyesből, akcióból és szabadrúgásból is betalált.

Van Persie higgadt volt a tizenegyesnél (Fotó: Reuters)
Van Persie higgadt volt a tizenegyesnél (Fotó: Reuters)
Van Persie higgadt volt a tizenegyesnél (Fotó: Reuters)
Van Persie higgadt volt a tizenegyesnél (Fotó: Reuters)
Van Persie higgadt volt a tizenegyesnél (Fotó: Reuters)

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER UNITED (angol)–OLYMPIAKOSZ (görög) 3–0
(2–0)
Manchester, Old Trafford. Vezette: Kuipers (holland)
MAN. UNITED: De Gea – Rafael, Ph. Jones, Ferdinand, Evra – Valencia (A. Young, 77.), Carrick, Giggs, Welbeck (Fletcher, 82.) – Rooney – Van Persie (Fellaini, 91.). Menedzser: David Moyes
OLYMPIAKOSZ: Roberto – Leandro Salino (Paulo Machado, 74.), Holebasz, Manolasz, Marcano – Maniatisz, N’Dinga – H. Peréz (Valdez, 57.), A. Domínguez, D. Fuster (Vergosz, 82.) – J. Campbell. Vezetőedző: Míchel
Gólszerző: Van Persie (25., 45., 52. – az elsőt 11-esből)
Továbbjutott: a Manchester United, 3–2-es összesítéssel

A szituáció, amikor mindent be kell vetni: David Moyes január 28. után újra a kezdőcsapatba vezényelte Ryan Giggset, aki 140. alkalommal lépett pályára a BL-ben, ezzel már csak kettővel marad el a rekorder Raúltól. (Egyenes kieséses szakaszban egyébként már ezzel csúcstartó.) De kiben bízzon az ember Moyes helyében, ha nem a jobb kezében, aki történetesen az elitsorozat legidősebb gólszerzője?

Antonio Valencia bedurrant szemmel is 
végig láthatott esélyt a továbbjutásra
Antonio Valencia bedurrant szemmel is végig láthatott esélyt a továbbjutásra

A mérkőzés amúgy óriási iramban indult, kőkemény összecsapásoktól szikrázott a hangulat, ennek hozománya volt három sárga lap – kettő a vendégeknél, egy a hazaiaknál – és Antonio Valencia csúnyán feldagadó szeme, miután összefejelt az egyik görög védővel. De a kapuk előtt is volt izgalom: Phil Jonesnak az ötösön belül kellett nagyot mentenie, Wayne Rooney szabadrúgását Rodrigo öklözte, míg Robin van Persie alig maradt le a társ beadásáról.

A „vörös ördögök” rég nem látott elánnal vetették magukat harcba, aminek az első félidő közepére meg is lett az eredménye. A 18. percben Giggs beadása után Rooney kapura fejelt, akkor Roberto még a kapufa segítségével hárított, a nyomás viszont a 24. percben tizenegyeshez juttatta a hazaiakat. Robin van Persie vette volna át a labdát a tizenhatoson belül, amikor José Holebasz hátulról nekiütközött, és Björn Kuipers játékvezető némi kivárás után a büntetőpontra mutatott. A felesleges butaságot a sértett szigorúan megbüntette: a holland csatár nagy erővel a kapu bal oldalába küldte a labdát, Roberto hiába vetődött. 1–0

A United megnyugodott a góltól, némi hatásszünet után viszont ismét helyzettől volt hangos a publikum: egy szöglet után Patrice Evra fejelte el a labdát egy fejjel magasabb védője mellől, ám Roberto nagyot nyújtózva hárított a bal felső elől. Ennél is nagyobbat védett viszont a túloldalon David de Gea, aki előbb David Fuster lövését védte – az sem volt kismiska! –, ám az ismétlésnél, Alejandro Domínguez próbálkozásánál elképesztően gyorsan reagált, és lábbal szögletre mentett!

És a remek iramú félidő csattanója még hátra volt: a 45. percben Giggs kiválóan indította Rooneyt, aki megtalálta középen Van Persie-t, a holland pedig a bal alsóba továbbított. A szünetre ledolgozta hátrányát az MU: 2–0.

Van Persie szabadrúgása után röppályán a továbbjutást jelentő labda
Van Persie szabadrúgása után röppályán a továbbjutást jelentő labda

Az Álmok Színházához illő előadásnak a második félidőben sem lett vége: a félidő elején Danny Welbeck harcolt ki szabadrúgást, Van Persie pedig a sorfal mögé ugró Roberto helyére, a jobb alsóba rúgta a labdát – 3–0!

VAN PERSIE TRIPLÁJÁRÓL

Van Persie az ötödik MU-s – az első a kieséses szakaszban –, aki mesterhármasig jut a BL-ben, Andy Cole (2), Ruud van Nistelrooy, Wayne Rooney és Michael Owen után. Egyben a negyedik holland, Van Nistelrooy, Roy Makaay (2-2) és Marco van Basten voltak az elődei.

A folytatásban szépen lassan többször visszaszivárgott az MU kapuja elé az Olympiakosz: Domínguez megpattanó szabadrúgása elkerülte a manchesteri kaput, Hernán Peréz lesről veszélyeztetett, Fuster lövésénél viszont védenie is kellett De Geának.

A manchesteriek spanyol kapusa a legjobbak közé tartozott a mezőnyben, és az eredmény ellenére a pireusziak egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet a meccsen, sőt Welbeck les után kihagyott hatalmas helyzetét leszámítva a hazaiak keveset mutattak a második félidőben.

Az utolsó öt percben meleg pillanatokat élt át az MU, ám Phil Jones nagyot játszott a védelem tengelyében, Míchel csapatának pedig szerencséje sem volt. Ahogy Van Persie-nek sem, akit a hosszabbításban hordágyon cipeltek le a pályáról. A Manchester United kétgólos hátrányt ledolgozva bejutott a legjobb nyolc közé, és a Chelsea mellett második angol csapatként várhatja a pénteki sorsolást.

Manchester United–Olympiakosz 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik