Hogy döntő lesz a Basel-MU? Csak Svájcban vélik így

Vágólapra másolva!
2011.11.23. 13:14
null
A háttérben Aimarék az MU-t nehéz helyzetbe hozó góljukat ünneplik (Fotó: Reuters)
Miután a Benfica az Old Traffordon kedd este elért döntetlenjével kiharcolta a továbbjutást, csupán egy nyolcaddöntős hely maradt üresen a labdarúgó Bajnokok Ligája C-csoportjában. Bár az angliai visszhangokat olvasva valójában már az is foglalt, magától értetődőn a Manchester United „vörös ördögei" ülnek rajta – a kedden Romániában nyerő FC Baselben legfeljebb egy becsülendően erős, de mégiscsak epizodista ellenfelet látnak.

 

Noha a Manchester United akár ki is eshet a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének végén (ilyesmi legutóbb 2006-ban fordult elő vele, rossz jel, hogy a Benfica akkor is csoporttársa volt), az angol értékelések legfeljebb amolyan „rövid távú kellemetlenségnek" látják a Basel versenyben maradását és a „vörös ördögökre" váró – könnyűnek ugyanakkor egyetlen véleményformáló által sem jövendölt – svájci mérkőzést.

BENFICA-ÖRÖM

„A Benfica elhallgattatta az Old Traffordot″ – hirdeti címlapján a legnagyobb példányszámú lisszaboni sportlap, az A Bola. A Record szerint „A Benfica igazán nagyot alakított″, és még a portói O Jogo is Pablo Aimar fotójával indul szerdán, a továbbjutást érő argentin támadó egyenlítő góljának tiszteletére. (A Benfica másodiknál rosszabb nem lehet, mivel mindkét üldözőjével szemben kedvezőbb az egymás elleni mérlege, ráadásul a Basel és az MU az utolsó körben egymás ellen játszik, azaz egyszerre a két csapat nem győzhet – vagyis legfeljebb az egyikük előzheti meg a Benficát.)

„Két nagyszerű csapat nagyszerű mérkőzését láttuk – értékelt Jorge Jesús, a Benfica vezetőedzője. – A United mindenképpen nyerni akart, hiszen játékosai értesültek a Basel számukra kedvezőtlen romániai eredményéről. Bár az elsődleges célunk a továbbjutás kiharcolása, most már meg is nyerhetjük a csoportot. Gratulálok a játékosaimnak, akik bizonyították, nagyszerű csapatot alkotnak. Mellesleg az is a célunk, hogy minden versenysorozatban veretlenek maradjunk az idei szezonban.″

Huszonegy tétmérkőzés után a terv még tartja magát.

Az elemzések inkább – Sir Alex Ferguson továbbjutással kapcsolatos visszafogottan derűlátó kedd esti nyilatkozatát alapul véve – arra összpontosítanak, hogy „az újabb csalódást keltő este után″ milyen kellemetlenségek várhatnak majd a csúcsformától messze lévő Manchester Unitedre – tavasszal. Ezzel kapcsolatban a Guardian például azt írja: pontosan a most előállt forgatókönyv – a csoportelsőség elveszítésének lehetősége – az, amelyiket Ferguson szeretett volna elkerülni, mivel a következő körben Barcelona, Bayern München, Real Madrid vagy Internazionale kaliberű csapat lehet az ellenfél.

„(A keddi eredmény következtében) kicsit nehezedett a dolgunk, de értékelhetjük úgy is az eseményeket, hogy előbb-utóbb így is, úgy is belefutunk nehéz mérkőzésekbe – folytatta a gondolatmenetet Ferguson. – Remélhetőleg ott leszünk (a második helyen). Azt nem hiszem ugyanis, hogy a Benfica kikapna. Sőt biztos vagyok abban, hogy megnyeri az utolsó mérkőzését.″

Ami egyenlő lenne a már most továbbjutó portugálok csoportgyőzelmével. S hogy mi a helyzet az Old Traffordon esetleg túl gyorsan kopogtató szupererős ellenfelekkel? Ha korán jönnek szembe, legalább nem lesz olyan nagy a lelki teher, mint amikor az elődöntőben és a döntőben kell harcolni velük, fél szemmel akaratlanul is a serlegre sandítva – ebből is lehet erőt meríteni, vélik az Old Traffordon.

Svájcban természetesen másként látják az előttünk álló heteket, ahogyan a Blick címe fogalmaz: „És most következzék a United elleni döntő". A Neue Zürcher Zeitung máris visszanyúl a múltba, és felidézi a 2002 őszén történteket, jelesül azt, hogy az FC Basel a kilenc évvel ezelőtti csoportkör utolsó napján elérte azt az eredményt, amelyik az akkori, szintén jóval esélyesebbnek tartott angol riválisa megelőzéséhez és kiejtéséhez kellett.

Akkor a Liverpool ellen elég volt a döntetlen (3–3), most nem lesz az. Ettől függetlenül adva van a lehetőség, hogy Svájc újra ama „emlékezetes éjszakához″ hasonlót éljen át – az akkori bázeli tréner, Christian Gross állítólag Bryan Adams „Let's Make A Night To Remember" című dalát újra és újra lejátszva hergelte bele játékosait a nagyszerű eredménybe.

„Annak ellenére, hogy győzelmi kényszerrel lépünk pályára a Manchester United ellen, már maga az is óriási élmény, hogy ekkora csata lesz a St. Jakob-Parkban – mondta a kedden Romániában 3–2-re nyerő Basel vezetőedzője, Heiko Vogel. – Ezért dolgoztunk heteken át, gratulálok a csapatomnak. Nem vagyok maradéktalanul elégedett az Otelul elleni meccsen látottakkal, de most már csak annak van jelentősége, hogy remek pozícióba kerültünk az utolsó játéknap előtt. És ez csodálatos érzés.″

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Benfica 5 2 3
7– 4 +3 9
2. Manchester United 5 2 3 10– 6 +4 9
3. Basel 5 2 2 1 9– 9 0 8
4. Otelul Galati 5 5 3–10 –7 0
A Benfica már továbbjutott a csoportból.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik