Luxus Bayern módra: így csak vereség lehetett a vége a Real ellen

Vágólapra másolva!
2018.04.26. 17:46
Az előrehozott Bajnokok Ligája-finálénak is beillő elődöntőben a Real Madrid ismét megtréfálta a Bayernt Münchenben, a legutóbbi szezonbeli negyeddöntőhöz hasonlóan a spanyol együttes ezúttal is bevette az Allianz Arénát. A címvédő 2–1-es idegenbeli sikeréhez kellettek a bajorok is, akik a statisztikák alapján simán megnyerhették volna a mérkőzést. Mégsem tették. Nézzünk kicsit a dolgok mögé.

Nagy árat fizetett a Bayern München a kihagyott helyzetekért (Fotó: AFP)
Nagy árat fizetett a Bayern München a kihagyott helyzetekért (Fotó: AFP)
Nagy árat fizetett a Bayern München a kihagyott helyzetekért (Fotó: AFP)
Nagy árat fizetett a Bayern München a kihagyott helyzetekért (Fotó: AFP)
Nagy árat fizetett a Bayern München a kihagyott helyzetekért (Fotó: AFP)

Ismerős a történet, és nehéz nem azt gondolni, hogy megint úgy fog befejeződni, mint legutóbb. Újra, immár sorozatban hatodszor is legyőzte a Real Madrid a Bayern Münchent. A német csapat ellen zsinórban az ötödik szezonban is megtalálta az ellenszert aktuális spanyol riválisa, ráadásul úgy, hogy nem mutatott túl sokat a pályán. Épp annyit, amennyit kellett. Ha lehet így fogalmazni, a Bayern München Németország Real Madridja, egy óriási különbség azonban van: míg a spanyol La Ligában az FC Barcelona és az utóbbi években az Atlético Madrid állandó konkurenciát jelent a Realnak, a Bundesligában nem igazán akad kihívója mostanában a rekordbajnoknak.

STATISZTIKÁK
Bayern MünchenReal Madrid
Labdabirtoklás (%)6040
Passzok száma631416
Sikeres passzok546351
Kapura lövések177
Kaput eltaláló lövések54
Szögletek103
Lesek06

Jupp Heynckes együttese nagyon bánhatja az elveszített müncheni mérkőzést, mert végig dominált, jobban futballozott ellenfelénél. A statisztikák is ezt mutatják: például 60:40 volt a labdabirtoklás aránya a bajorok javára, akik szinte minden mutatóban felülmúlták a blancókat, kivéve egyben… Azt is elbírta a Bayern, hogy Fortuna ezúttal sem fogadta a kegyei közé: ArjenRobbent és JéromeBoatenget is le kellett cserélni sérülés miatt már az első félidőben. A holland szélső elvesztése egyébként valamilyen szinten hozzájárult a bajorok vezető góljához. JoshuaKimmich ugyanis Robben felségterületére merészkedett előre a jobb oldalon, kihasználva, hogy Marcelo épp sziesztázik valahol a másik térfélen. A James Rodrígueztől kapott remek indítást éles szögből küldte kapura a jobbhátvéd, Keylor Navas pedig rossz döntést hozott – beadásra számított, Kimmich ehelyett kapura tűzte, amivel meglepte a rutinos kapust.

A gól még inkább megnyugtatta a Bayernt, és a tavalyi negyeddöntőhöz hasonlóan még több helyzetet dolgozott ki. De ahhoz a müncheni meccshez hasonlóan ki is hagyta ezeket…

Robert Lewandowski juttathatta volna megnyugtatóbb előnyhöz a Münchent, ám közvetlen közelről nem tudott a hálóba stukkolni, Franck Ribéry pedig megmutatta, miért nincs gólja már három éve a Bajnokok Ligájában – Thiago Alcántara remek kiugratásával szemben találta magát Navasszal, de rosszul vette át a labdát. Megfogalmazódott bennem a költői kérdés: ezeket a helyzeteket a Mainz vagy a Freiburg ellen is elpuskázta volna a Bayern?

AZ A BIZONYOS RIBÉRY-HELYZET

A Real Madrid ekkor azt tette, amit szokott: gólt szerzett. Az első félidőben néha hibázó, lazaságra hajlamos Marcelo tűpontos kapáslövéssel egyenlített. Kellett hozzá az is, hogy Cristiano Ronaldo sikertelen ollózási kísérlete összezavarja a müncheni védelmet, többek között Mats Hummels is csak földbe gyökerezett lábakkal nézte végig, ahogy a brazil balhátvéd beveszi Sven Ulreich kapuját. Már csak a popcorn hiányzott a válogatott belső védő kezéből.

MARCELO ILYET IS TUD EGYÉBKÉNT…



Apropó, CristianoRonaldo.A meccs előtti felvezetésünkben írtuk,hogy kulcsfontosságú lehet az ő semlegesítése. Ezt szinte tökéletesen meg is oldották a bajorok: a portugál klasszis csak 28-szor találkozott a labdával, 19 passzából 17 lett sikeres, kaput eltaláló lövése nem is volt (egyszer rátűzte, és bedobás lett belőle…), háromszor lesen állították meg. A hajrában ugyan a kapuba talált, ám a „szokásos” gólja nem lett meg, mivel Björn Kuipers játékvezető szerint kézzel tette maga elé a labdát. De ahogy Zinédine Zidane is mondta a találkozót megelőzően: nem csak C. Ronaldo tud eldönteni egy meccset a Real Madrid játékosai közül. Igaza lett…

PÁRBAJ
Robert LewandowskiC. Ronaldo
Passzokszáma2919
Passzok sikeressége (%)86.284.2
Párharcok137
Megnyert párharcok64
Kapura lövések42
Kaput eltaláló lövések10
Lesek03

A francia szakember a szünetben lekapta Iscót, aki addig a Real Madrid egyik legjobbjának tűnt. Bejött a helyére MarcoAsensio, akivel az volt a célja Zidane-nak, hogy csökkentse a nyomást a védelmen a labda megtartásával, valamint a kontratámadások főszereplője legyen. A Bajnokok Ligájában már nem először húzott nagyot Zizou: Asensio lett a nyerőember.

A Real Madrid második gólját is védelmi hibának tudhatjuk be. Nem is kicsinek: a sérüléssel bajlódó David Alaba helyére bekerülő Rafinha – Heynckes Juan Bernatot, aki amúgy balhátvéd, a kispadon hagyta – óriásit hibázott. A brazil légiós nem volt hajlandó a rosszabbik lábát használni, kivárt, és eladta a labdát. Asensio pedig köszönte szépen, Lucas Vázquezzel pazar kontratámadást vezettek, és végül a csereember klasszisokat meghazudtoló higgadtsággal lőtt a Bayern hálójába. Az egyébként 3.5 millió euróért igazolt Asensio már nem az első jelentős meccsen alkotott maradandót –ha Cristiano Ronaldót Madrid királyaként emlegetik, Marco Asensio lehet a herceg.

Ahogy említettük, a Bayern München védelme nem állt a helyzet magaslatán. Boateng kiválásával Hummelsre maradtak a szervezési feladatok, ám nem igazán tudta megoldani azokat. A kilenc megkísérelt hosszú indításból mindössze négy volt sikeres, Rafinha hibájáról pedig az imént írtunk. „Két gólt ajándékoztunk az ellenfélnek. Nem akarok senkit sem kiemelni, de a védekezésünk mindkét találatnál csődöt mondott. A kapu előtt sem voltunk hatékonyak" – foglalta össze röviden a pályán látottakat Jupp Heynckes, a Bayern München trénere.

Leggyakoribb passzkombinációk a teljes mérkőzésen (Fotó: Telegraph)
Leggyakoribb passzkombinációk a teljes mérkőzésen (Fotó: Telegraph)


A védelmi megingások mellett a bajorok mestere rámutatott a másik döntő tényezőre: a hatékonyságra. Fentebb írtunk Ribéry és Lewandowski kihagyott helyzetéről, utóbbinak a második félidőben is akadt ilyenje, valamint Thomas Müller sem a szokott magabiztossággal érkezett a kapu elé. A bajorok 17-szer próbálkoztak kapura lövéssel, ötször el is találták, mégis csak egy gólt szereztek – egy BL-elődöntőben egy olyan csapat ellen, mint a Real Madrid, ez nem fér bele.

A futballelemzők körében az utóbbi években népszerűvé vált – sokak által azonban vitatott – xG-mutató (több tényezőt vesz figyelembe, például honnan érkezett a lövés, az ellenfelek helyezkedése, milyen passz készítette elő a befejezést, stb.), azaz a várható gólok száma is azt mutatja: a Bayernnek meg kellett volna nyernie ezt az összecsapást. A Bayern xG-mutatója (2.48) brutális fölényt mutat a Real Madriddal (0.73) szemben – sőt, az Opta statisztikai cég szerint ebben a Bajnokok Ligája-szezonban ez a legnagyobb különbség. Magyarán szólva a Bayernnek 1.75 góllal kellett volna győznie a Real ellen.

A madridiak, mint látjuk, sokkal jobban sáfárkodtak a helyzeteikkel, és pont úgy futballoztak, ahogy megkívánta tőlük a mérkőzés. Mélyen, rendre a saját térfelükön kezdték csak el a letámadást, játékosaik átlagos pozíciója a találkozó során is inkább a felezővonal mögé tolódott. A legtöbb passzt a középső harmadban hajtották végre. Amikor nagyobb nyomást éreztek magukon, nem riadtak vissza attól sem, hogy egy-egy párharc után hosszabb ideig a földön maradjanak, ezzel is értékes másodperceket nyerve. Ennek egyik tiszta példáját Sergio Ramos mutatta be, aki két nyelven beszél folyékonyan: spanyolul és a 2–1-es előny megvédésén. A vezetés megszerzése után visszaálltak mélyen a labda vonala mögé, gyakran bedobásra tisztáztak, csak hogy feltartóztassák a Bayernt.

A játékosok átlagos pozíciója a meccsen – jól látszik a Real Madrid mély visszahúzódása (Fotó: BBC)
A játékosok átlagos pozíciója a meccsen – jól látszik a Real Madrid mély visszahúzódása (Fotó: BBC)


Az eredmény és a párharc alakulása eddig kísértetiesen hasonló az egy évvel ezelőttihez, és ahogy Heynckes is fogalmazott, a sok kidolgozott helyzet egy fogódzó, nincs minden veszve a Bernabéuban – emlékezzünk, a Juventus is kis híján ledolgozta a háromgólos hátrányát idegenben. A Bayernnek azonban nemcsak a 2–1-es vereségen kell túltennie magát, hanem saját bizonytalanságán is.

Ismerős történet…

BAJNOKOK LIGÁJA– EMLÉKEZTETŐ
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BAYERN MÜNCHEN (német)–REAL MADRID (spanyol) 1–2(1–1)
München,
Allianz Aréna,70 000néző.Vezette:Kuipers (holland)
BAYERN MÜNCHEN:Ulreich – Kimmich, J. Boateng (Süle, 34.), Hummels, Rafinha – J. Martínez (Tolisso, 75.) – Robben (Thiago Alcantara, 8.), Th. Müller, James Rodríguez, Ribéry – Lewandowski.Vezetőedző:Jupp Heynckes
REAL MADRID:K. Navas – Carvajal (Benzema, 67.), Varane, S. Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro (Kovacic, 83.), Kroos – Isco (Asensio, a szünetben) – L. Vázquez, C. Ronaldo.Vezetőedző:Zinédine Zidane

Gólszerző:Kimmich (28.), ill. Marcelo (44.), Asensio (57.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik