Lazázó „Real B”, erőlködő Lyon és Ajax

Vágólapra másolva!
2011.11.22. 22:55
null
Olykor látványos volt a zágrábiak tehetetlensége a gálázó madridiak ellen (Fotó: Reuters)
Címkék
A Real Madrid gyakorlatilag a „második sorával” is kiütéssel, 6–2-re nyert a Dinamo Zagreb ellen a Bajnokok Ligája D-csoportjának keddi mérkőzésén, és ezzel bebiztosított első helyét a csoportban. José Mourinho együttese történelmet írt azzal, hogy húsz perc alatt négy gólt ért el a mérkőzésen. Az Olympique Lyon és az Ajax Amsterdam ezúttal is gól nélküli döntetlenre végzett egymással, így az utolsó fordulóra (és könnyen lehet, hogy a gólkülönbségekre) maradt a második továbbjutó kérdésének eldöntése.

Egy simának és egy izgalmasnak ígérkező mérkőzést várhattunk a D-csoport két mérkőzésétől, s nem kellett csalódnunk: a Real Madrid–Dinamo Zagreb találkozó alig kezdődött el, szinte már el is dőlt, végleg bebiztosítva ezzel a spanyol csapat csoportelsőségét, míg a Lyon–Ajax találkozó gólokban ugyan nem bővelkedett, de a továbbjutás szempontjából az utolsó pillanatig kiélezett pillanatokat hozott.

REAL MADRID–DINAMO ZAGREB 6–2

Kilencedik perc, 3–0. Gyakorlatilag már ezzel a mondattal jól jellemeztük, hogy micsoda különbség volt a Real Madrid–Dinamo Zagreb találkozón a hazai csapat javára.

A horvátokat nyilván elkeserítette, hogy egy sakk-mattra játszott helyzet végén Karim Benzema már a második percben bevette a kaput, ez azonban aligha lehet ok arra, hogy gyakorlatilag teljesen tartásukat veszítsék. Az már annál inkább, hogy a madridiak „második sora” is rendkívül motiváltan és elszántan futballozott.

Benzema a 7. percben gyorsan kiosztott egy gólpasszt is, amiből – remekül kilőve a jobb alsó sarkot – José Callejón megszerezte első gólját a Bajnokok Ligájában, hogy aztán később, a második játékrész elején meg is duplázza azt.

Addig azonban még kétszer ki kellett kotornia a labdát a hálóból Ivan Kelavának: a 9. percben Gonzalo Higuaín a fél védelemből bohócot csinált, mielőtt lazán, bokából a kapuba emelt, majd a 20. percben Mesut Özil is megtalálta az utat a kapuba: Higuaín lövése kipattant a kapuvédőről, a német középpályás azonban már nem hibázott. 4–0

A Real Madrid ezzel rekordot állított fel, hiszen korábban egyik csapat sem szerzett a BL-ben 20 perc alatt négy gólt (a rekordot 26 perccel a Monaco tartotta 2005-ből), majd José Mourinho is történelmivé tette az összecsapást azzal, hogy egyszerre hármat cserélt a szünetben, amire korábban még szintén nem volt példa az elitliga történetében.

A második játékrész elején gyorsan jött a már említett újabb Callejón-gól: a fiatal játékosnak ezúttal sem volt nehéz dolga, a kapussal szemben kellett megoldania a góllövés ezúttal nem túl bonyolult feladatát, majd a félidő közepén egy újabb, rajzolni való támadás után Benzema is megszerezte második találatát.

A hajrában még kétszer örülhetett a Dinamo is – egy fejes gól és egy szerencsésnek mondható találat után –, ami jó volt szépségtapasznak, ráadásul a zágrábiak így legalább azzal dicsekedhetnek, hogy először ők piszkították be a blancók eddig patyolat tiszta kapuját. Real Madrid–Dinamo Zagreb 6–2

OLYMPIQUE LYON–AJAX AMSTERDAM 0–0

Lyonban a csoport második helyéért szállt harcba a két csapat, a felek amszterdami döntetlenje után az Ajax volt kedvezőbb helyzetben, hiszen a gólkülönbsége sokkal jobb volt a Lyonnál, ráadásul többgólos döntetlennel is az amszterdamiak kerültek volna kedvezőbb helyzetbe.

Meglepetésre ennek ellenére az első játékrészben inkább az Ajax volt a kezdeményezőbb, ám a hollandok részéről is hiányzott a megfelelő pontosság, legtöbb lövésük ugyanis nem találta el a kaput.

A fordulás után beerősített Rémi Garde együttese, ám a hazai támadók nem fogtak ki jó napot, Jimmy Briand-t és Lisandro Lópezt is lecserélte végül az edző, Kenneth Vermeer pedig mindig a helyén volt. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett, így az Ajax jóval kedvezőbb esélyekkel várja a záró fordulót, mert bár a Real Madriddal játszik az utolsó körben – amely számára már tét nélküli lesz az összecsapás –, de a Lyonnál héttel jobb a gólkülönbsége.

REAL MADRID–DINAMO ZAGREB 6–2 ÉS LYON–AJAX 0–0

BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT
OLYMPIQUE LYON (francia)–AJAX AMSTERDAM (holland) 0–0
Lyon, Stade de Gerland, 35 070 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
REAL MADRID (spanyol)–DINAMO ZAGREB (horvát) 6–2
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 65 415 néző. Vezette: A. Kelly (ír)
Gólszerző: Benzema (2., 66.), José Callejón (6., 49.), Higuaín (9.), Özil (20.), ill. Becsiraj (81.), Tomecak (90.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 5 5 16– 2 +14 15
2. Ajax 5 2 2 1 6– 3 +3 8
3. Lyon 5 1 2 2 2– 6 –4 5
4. Dinamo Zagreb 5 5 2–15 –13 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik