Labdarúgás: a Honvéd már '76-ban tudta azt, amit most Messiék 

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 13:57
Bár nem vitás, hogy a futballszerda legnagyobb durranása az volt, amikor a Kajrat Almati a frissen igazolt Elek Ákos nélkül is le tudta gyűrni az Aktobét a kazah bajnokságban, azért ne menjünk el szó nélkül az FC Barcelona teljesítménye mellett sem, hiszen a katalánok négygólos hátrányt ledolgozva jutottak tovább a Bajnokok Ligájában, és ez minden körülmények között óriási fegyverténynek számít. Persze, Kispesten az öreg „szakik” csak legyintenek erre, ők még pontosan emlékeznek arra, hogy bő negyven évvel ezelőtt a Honvéd is képes volt ilyen bravúrra…

Rég volt, szép volt, talán igaz sem volt… Dehogynem! 1976 tavaszán járunk, itt, Magyarországon. A Magyar Népköztársasági Kupa negyeddöntőjét rendezték, a slágerpárosítás: Újpesti Dózsa–Bp. Honvéd!

Az első meccset a Megyeri úton rendezték, a Rothermel – Kellner, Dunai III, Juhász P. (Sarlós), Tóth J. – Zámbó, Bene, Tóth A. – Fazekas, Bíró, Nagy L. összeállításban szereplő Újpest 5–1-re lemosta a pályáról a Honvédot. Pedig az 5. percben Kocsis Lajos találatával a vendég kispestiek szerezték meg a vezetést, de aztán beindult a Dózsa-henger, Nagy László négyszer volt eredményes, és a fiatal Bíró Antal is betalált egyszer – 5–1 lett a vége!

„Kevesen gondoltak arra, hogy őt gólt rúg az Újpesti Dózsa annak a Honvédnak, amelyből csak a válogatott Pintér hiányzott" – kezdte tudósítását a Népsport, amely szinte szuperlatívuszokban írt a négygólos Nagy Lászlóról („...Fazekas megint válogatott formában játszott, s tetszett Nagy szemfülessége, lendülete. Szép gólokat szerzett."), majd megállapította: „az biztos, hogy a hétfői visszavágóra szinte behozhatatlan előnyt szereztek a lilák".

Április 5-én volt a párharc visszavágója, a kispesti Honvéd-stadionba mintegy háromezer néző látogatott ki – a hazai szurkolók közül nem sokan bíztak a továbbjutásban. Legalábbis a középkezdéskor. Mert a 42. percben már egyre többen, merthogy Kocsis Lajos ekkor szerezte csapata negyedik gólját (előtte Kozma Mihály, Pál József és Weimper István volt eredményes), így még a szünet előtt behozta a hátrányát a Gujdár – Kelemen, Kocsis I., Szűcs L., Lukács – Pál, Kocsis L., Pintér – Fehérvári, Weimper, Kozma (Morgós; Bartos) összetételű Honvéd, sőt már továbbjutásra állt az idegenben szerzett több góljával!

A második félidő elején Kozma lőtt még egyet (5–0), ám aztán Tóth András szépített, így hosszabbításra állt a párharc. Kozma azonban még egyszer betalált, 6–1-re győzött a Honvéd, és – ledolgozva az első meccsen szerzett négygólos hátrányát – továbbjutott (más kérdés, hogy a következő körben, az elődöntőben 5–4-es összesítéssel elvesztette az MTK elleni párharcot).

A fiatalabbak bizonyosan azt gondolják, hogy „hullagyenge" Újpestet győzhetett le a Honvéd, ám erről szó sincs. Az újpestiek előtte sorozatban hét bajnoki címet nyertek, két évvel korábban BEK-elődöntőt játszottak a Bayern Münchennel (Európa legjobb négy labdarúgócsapata közé tartoztak!), a BEK-elődöntős csapatból heten (Kellner, Dunai III, Tóth A., Fazekas, Bene, Zámbó, Nagy L.) pályára léptek a Honvéd elleni MNK-párharc valamelyik találkozóján, s az a gárda bő egy hónappal később (1976. május 15-én) nyolcat gurított a Fradinak a legendás, 8–3-as derbin.

Álljon itt végezetül a Népsport tudósításának összegzése: „ilyen nagy formaingadozás két ilyen nagy múltú csapatnál érthetetlen. Aláássa a bizalmat…"

Hú, ezt akár a tegnap esti FC Barcelona–PSG meccs után is leírhattuk volna…


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik