A Sahtar továbbjutott, a Juventus a kiesés szélére sodorta a Chelsea-t

Vágólapra másolva!
2012.11.20. 20:42
null
A Juventus megverte a Chelsea-t (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjában a nap rangadóján a Juventus odahaza három góllal megverte a címvédő Chelsea-t. Mivel a csoport másik találkozóján a Sahtar gólzáporos meccsen győzte le a Nordsjaellandot, ezzel az utolsó forduló eredményétől függetlenül (mivel az egymás elleni összevetésben jobb a Chelsea-nél) már továbbjutott. Az olasz, angol kettős sorsáról az utolsó kör dönt, de lépéselőnybe került győzelmével a Juventus.
Ez a mérkőzés számunkra a mindent vagy semmit jelenti – mutatott rá a Juventus–Chelsea szuperrangadó jelentőségére a hazaiak másodedzője, Angelo Alessio. Nem nagy szavakat puffogtatott Antonio Conte derék helyettese, hiszen bár az ősz elején a Juve „letette az érettségit Londonban”, utána nem ment neki az elitligában, olyannyira, hogy az ukrán Sahtar is megelőzte az olaszokat a csoportban.

A zsúfolásig megtelt Juventus Arena közönsége a belépőért cserébe parádés első tíz percet kapott: a villámkezdést bemutató hazaiak Stephan Lichtsteiner révén két ziccert is kihagytak, majd Gianluigi Buffon fogta ki Eden Hazard közeli lövését. Az első negyedóra végén a nagyon aktív Mirko Vucsinics ezúttal Claudio Marchisiónak teremtett gólhelyzetet, de a középpályás elpuskázta ezt – a második 15 perc pedig inkább harcosra, mintsem színvonalasra sikeredett.

Mint kiderült, rápihentek a következő fertályórára, amelyben Ashley Cole és Leonardo Bonucci is mentett egy-egy óriásit (utóbbi ráadásul a gólvonalon), Juan Mata kihagyott egy óriási lehetőséget, Fabio Quagliarella pedig szerzett egy roppant okos, pimasz gólt.

A szünet után is jobban kezdtek az olaszok, Cech azonban világklasszisként védett, szinte percenként repdesve a kapu változatos területei előtt. Roberto Di Matteo egy védő helyett szélsőt küldött a pályára Victor Moses személyében, de ez nem volt jó ómen, mert nem sokra rá, a 61. percben Arturo Vidal egy átlövésből megduplázta a hazaiak előnyét.

Di Matteo beküldte Fernando Torrest is, de jóval aktívabb volt a hazai csereember, Martín Cáceres, aki tökéletes beadással szolgálta ki Vucsinicset, és nem rajta múlott, hogy a támadó hét méterről a léc fölé lőtt. A Chelsea innen már nem tudott felállni, sőt, a végén a csereként beálló Sebastian Giovinco is betalált, még fölényesebbé téve az olasz sikert.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Letette a Juventus az érettségit – írtuk a „zebrák” londoni döntetlenje után. Jelentjük: a torinóiak az ősz végén előfelvételisek lettek álmaik egyetemén, de egy utolsó komoly feladat még vár rájuk Doneckben.

A Chelsea pedig? Meglehet, a címvédő szégyenszemre már a csoportkörben búcsúzik…

NORDSJAELLAND–SAHTAR DONECK

A Sahtar azzal a tudattal lépett pályára Dániában, hogy egy esetleges sikerrel (és egy kedvező torinói eredménnyel) már egy körrel a vége előtt bebiztosíthatja továbbjutását – mint utóbb kiderült, mindkettő összejött a Donecknek. Az első fél óra végén indult be a gólgyártás, Morten Nordstrand találatára azonban hamar érkezett a válasz az igen aktív (és ez esetben sportszerűtlen, egy sérülés miatt visszaadott labdával kapura törő) Luiz Adriano révén. Kasper Lorentzen a 29. percben ismét talpra ugrasztotta a hazai közönséget, ezzel a góllal vezetett másodszor (és egyben utoljára) a dán együttes. Willian a szünet előtt és után is betalált, így fordított a Sahtar. Ez még koránt sem jelentette a végét a gólokban gazdag találkozónak, ugyanis Luiz Adriano triplázni tudott, így az ukránok 5–2-es sikerrel biztosították be továbbjutásukat.

A Sahtar így az utolsó forduló eredményétől függetlenül (mivel az egymás elleni összevetésben jobb a Chelsea-nél) már továbbjutott. Ám az ukránok az utolsó körben a Juventust fogadják, és ha ott kikapnak az olaszok, az angolok pedig győznek a Nordsjaelland ellen, az „Öreg Hölgy” folytatja az Európa-ligában a BL helyett.

Egy biztos: lépéselőnyben a torinóiak.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
E-CSOPORT
JUVENTUS (angol)–CHELSEA (angol) 3–0
Torino, Juventus Arena, 39 670 néző.Vezette: Cakir (török)
Juventus: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner (M. Cáceres, 68.) Marchisio, Pirlo, Vidal, K. Asamoah – Vucsinics (Giovinco, 82.), Quagliarella (Pogba, 89.). Megbízott edző: Angelo Alessio.
A kispadon: Storari (k.), Pepe, Giaccherini, Matri
Chelsea: Cech – Azpilicueta (Moses, 60.), Ivanovics, G. Cahill, David Luiz, A. Cole – Mikel (F. Torres, 71.), Ramires – Oscar, Hazard – Mata. Menedzser: Roberto Di Matteo.
A kispadon: Turnbull (k.), Bertrand, Romeu, Marin, Piazón
Gólszerző: Quagliarella (38.), Vidal (61.), Giovinco (90.)
Nordsjaelland (dán)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–5
Gólszerző: Nordstrand (24.), Lorentzen (30.), ill. Luiz Adriano (26., 53., 81.), Willian (44., 50.)
AZ ÁLLÁS
M Gy D V L-K Gk P
1. Sahtar Doneck 5 3 1 1 12– 7 +5 10
2. Juventus 5 2 3 11– 4 +7 9
3. Chelsea 5 2 1 2 10– 9 +1 7
4. Nordsjaelland 5 1 4 3–16 –13 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik