Indul a kilencmillió eurós ETO-küldetés

Vágólapra másolva!
2013.06.24. 07:27
null
Arccal a BL felé – a győriek már javában készülnek a selejtezőre, amelynek ma tartják a sorsolását (Fotó: Grnák László)
A magyar bajnok Győri ETO hivatalos honlapján a múlt héten tudatta, hogy megérkezett az európai szövetség (UEFA) engedélye, a BL-induláshoz szükséges minden dokumentumot rendben találtak. Klement Tibor ügyvezető igazgatótól a mai, hétfői sorsolás (Nyon, 12 óra) előtt a nevezés hátteréről érdeklődtünk, hogy milyen különleges feltételeknek kellett megfelelni, mik az infrastrukturális elvárások, mekkora összegbe kerülhet a klubnak egy-egy selejtezőkör, folynak-e már egyeztetések a televíziós közvetítésekről, létezik-e a sorsolás előtt kívánságlista.

A FÉNYERŐTŐL AZ ÚJRAÉLESZTŐ KÉSZÜLÉKIG – ELŐÍRÁSOK, STADIONHELYZET

„A Bajnokok Ligája és az Európa-liga – ez utóbbiban ugye már van tapasztalatunk – nevezési folyamata között nincs alapvető különbség. Először is nemzetközi indulásra is jogosító licencet kellett kérni még tavasszal a magyar szövetségtől, aminek részletes pénzügyi kritériumai vannak – vázolta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a nevezési procedúra lépéseit Klement Tibor. – Miután ezt megkaptuk, következett az úgynevezett előnevezés, amelynek már többek között tartalmaznia kellett a pálya biztosítási tervét, a rendőrségi és a különböző szakhatósági engedélyeket, de nyilatkozni kellett a stadion befogadóképességéről, illetve például arról is, hány lux a fényereje a világítótesteknek. Az előnevezés után adhattuk le június elején a végleges nevezést, ami még részletesebb, már kitér a különböző területekhez fűződő kapcsolattartókra vagy például a VIP-páhollyal kapcsolatos előírásokra. Ennek a végleges nevezésnek az elfogadását igazolta vissza a múlt héten az UEFA.”

KÖZÜLÜK KERÜL KI AZ ETO ELLENFELE – A KALAPSZŰKÍTÉS UTÁNI LISTA

BATE (fehérorosz), Dinamo Tbiliszi (grúz), Dinamo Zagreb (horvát), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Partizan Beograd (szerb), Slovan Bratislava (szlovák)

A magyar csapatok nemzetközi kupaindulásával kapcsolatban az egyik legérdekesebb kérdés mindig az, hogy az adott klub stadionja hány körig felel meg az előírásoknak. A győrieknek ebből a szempontból nem kell izgulniuk, mert az ország jelenlegi legújabb élvonalbeli létesítménye, a 2007-ben átadott, 15 600 néző befogadására alkalmas ETO Park egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig alkalmas mérkőzések rendezésére, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs teendőjük a klub vezetőinek a stadion kapcsán.

„Tavaly, amikor még úgy tűnt, az Európa-ligában szerepelhetünk – ez végül elmaradt, mert eltiltották a csapatot – egy infrastrukturális szakértő felmérte a hiányosságokat, azt, hogy miket kell pótolnunk. Az egyik ilyen pont a vendégszektor átépítése, a nemzetközi kupában ugyanis csak ülőhelyi szektorokba lehet jegyet értékesíteni, és az UEFA nem engedélyezi a mobillelátók alkalmazását. Ennek megfelelően kell átépítenünk ezt a szektort, a munkálatok már megkezdődtek, három hét múlva be is fejeződhetnek. Új előírás még, hogy be kell rendezni egy elsősegélynyújtó helyiséget, amelyet oxigénpalackkal és újraélesztő készülékkel is fel kell szerelni, arra az esetre, ha a nézőtéren valaki rosszul lenne. Egyébként a stadionunk a Bajnokok Ligája elődöntőjéig alkalmas a meccsek megrendezésére. Az elődöntőre azért nem, mert a minimális befogadóképesség ott már harmincötezer fő, míg a döntőre hatvanezer” – nyilatkozta a stadionhelyzetről a sportvezető.

UPDATE – BL-SELEJTEZŐ, SORSOLÁS, A SZŰKÍTETT KALAPOK
2. SELEJTEZŐKÖR, 1. CSOPORT
KIEMELTEK NEM KIEMELTEK
Steaua (román) Zeljeznicar (boszniai)
Plzen (cseh) Skenderbeu (albán)
Sheriff (moldovai) Birkirkara (máltai)
Maribor (szlovén) Vardar (macedón)
Neftci (azeri) Szutjeszka Niksics (montenegrói)
2. SELEJTEZŐKÖR, 2. CSOPORT
KIEMELTEK NEM KIEMELTEK
Celtic (skót) Hafnarfjördur (izlandi)
Legia (lengyel) TNS (walesi)
Elfsborg (svéd) Sligo Rovers (ír)
Molde (norvég) Cliftonville (északír)
HJK Helsinki (finn) Daugava (lett)
Ekranas (litván) Nomme Kalju (észt)
2. SELEJTEZŐKÖR, 3. CSOPORT
KIEMELTEK NEM KIEMELTEK
BATE (fehérorosz) Győri ETO (magyar)
Dinamo Zagreb (horvát) Ludogorec (bolgár)
Partizan (szerb) Sahtyor Karagandi (kazah)
Slovan Bratislava (szlovák) Fola Esch (luxemburgi)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1. selejtezőkör 1. párharcának nyertese
Dinamo Tbiliszi (grúz) 1. selejtezőkör 2. párharcának nyertese
1. SELEJTEZŐKÖR
KIEMELTEK
NEM KIEMELTEK
EB/Streymur (feröeri)
Lusitans (andorrai)
Tre Penne (San Marinó-i)
Sirak (örmény)

 

KIT KAPHATNAK A MAGYAROK? BAJNOKOK LIGÁJA 2. SELEJTEZŐKÖR, KIEMELÉS
KIEMELT CSAPATOK KOEFF. NEM KIEMELT CSAPATOK KOEFF.
BATE (fehérorosz) 39.175 Zeljeznicar (boszniai) 4.566
Celtic (skót) 37.538 Hafnarfjördur (izlandi) 4.083
Steaua Bucuresti (román) 35.604 Győri ETO (magyar) 3.850
Viktoria Plzen (cseh) 28.745 TNS (walesi) 3.766
Dinamo Zagreb (horvát) 25.916 Ludogorec (bolgár) 3.450
Partizan (szerb) 17.425 Sligo Rovers (ír) 3.225
Legia (lengyel) 13.650 Sahtyor Karagandi (kazah) 2.941
Sheriff (moldovai) 11.533 Skënderbeu (albán) 2.833
Maribor (szlovén) 9.941 Birkirkara (máltai) 2.541
Slovan Bratislava (szlovák) 8.341 Vardar (macedón) 2.050
Elfsborg (svéd) 8.125 Cliftonville (északír) 2.116
Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 8.075 Daugava Daugavpils (lett) 1.658
Molde (norvég) 7.835 Szutjeszka Niksics (montenegrói) 1.300
HJK (finn) 6.701 Nomme Kalju (észt) 1.191
Ekranas (litván) 6.300 Fola Esch (luxemburgi) 0.925
Neftci (azeri) 5.708 Az 1. kör továbbjutója ?
Dinamo Tbiliszi (grúz) 5.333 Az 1. kör továbbjutója ?
A Győri ETO lehetséges ellenfelei

MENNYIBE KERÜL, ÉS MENNYIT HOZHAT A KONYHÁRA? – KÖLTSÉGVETÉS

A stadionhelyzethez hasonlóan sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mennyibe kerül egy selejtezős kör az indulók számára, illetve mekkora hasznot hozhat a sikeres szereplés.

A 2013–2014-ES BL-SZEZON LEGFONTOSABB IDŐPONTJAI
2013. június 24. az 1–2. selejtezős forduló sorsolása
2013. július 2–3 és 9–10. selejtező, 1. ford.
2013. július 16–17. és 23–24. selejtező, 2. ford.*
2013. július 19. a selejtező 3. fordulójának sorsolása
2013. július 30–31. és augusztus 6–7. selejtező, 3. forduló
2013. augusztus 9. playoff-kör sorsolása
2013. augusztus 20–21 és 27–28 playoff-kör
2013. augusztus 29. csoportkör sorsolása
2013. szeptember 17–18. csoportkör kezdete
A csoportkör további játéknapjai: október 1–2. és 22–3, november 5–6. és 26–27., december 10–11.
2013. december 13. nyolcaddöntő sorsolása
2014. február 18–19, 25–26. és március 11–12., 18–19 nyolcaddöntő
2014. március 21. a negyeddöntő sorsolása
2014. április 1–2 és 8–9. negyeddöntő
2014. április 11. az elődöntő sorsolása
2014. április 22–23. és 29–30. elődöntő
2014. május 24. döntő (Lisszabon)
*A Győri ETO is bekapcsolódik a sorozatba.

„A költségvetésünkben természetesen előre számoltunk a nemzetközi szerepléssel járó kiadásokkal. Ezekről tudni kell, hogy az UEFA egy költségvetési átalánnyal kompenzálja a klubokat, de ezt csak utólag kapjuk meg, november-december tájékán. Ennek összege a BL-selejtezőben száznegyvenezer euró párharconként (az Európa-ligában pedig kilencvenezer). Ez az összeg nagyjából fedezi az egy-egy párharccal járó kiadásokat, persze sok függ attól, hogy mennyire távoli ellenfelet kapunk – mondta Klement a kiadásokról, majd kitért a lehetséges bevételekre is. – A Bajnokok Ligájában a csoportkörbe jutásért alapvetően kilencmillió euró jár, az Európa-ligában ugyanezért egymillió. Ezekhez az összegekhez még hozzáadódnak a pontokért, illetve a gólokért járó prémiumok is.”

Kimondva, kimondatlanul ez lehet a Győr célja, mármint a csoportkörbe jutás, ha ez a BL-ben esetleg nem is sikerül, akkor még az El-ben összejöhet (erre akkor van esély, ha a BL-ben legalább egy selejtező kört megy a csapat). Az előző négy évben, 2009 óta háromszor jutott el magyar csapat valamelyik kupa csoportkörébe (a DVSC-Teva 2009-ben a BL-be, 2010-ben az El-be, a Videoton 2012-ben az El-be). Nem mindegy persze, kit kap a csapat a selejtezőkör – a Győri ETO a 2. körben csatlakozik és három párharcot kell megnyernie a csoportkörig – hétfői sorsolásán.

A MARIBORNAK ÉS AZ EKRANASNAK ÖRÜLNÉNEK

„Most még nem szaladunk előre, nem gondolunk a csoportkörre. Az a cél, hogy szép apró lépésekben gyűjtögessük a koefficiens-pontokat, vagyis szeretnénk minél továbbjutni, nem akarunk egy erősebb csapattal szemben hősi halottá válni. Ezt szem előtt tartva a lehetséges ellenfelek közül a litván Ekranasszal például szívesen megméretnénk magunkat, de ha azt is figyelembe veszem, hogy minél kevesebbet utazzunk, akkor jöhetne mondjuk a szlovén Maribor is” – mondta Klement Tibor. Persze a győriek is tudják, a sorsolás nem kívánságműsor. Főképp, hogy a mai kalapszűkítésnél kiderült,sem az Ekranast, sem a Maribort nem kaphatja az ETO, ellenben a BATE-t, a Dinamo Zagrebet, a Partizan Beogradot, a Slovant, a Maccabi Tel-Avivot vagy a Dinamo Tibiliszit igen.

így akár a BATE, Celtic, Steaua, Dinamo Zagreb négyesből is kikerülhet az ellenfél.

„A legtöbben vélhetően az ETO-val szeretnének találkozni, mert a Bajnokok Ligájában még nem indultunk, így gyengébbnek tartanak minket – tette hozzá az ügyvezető, aki a keretről is beszélt. – Jelenleg hetven-nyolcvan százalékos állapotban vagyunk. Ez konkrétan azt jelenti, hogy harmincas keret kialakításán dolgozunk, és ehhez még hat játékosra lenne szükségünk. Egy jobb oldali védőt, egy belső védőt, két középpályást és két középső támadót keresünk. Sajnos tőlünk független okok miatt nem alakulhatott még ki a végleges keretünk, hiába egyeznénk meg ugyanis egy ügynökkel, ha a szóban forgó játékos éppen szabadságon van, és nem utazik el Győrbe, hogy aláírjuk a szerződést. A tárgyalások közül egyértelmű csalódásként Adamo Coulibaly esetét említhetem, aki nem vette komolyan az érdeklődésünket.”

Klement Tibor kérdésünkre beszélt még a BL-selejtezők televíziós közvetítéséről, elmondta, sikerült már megegyezniük egy tévétársasággal, de a hivatalos bejelentésre a sorsolásig várni kell. Az ügyvezető konkrét csatornát tehát nem említett, de a Nemzeti Sport Online értesülései szerint az MTVA közvetíthet.

A mai, nyoni sorsolást 12 órától figyelemmel követhetik élő, szöveges tudósításunkban!

A GYŐR EURÓPAI KUPAMÉRKŐZÉSEI
1964–1965 BEK
1. forduló - Chemie Leipzig (GDR) 2:0, 4:2
2. forduló - Lokomotiv Szófia (BUL) 5:3, 3:4
negyeddöntő - DWS Amsterdam (NED) 1:1, 1:0
elődöntő - Benfica (POR) 0:1, 0:4
1966–1967 KEK
1. forduló - Fiorentina (ITA) 4:1, 0:1
2. forduló - Braga (POR) 3:0, 0:2
negyeddöntő - Standard Liege (BEL) 0:2, 2:1
1967–1968 KEK
1. forduló - Apollon Limassol (CYP) 5:0, 4:0
2. forduló - AC Milan (ITA) 2:2, 1:1
1969–1970 EVK
1. forduló - Lausanne (SUI) 2:1, 2:1
2. forduló - Barcelona (ESP) 2:3, 0:2
1974–1975 UEFA-KUPA
1. forduló - Lokomotiv Plovdiv (BUL) 3–1, 1–3
2. forduló - Fortuna Düsseldorf (FRG) 2–0, 0–3
1979–1980 KEK
1. forduló - Juventus (ITA) 0–2, 2–1
1982–1983 BEK
1. forduló - Standard Liege (BEL) 0–5, 3–0
1983–1984 BEK
1. forduló - Valur Reykjavík (ISL) 2–1, 2–0
2. forduló - Dinamo Minszk (URS) 3–6, 1–3
1984–1985 UEFA-KUPA
1. forduló - Manchester United (ENG) 0–3, 2–2
1985–1986 UEFA-KUPA
1. forduló - Bohemians Praha (TCH) 3–1, 1–4
1986–1987 UEFA-KUPA
1. forduló - Dinamo Minszk (URS) 4–2, 0–1
2. forduló - Torino (ITA) 0–4, 1–1
2008–2009 UEFA-KUPA
selejtező (1.) - Zesztafoni (GEO) 1–1, 2–1
selejtező (2.) - VfB Stuttgart (GER) 1–2, 1–4
2010–2011Európa-liga
selejtező (1.)- Nitra (SVK)
2–2, 3–1
selejtező (2.)- Atirau (KZK)
3–0 (a pályán 2–0), 2–0
selejtező (3.) - Montpellier (FRA)
0–1, 1–0, 11-esekkel 4–3
playoffkör- Dinamo Zagreb (CRO)
0–2, 1–2

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL
Érkezők:Kiss Máté (Siófok, kölcsönből vissza), Leandro Martínez (argentin-olasz, Bp. Honvéd), Nacsa Péter (Lombard Pápa, kölcsönből vissza?), Simon András (Haladás, kölcsönből vissza?), Zámbó Bence (Kaposvári Rákóczi, kölcsönből vissza?), Windecker József (Siófok, kölcsönből vissza),
Távozik/távozhat:Jarmo Ahjupera (észt, Újpest FC), Rati Alekszidze (grúz, ?), Marián Had (szlovák, ?), Molnár Péter (szlovákiai, ?), Marek Strestík (cseh, kölcsönbe fél évre, ?)
Kiszemeltek: Rafael Burgos (salvadori, Alianza FC – Ausztria, legutóbb KTE-Phoenix Mecano), Patrick Bürger (osztrák, Mattersburg – Ausztria), Lázok János (Paksi FC), Lencse László (Videoton), Leandro de Almeida (szabadon igazolható, legutóbb Omonia Nicosia – Ciprus), Anej Lovrecic (szlovén, Olimpija Ljubljana – Szlovénia)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik