Kijevben ma is éneklik: „Rebrov a mi hősünk” – kiderült, miért távozott

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2020.10.23. 16:29
null
Rebrov magyarországi sikereire Ukrajnában is büszkék (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros jövő heti, Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-mérkőzése kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják a zöld-fehérek sikeredzőjét, Szerhij Rebrovot hazájában, Ukrajnában, és miért távozott a Dinamo kispadjáról azután, hogy két bajnoki címet is nyert a klubbal. 


Nemrég hosszabb elemzést írt a Ferencváros szakvezetője, Szerhij Rebrov magyarországi munkásságról az ukrán Tribuna.com. A cikk szerzőjét, Irina Kozjupát most arról kérdeztük, milyen a megítélése a Dinamo-legendának Ukrajnában, és mi vezetett ahhoz, hogy 2017-ben, két bajnoki cím után elhagyta a kijevi klubot.

REBROV KONTRA LUCESCU

Rebrov 2014 áprilisa és 2017 májusa között 137 mérkőzésen irányította a Dinamót (közülük 94-et megnyert 20 döntetlen és 23 vereség mellett, s volt egy 14 meccses veretlenségi szériája is), ebből nyolcszor a jelenlegi Dinamo-tréner, Mircea Lucescu Sahtarja ellen. A nyolcból a rendes játékidőben csak kétszer örülhetett győzelemnek Rebrov, Lucescu pedig négyszer (két iksz mellett).Viszont Rebrov vezetőedzőként kétszer is kupadöntőt nyert Lucescuval szemben, igaz, egyszer 1–1 után 11-esekkel győzött a Dinamo. Ugyanakkor a két edző legutóbbi három találkozásakor egyaránt Lucescu csapata győzött a 2015–2016-os idényben: kétszer 3–0-ra, egyszer 2–0-ra.

Mint ismeretes, az elmúlt 15 évben a Sahtar Doneck dominált az ukrán labdarúgásban. A Sahtar 2005 és 2020 között 12 bajnoki címet nyert, közülük nyolcat a román Mircea Lucescu vezetésével, aki 2016-ban távozott a klubtól, amikor a Szerhij Rebrov irányította Dinamo Kijev egymás után másodszor is aranyérmes lett a Sahtar előtt. Lucescu idén nyáron lett a Dinamo vezetőedzője, így az október 28-i, Ferencváros elleni, budapesti BL-meccsen ő dirigálja majd a kijevieket.

Rebrovot 2014 áprilisában először ideiglenesen nevezték ki a Dinamo (mellyel játékosként kilencszeres bajnok volt és BL-elődöntőt is játszott) élére, de miután kupát nyert a csapattal, véglegesítették, és a következő három évben még egy kupát, Szuperkupát és két bajnoki címet is nyert a klubbal a nagy rivális Sahtar előtt, sőt a Bajnokok Ligájában is szerepelhettek, 2016-ban tovább is jutottak a csoportkörből (a nyolcaddöntőben a Manchester City búcsúztatta a Dinamót). Rebrovval hat év szünet után lett bajnok a Dinamo, és a vele megnyert 2015–2016-os idény óta várnak a kijeviek az újabb bajnoki aranyéremre. Adódik a kérdés: Rebrov miért távozott három éve Kijevből? Bár 2017-ben az akkor már Paulo Fonseca vezette Sahtar a bajnokságban és a kupában is megelőzte csapatát, a vezetőség hosszabbított volna vele.

„A fő ok az lehetett, hogy a Dinamo elnöke, Ihor Szurkisz nem kívánt olyan mértékben változtatni a kereten, amilyenben Szerhij Rebrov szeretett volna – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Irina Kozjupa. – Szerhij több korábbi, motivációját vesztő kulcsemberrel sem számolt. Nem volt különösebb ellentét Szurkisz és Rebrov között, de mivel másképp látták a csapat jövőjét, az edző úgy döntött, nem fogadja el az elnök hosszabbítási ajánlatát és távozott.”

A három évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatban Rebrov menedzserét, Varga Sándort is megkerestük, aki elmondta, a szakember fiatal csapatot épített, és voltak olyan korábbi alapemberek, akik fegyelmezési okokból kikerültek együtteséből, de nem emiatt váltott, hanem azért, mert új kihívásokat keresett. Rebrovnál került ki például a csapatból az 51-szeres válogatott védő, Jevhen Hacseridi, akit fegyelmezetlenség miatt pénzbírsággal is sújtott a klub, míg a négymillió euróért megvásárolt lengyel Lukasz Teodorczyk nem tudott bekerülni Rebrov kezdőcsapatába (24 mérkőzésen 10 gólt szerzett, de csak hétszer volt kezdő).

„Rebrov felismerte, hogy azzal a kerettel nehezen tudná folytatni a korábbi sikereket – fogalmazott Kozjupa. – A szurkolók természetesen sajnálták a távozását. A fanatikusok egyik kedvence volt játékos-pályafutása során, és természetesen edzőként is támogatták. Az ultrák dalba is foglalták a nevét, »Rebrov a mi hősünk« jelszóval, ezt mai napig gyakran éneklik is a mérkőzéseken. Nyárion hallottunk olyan pletykákat, hogy Szurkisz megpróbálta visszahívni őt, de nemet mondott. Úgy vélem, a Rebrov távozása, 2017 óta eltelt éveket elpazarolta a Dinamo és nem tudott igazán versenyre kelni a Sahtarral. Ennek az egyik oka éppen az volt, hogy nem sikerült jó edzőket szerződtetnie, most, Mircea Lucescu érkezésével ez megváltozott. A másik probléma, hogy a klubnak nem volt hosszú távú, egyértelmű stratégiája, futballfelfogása (a fentiek alapján alighanem ez volt Rebrov távozásának is a fő oka – a szerző). Szoktunk is azzal viccelődni, hogy Rebrov a Ferencvárosnál építette fel az ő tökéletes Dinamóját.”

Az edző pályaívét jól ismerő újságírónő kérdésünkre hozzátette, elképzelhető ugyan, hogy Rebrov egy napon visszatér a Dinamóhoz, de az ukrán közvélemény inkább arra kíváncsi, mire lenne képes valamely európai topligában vagy éppen az ukrán válogatott élén.

„Egy biztos, Szerhij Rebrov az egyik legjobb ukrán edző, ezt a magyarországi sikerei is bizonyítják. A média és a szurkolók is maximálisan tisztelik és támogatják, egész Ukrajna büszke rá és a Ferencvárosnál végzett munkájára. Személy szerint azt kedvelem benne, hogy nem fél meghozni a népszerűtlen döntéseket és nagy nyomás alatt is jól dolgozik. Rugalmasan kezeli a különböző futballstílusokat és képes fejleszteni a játékosait. Munkamániás, akinek a futball a szívében lakik. Hogy mire megy majd a Dinamo a Ferencváros ellen? Mindkét csapat szerez gólt, de kijevi győzelmet várok, viszont ez lehet az egyik legizgalmasabb párharc a csoportban.”

BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz) 0–2 (Morata 46., 84.)
Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS 5–1 (Messi 27. – 11-esből, Ansu Fati 42., Coutinho 52., Pedri 82., O. Dembélé 89., ill. Haratin 70. – 11-esből)

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik