Heti hetes Valenciában: megszórta Kötelest a Soldado, Jonas duó

Vágólapra másolva!
2011.11.23. 22:55
null
Soldado három góllal keserítette Kötelest (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjában a Leverkusen a Chelsea-t fogadta, a Tőzsér Dániellel és Köteles Lászlóval felálló Racing Genk pedig a Valenciához látogatott. A német–angol rangadót a hazaiak nyerték meg és így már a legjobb 16 közé jutottak, míg a spanyol csapat valósággal „kilőtte a pályáról" Köteleséket.

 

VALENCIA–GENK

A Valencia a Racing Genket fogadta, azzal a tudattal: ha nem nyer, nagy eséllyel lőttek továbbjutásai esélyeinek. A Tőzsér Dánielt és Köteles Lászlót a soraiban tudó belga bajnokcsapat viszont arról álmodozott, hogy egy meglepetés-győzelemmel surranó pályán odaérhet az Európa-ligát érő harmadik helyre. Keserű lett az ébredés.

A mérkőzés elején többet támadott a Valencia, majd egy vendégkontra alkalmával a belga Jelle Vossen több mint gyanús körülmények között indult rövid, de annál fájdalmasabb légi útra a spanyol kapu előterében. Az első helyzet hozta meg végül az első gólt: a 10. percben egy kisszöglet után Tino Costa adott be jobbról, Jonas pedig az ötösről két védő élénk, de távolságtartó érdeklődése közepette a hálóba fejelt. Kötelesnek esélye sem volt a hárításra. Pár perccel később sem: Roberto Soldado ugrott ki Jonas remek passzával, az ötös előtt kicselezte Khaleem Hylandet, és a kivetődő kapus mellett a kapu közepébe helyezett. Mestermunka, iskolapélda – minden bizonnyal ekkor fordult meg először a belgák fejében, hogy jobban jártak volna, ha a találkozót megelőző pályabejáráson a játékvezetők nem találják alkalmasnak futballra az eső áztatta játékteret...

Támadásban maradt a fehér mezes spanyol gárda, így Köteles előbb Costa, majd Jonas lövésénél védhetett egy-egy hatalmasat. A félidő végére kollégájának, Diego Alvesnek is akadt dolga bőven, de szépítés helyett egy újabb Soldado-gól következett: Jonas kitűnő indítását elvitte újfent a spanyol Hyland mellett, majd 14 méterről irgalmatlan erővel kilőtte a jobb felsőt. És ismét három perc múlva, a 39. minutumban érkezett az újabb Soldado-csapás, ezúttal Pablo Hernández hozta kihagyhatatlan helyzetbe a válogatott támadót, aki pár méterről bombázott a kapuba. Akárcsak a Chelsea ellen, a Mestallában is 0–4-re állt az első félidőben a Genk, de úgy, hogy az uefa.com szakírója, Graham Hunter kiemelte, hogy ha Köteles nem véd kiemelkedően, a duplája is lehetett volna a különbség...

Ahogyan azt várhattuk, a második félidőre tartalékra kapcsolt a Valencia a hazai pontvadászatot szem előtt tartva, bár Soldado kis híján mesternégyest szerzett, és a csereként beálló Pablo Piatti is alaposan megdolgoztatta Kötelest. A 68. percben Jonas adott újabb asszisztot, talán a legkönnyebbet, hiszen labdáját Pablo Hernández a 16-osról tekerte a bal alsóba (ez talán bravúrral fogható lett volna). A magyar fiúnak a Soldadót váltó Aritz Aduriz is becsetlett-botlott egy gólt, a brazil védő, Nadson erőteljes közreműködésével, majd napi szenvedéseit Hyland koronázta meg kevés híján egy csodás fejesből elért öngóllal, ám a kapufa megmentette. Az Aduriz-találat előtt is főszerepet vállaló Jonas az újabb valenciai gólban is hasonlóan cselekedett, hiszen az ő 14 méteres lövését ütötte a jobb sarok elől Pablo Hernández elé a kapus, aki közelről nem hibázott. 7–0...

A végére még akadt két szép Köteles-közbeavatkozás – a kilenc az már túl sok lett volna.

BAYER LEVERKUSEN–CHELSEA

A Leverkusen kétszer mattolta Cechet  
(Fotó: Reuters)
A Leverkusen kétszer mattolta Cechet  (Fotó: Reuters)

A hazaiak ikonja, Michael Ballack éppen korábbi klubja, a Chelsea ellen játszhatta le 100. európai kupamérkőzését. A már 35 éves német középpályás, aki mostanában igen jól teljesít, minimum döntetlent ígért a londoniak ellen, és az egy ponttal a mérkőzés előtti nyilatkozatában azok edzője, André Villas-Boas látatlanban kiegyezett volna. Ahogyan azt vártuk is a két támadó futballt játszó csapattól, gólra éhesen léptek fel már a legelső percekben – még ha a rohamokban több is volt általában az igyekezet, mint az átütőerő.

Didier Drogba és Frank Lampard jelentkezett az első fél órában egy-egy veszélyesebb lövéssel, amott az orrmaszkos Ballack küldött egy szabadrúgást a fejvédős Petr Cech kapujára, majd fejelt a lécre. Némi kőkemény mezőnyjátékot követően a játékrész hajrájára fordulva előbb Daniel Sturridge hozta helyzetbe hiába Drogbát, majd Drogba és ő Juan Matát, a lövések azonban nem a legjobbra sikeredtek.

Didier Drogba már a kapust is kicselezte egy alkalommal, de kisodródva fölé emelt. A második félidő elején már nem hibázott: Sturridge bal oldali beadását levette a 11-es pont előtt, kicselezte Manuel Friedrichet, és higgadtan a jobb sarokba gurított. 0–1

Ballack gyorsan egyenlíthetett volna, de ollózását kikapta a léc alól Cech, aki védte ötösről leadott lövését is, akárcsak Stefan Kiessling próbálkozását. A másik oldalon Sturridge rontott ziccert. A 73. percben vezetett eredményre a Bayer-erőfeszítés: Sidney Samnek fejelt ki a bal oldalra egy felívelt labdát a 16-os előtt Lars Bender, a remek keresztpasszt pedig a csereként beálló Eren Derdiyok az ötös túlsó sarkáról a hálóba fejelte. 1–1

A nem túl eseménydús utolsó negyedóra végén szinte mindenki elkönyvelte a döntetlent, talán csak Gary Lineker nem, amikor a ráadás első percében kicsikarták a győzelmet a németek: Gonzalo Castro szögleténél Alexet túlugorta az ötös előtt Manuel Friedrich, és a bal felsőbe fejelt, kialakítva a 2–1-es végeredményt.

Nem szakadt meg tehát a hazai csapat idei kiváló BL-sorozata, azaz mindegyik otthoni csoportmérkőzését megnyerte, ellenben a londoniak elveszítették veretlenségüket a négyesben.

Kassai Viktor kézben tartotta a találkozót, nem engedte a megszokott határokon túllépő reklamálást, bár emiatt nem fogadta szívébe a hazai publikum, és a német internetes lapok egy része sem olvadt éppen el honfitársunk teljesítményétől.

Az utolsó forduló előtt tehát a kilencpontos Leverkusen vezeti a csoportot a 8-8 egységet gyűjtő Chelsea, Valencia kettős előtt. A záró körben a Chelsea a Valenciát fogadja ki-ki mérkőzésen, míg a Leverkusen már biztos továbbjutóként a Genkhez látogat.

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT, 5. FORDULÓ

LEVERKUSEN (német)–CHELSEA (angol) 2–1 (0–0)
Leverkusen, BayArena. V: Kassai Viktor (magyar)
G: Derdiyok (73.), M. Friedrich (90.), ill. Drogba (48.)
VALENCIA (spanyol)–GENK (belga) 7–0 (4–0)
Valencia, Mestalla Stadion. V: Chapron (francia)
G: Jonas (10.), Soldado (13., 36., 39.), P. Hernández (68.), Aduriz (70.), T. Costa (81.)
AZ ÁLLÁS
1. Leverkusen 5 3 0 2 7–7 0 9
2. Chelsea 5 2 2 1 10–4 +6 8
3. Valencia 5 2 2 1 12–4 +8 8
4. Genk 5 0 2 3 1–15 –14 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik