Inter: Sebezhető a védelem? A hit majd megerősíti!

Vágólapra másolva!
2011.04.13. 13:45
null
Nagyon nehéz a helyzet, de Diego Milito és az Inter ma este még szót kér (Fotó: Action Images)
Háromgólos hátrányból kísérli meg ma este a továbbjutást a címvédő Internazionale a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Noha az első mérkőzés szakmai tanulságai és „számszaki" következményei egyértelműek, sőt az európai kupák több mint öt évtizedre visszanyúló statisztikái sem biztatóak, az olasz óriásklubnál nem tettek le a továbbjutásról. Az idegenben 5–2-re nyerő Schalkénál az Inter-védelem újbóli törékenységében bíznak.

Manapság ha egy sportújság plusz vásárlókat, egy honlap plusz kattintókat akar, biztos módszer valamiképpen belekeverni az éppen tárgyalt történetbe José Mourinhót. A hangzatos kijelentései, és persze nem mellékesen a munkássága alapján megbízható megmondóemberi szerepkörbe emelkedő portugált mi sem hagyhatjuk ki; enyhítő körülmény, hogy a klubnál eltöltött sikeres időszaka „egy életre" felhatalmazta őt az interes megszólalásokra.

STATISZTIKÁK
A Schalke a legutóbbi három hazai BL-meccsén rendre három gólt szerzett, míg olasz csapattól még sohasem szenvedett vereséget az otthonában (három győzelem, két döntetlen).
Az Inter német csapatok elleni idegenbeli mérlege pozitív (öt győzelem, hét döntetlen, négy vereség), az előző körben a Bayern München vendégeként nyerve (3–2) harcolta ki a továbbjutást.
A Schalke mind a tíz olyan európai kupapárharcából továbbjutott, amelyikben megnyerte az első, idegenbeli mérkőzést.
Eddig egyetlen klub jutott tovább az első, hazai meccs háromgólos elveszítése után, bár az eset rendhagyó. Az Európa-liga 2009–2010-es kiírásában a Dinamo Bucuresti az első találkozón történt rendbontás miatt indult 0–3-ról a Slovan Liberec ellen; a román klub ugyanilyen különbséggel nyert Csehországban, majd tizenegyesekkel továbbjutott.

S amikor most megfogalmazta a véleményét, éppen a helyszínen szerzett tapasztalataira hivatkozott. A nagy Mou így szólt:

„Ha van az általam ismert csapatok között olyan, amelyik karakteresnek mondható, erős személyiségekből, egymást barátként kezelő futballistákból áll, tetejébe nem fél a nehéz feladatoktól, akkor az éppen az Inter. Nem könnyű négy nullára nyerni, de meg fogjuk próbálni" – mondta a milánóiakkal ma is közösséget vállaló Real-tréner, akinek mostani csapata történetesen 4–0-s első meccs után várja a saját visszavágóját.

Mourinho figyelmeztetően hozzátette azt is, hogy bár jelenleg az Inter a BL címvédője – a La Gazzetta dello Sport a szerdai címlapján a tavalyi ünnepléskor készült fotóval „buzdít" –, ez önmagában nem elég a továbbjutáshoz, mint ahogyan az ő szurkolása sem. A siker csakis a megfelelő munka gyümölcse lehet. A portugál tréner kései utóda, Leonardo úgy véli, ez a feltétel sem hiányzik:

„Nem kell hinnem a csodákban, nekem a sporteredményekre kell figyelnem – érzékeltette a brazil szakember a feladat teljesíthetőségét. – Az első mérkőzés szokatlan eredménnyel zárult, így most arról kell gondoskodnunk, hogy a másodikon valami nagyszerű történjen. Ehhez persze hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk a különleges feladathoz méltó teljesítményt nyújtani."

Leonardo hozzátette, hogy bár Christian Chivu az eltiltását tölti, Lúcio visszatérése révén csaknem komplett állománnyal készülhetnek a meccsre. A keret tehát kellően erős, ám hogy ezt képes lesz-e sikeresen demonstrálni, elsősorban mentális kérdés.

„Úgy vélem, a játékosok tiszta fejjel készülnek, hiszen mindannyian voltak már a padlón sportolóként és magánemberként is – folytatta Leonardo. – Semmire sem vágynak jobban, mint hogy bebizonyítsák, a San Siróban történtek elsősorban a balszerencse számlájára írandók. Persze tisztában vagyunk az előttünk tornyosuló nehézségekkel: nekünk győznünk kell, míg az ellenfélnek csak azt kell elkerülnie, hogy ne kapjon négy gólt."

MÁR-MÁR FANATIKUS

Lőw Zsolt, a Mainz magyar légiósa a Hoffenheimnél két és fél évig együtt dolgozott Ralf Rangnickkal. A Nemzeti Sportnak röviden jellemezte a Schalke 52 esztendős trénerét.

„A mai napig jó viszonyban vagyunk, legutóbb pénteken beszéltünk egymással. Remek szakembernek tartom, szerintem a Németországban dolgozó edzők közül benne van az első háromban. Rendkívül felkészült, már-már fanatikus tréner, aki a futballnak rendeli alá az életét. Bevallom, meglepett az Inter elleni idegenbeli siker, hiszen akkora káosz volt a csapatnál; nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan összeszedi magát. A továbbjutás nagy lökést adhat a gárdának, jobb lehet a légkör, és azok is elkezdhetnek szárnyalni, akik eddig visszafogottabb teljesítményt nyújtottak. Viszont még nem annyira stabil az együttes, ezért tartok az Inter elleni második mérkőzéstől – benne van, hogy összeomlik a Schalke."

Hogy pontosan mi lesz az utolsó szava a pályára kifutó játékosaihoz, arról az Inter trénere nem beszélt, mondván, ezáltal elszállna a meglepetés ereje, de abból nem csinált titkot, hogy mondanivalója nem áll majd távol „a labda gömbölyű, a futballban minden lehetséges" ősbölcsesség üzenetétől.

Jobb híján közhelyekkel dobálóznak a túloldalon is. A BL történetének egyik legtapasztaltabb játékosa, Raúl a „sebzett vad" jelenségre hívta fel a figyelmet, és arra, hogy talán még jobban kell összpontosítaniuk, mint Milánóban.

„Magától értetődőn arra fognak törekedni, hogy megfordítsák az állást, és ha nem tiszteljük őket eléggé, bajba kerülhetünk. Még egyszer jól kell teljesítenünk ahhoz, hogy ott legyünk a legjobb négy között" – mondta a spanyol támadó.

Ralf Rangnick, a Schalke irányítását nemrégiben átvevő, az odavágón nyújtott tanári játék láttán máris hős hadvezérként ünnepelt szakember is óvatosságra int, és azt ígéri: nem kényelmesíti el őket az idegenbeli 5–2.

„Tudjuk, hogy újra erős, jól szervezett csapattal találjuk magunkat szembe, de azt is tudjuk, hogy az Inter védelme sebezhető, ezért aztán győzelemre törünk – mondta Rangnick. – A támadásaink előtt vélhetően újra megnyíló területtel ugyanúgy élnünk kell, mint tettük az első mérkőzésen. S lehetőleg olyan odafigyeléssel, mintha összesítésben nulla nulláról indulnánk."

Rangnick nem számíthat több sérült (köztük Klaas-Jan Huntelaar) és az eltiltott Jefferson Farfán játékára.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SCHALKE (német)–INTERNAZIONALE (olasz)
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke, 20.45, Tv: Digi Sport. Vezeti: Skomina (szlovén)
A találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
SCHALKE: Neuer – Ucsida, Höwedes, Matip, Sarpei – Draxler, Papadopulosz, Jurado, Baumjohann – Raúl, Edu. Vezetőedző: Ralf Rangnick
INTERNAZIONALE: Júlio César – Maicon, Lúcio, Ranocchia (Samuel), Nagatomo – J. Zanetti, Cambiasso, D. Sztankovics – Sneijder – Eto'o, D. Milito. Vezetőedző: Leonardo
Az első mérkőzésen: 5–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik