Hogy kerül Varga József a DVSC B-keretébe?

Vágólapra másolva!
2009.09.02. 14:09
Címkék
Szeptember 1-jén lejárt a nevezési határidő, így a magyar bajnok DVSC-TEVA is leadta az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) Bajnokok Ligája-keretét. Ennek apropóján körüljártuk a nevezés szabályait, és megvizsgáltuk, milyen elvárásokat támaszt az UEFA a csapatokkal szemben.
Fotó: Mirkó István
Fotó: Mirkó István

AZ A-KERET

Az A-keretnek maximum 25 labdarúgó lehet tagja, és közülük legalább nyolcnak helyi nevelésű játékosnak kell lennie. A helyi nevelésű játékosokon belül kétfajta kategóriát különböztet meg az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzata: a labdarúgó lehet a klub saját nevelésű játékosa, illetve az országban nevelkedett játékos.

A klub saját nevelésű játékosának akkor számít egy labdarúgó, ha származására és korára való tekintet nélkül, 15 és 21 éves kora között az adott klub igazolt játékosa volt három szezonon vagy 36 hónapon keresztül – megszakításokkal vagy anélkül.

A DVSC esetében  Bodnár László, Dombi Tibor, Kiss Zoltán és Bernáth Csaba is a klub saját nevelésű játékosának minősül – nem beszélve a rengeteg fiatalról, akiket a klub tetszés szerint a B-keretbe is nevezhet.

Egy labdarúgót akkor tekinthetünk az adott országban nevelkedettnek az UEFA szabályozása szerint, ha származására és korára való tekintet nélkül, 15 és 21 éves kora között az adott ország labdarúgó-szövetsége alá tartozó klubok bármelyikének igazolt játékosa volt három szezonon vagy 36 hónapon keresztül – megszakításokkal vagy anélkül.

Az országban nevelkedett labdarúgókban is dúskál a Loki, hiszen Szélesi Zoltán, Laczkó Zsolt, Czvitkovics Péter vagy Feczesin Róbert is megfelel a szabályzat kritériumainak.

Ha az A-keretben nem szerepel nyolc helyi nevelésű játékos, szankcióként csökken a nevezhető labdarúgók száma – tehát ha csak hat helyi nevelésű játékost nevez egy klub, maximum 23 fős lehet az A-keret. Ez a veszély azonban szerencsére nem fenyegeti a Debrecent – az AC Milan viszont éppen emiatt nevezett csak 24 labdarúgót.

A B-KERET

A B-keretbe minden klub tetszőleges számú játékost nevezhet – azzal a kitétellel, hogy a játékosok 1988. január 1-jén vagy utána születtek, és már két éve igazolt labdarúgói a nevező egyesületnek. Érdekesség, hogy a B-keretbe még az utolsó pillanatban, azaz a meccsek előtti napon éjfélig is lehet új játékost nevezi.

A klubok értelemszerűen általában ifjúsági játékosokkal töltik fel a B-keretet, de nevezhetnek ide a kritériumoknak megfelelő olyan játékost is, aki már stabil tagja a nagycsapatnak, hogy több hely maradjon az A-listán: így került például Varga József a debreceniek B-keretébe.

A KIMARADÓK

A selejtezős keretből kimaradt a nigériai Dudu, illetve a sérült Mohl Dávid és Máté Péter is, valamint a DVSC már nem számolhat kölcsönadott játékosaival (Huszák, Szilágyi, Nagy Zoltán).

 

A DVSC BL-KERETE 
Mezszám Név Státusz az UEFA szerint A/B-keret
1 Vukasin Polekszics   A
12 Djordje Pantics   A
87 Verpecz István országban nevelkedett A

     
2 Szűcs István saját nevelés A
10 Bodnár László saját nevelés A
16 Komlósi Ádám országban nevelkedett A
17 Mészáros Norbert országban nevelkedett A
21 Fodor Marcell országban nevelkedett A
22 Bernáth Csaba saját nevelés A
24 Mirszad Mijadinoszki   A
25 Szélesi Zoltán országban nevelkedett A
69 Korhut Mihály saját nevelés B

     
4 Leandro   A
6 Luis Ramos   A
7 Dombi Tibor saját nevelés A
15 Rezes László saját nevelés A
27 Bódi Ádám saját nevelés B
30 Kiss Zoltán saját nevelés A
33 Varga József saját nevelés B
55 Szakály Péter országban nevelkedett A
77 Czvitkovics Péter országban nevelkedett A
81 Katona Attila országban nevelkedett A
86 Laczkó Zsolt országban nevelkedett A

     
11 Feczesin Róbert országban nevelkedett A
14 Rudolf Gergely   A
19 Vinicius   A
39 Adamo Coulibaly   A
41 Oláh Lóránt   A
VAN, AHOL MEGIZZADNAK AZ A-KERET MIATT
 

Nem minden csapat van olyan egyszerű helyzetben az A-keret összeállításánál, mint a Debrecen, a kirívóan sok légióst foglalkoztató klubok (köztük például az olasz Internazionale) vezetőinek néha fejtörést okoz a nyolc helyi nevelésű játékos „elővarázslása".

 

Az olasz bajnok Inter A-keretében nem véletlenül kapott helyet Joel Chukwuma Obi vagy Antonio Esposito: a klubnak szüksége volt rájuk, hogy meglegyen az UEFA által előírt létszám – míg Marko Arnautovic kimaradt, pedig  neki valószínűleg nagyobb hasznát vennék a pályán a fekete-kékek, mint az említett két játékosnak.

 

Az Internek ráadásul szerencséje van, hogy a ghánai Sulley Muntari Olaszországban, az Udinese csapatában nevelkedett – így országon belül nevelkedettnek számít, és helyet kaphatott az A-keretben.

Az Internazionale BL-keretét ide kattintva tekintheti meg!

A DEBRECEN CSOPORTELLENFELEI

A Fiorentina BL-keretét ide kattintva tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik