Higuaín: Az olasz bajnokság keményebb, mint a spanyol

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.19. 10:59
null
Padlón a Dortmund Nápolyban – az első félidőben gól-, ember- és edzőhátrányba is kerültek a németek (Fotó: MTI)
A Bajnokok Ligája első játékhetének szerdai napján a csoportkör halálnégyesének kikiáltott F jelű kvartett mindkét mérkőzése 2–1-es eredményt hozott: az Arsenal Walcott és Ramsey góljával a Marseille otthonából vitt el három fontos pontot, a csoportba a negyedik kalapból bekerült Napoli pedig az előző kiírás döntősét, a Borussia Dortmundot győzte le. A lefújás után a németek kispadjáról az első félidőben kiállított Jürgen Klopp saját butaságát sajnálta a leginkább, míg Rafa Benítez úgy érzi, csapata még mindig nem érte el a legjobb formáját. Arsene Wenger az utóbbi időben rendkívül gólerős középpályását, Aaron Ramseyt dicsérte, Élie Baup szerint pedig frusztráló, hogy nem szereztek pontot, noha megérdemelték volna.

„Túl sok mindent elrontottunk ma, főleg, hogy én piros lapot kaptam, amivel amúgy bohócot csináltam magamból" – morgott az első nápolyi gólt követően az asszisztens orrát majdnem leharapó dortmundi mester.”

„Nem a legjobb formánkat nyújtottuk ma, de semmi sincs még veszve. Tudtuk, hogy a Napoli erős csapat. A második félidőre feljavultunk, gólt szereztünk, lécet lőttünk, az emberhátrányunk ellenére. Azaz nem mondtunk ma csődöt. A csapatomtól már elnézést kértem, csakúgy, mint a játékvezetőtől és a negyedik játékvezetőtől. Rosszul ítéltem meg a helyzetet, ostobaságot követtem el, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Túlreagáltam az esetet, az érzelmeim átvették az uralmat, ilyet nem lenne szabad csinálnom” – fogalmazott a meccs után az önkritikus Jürgen Klopp.


„Mindent összevetve megérdemelt győzelmet aratott a Napoli. Jobban passzolt, mi pedig hiába próbáltunk meg mindent. Minden vereség fáj, nem hiszem azonban, hogy szégyellnünk kellene magunkat, hiszen a Napoli remek csapat, ráadásul mi emberhátrányba kerültünk" – nyilatkozta Nuri Sahin, a BVB spanyolországi és angliai kitérőt követően visszatérő középpályása.

Érthető módon ellentétes hangulatban nyilatkozott a Napoli élére a nyáron kinevezett spanyol vezetőedző, Rafa Benítez, aki szerint a Dortmund legyőzésével nagy sikert értek el, boldoggá tették a drukkereket, de továbbra is keményen kell dolgozniuk, hogy elérjék a legjobb formájukat.

„Elégedett vagyok, mert a pályán szinte mindent megvalósítottunk, amit a találkozó előtt megbeszéltünk. A mérkőzés végét kiengedtük a kezünkből, többet kell birtokolnunk a labdát. Pechünkre nem jött a harmadik gólunk, ezért szenvedtük meg a hajrát.”

„Tisztában voltunk a Borussia erősségeivel, kiválóan kontráznak, ám az egész együttesünk odatette magát védekezésben is. Legutóbb azt mondtam, a csapat 72 százalékon áll, bőven van még hova fejlődnünk. Ma este azonban a Bajnokok Ligája döntősét győztük le, így minden okunk megvan, hogy elégedettek legyünk” – nyugtázta a sikert a spanyol mester.

A Napoli a győzelme révén az Arsenallal holtversenyben rögtön az F-csoport élére ugrott, de a hétvégén is nagy feladat vár a gárdára, hiszen a szintén BL-résztvevő Milan otthonába látogat.

„Most élvezzük sikert, ám kontroll alatt kell tudnunk tartani a szurkolóink lelkesedését. Jót tesz az önbecsülésünknek, viszont nem szabad elszállnunk egy pillanatra sem. Ma este még kiélvezzük, holnaptól pedig ismét kemény munka vár ránk” – tekintett előre a Liverpoollal BL-t, a Valenciával és a Chelsea-vel pedig Európa-ligát nyerő taktikus.

„Fontos győzelmet arattunk és három értékes pontot szereztünk a BL-döntős, egyben a Bundesliga egyik legerősebb csapata ellen, nagyszerű eredményt értünk el” – mondta a találkozó első góljának szerzője, Gonzalo Higuaín, aki nem differenciál aszerint, hogy melyik sorozatban talál a kapuba.

„Egy csatárnak fontos, hogy eredményes legyen, de számomra nincs különbség a BL és a bajnokság között. A legfontosabb a győzelem, amit ma Lorenzo Insigne csodálatos góljának köszönhetően biztosítottunk be” – dicsérte fiatal csapattársát a Real Madridtól igazolt argentin csatár, aki a Serie A és a Primera Division összehasonlítására is kitért.

„A Serie A keményebb mint a spanyol bajnokság, ez számomra egyértelmű. Kiegyenlítettebb a küzdelem, több csapat játszik ugyanazon a szinten, gólt szerezni is nehezebb. Nápolyban nagyszerű keret jött össze, egy nagyszerű edzővel, remélem, abban a tempóban folytatjuk a szezont, ahogy elkezdtük.”

„Fantasztikus gólt szereztem, de a győzelem a legfontosabb, és hogy önbizalommal utazhatunk a Milan elleni meccsre” – nyilatkozta a mindent eldöntő szabadrúgásgól szerzője, Lorenzo Insigne, aki úgy érzi, Rafa Benítez inkább számít rá, mint elődje, a nyár óta az Internél dolgozó Walter Mazzarri tette.



„Érzem a bizalmat Beníteznél, ami jólesik, s Mazzarrinál nem feltétlenül volt meg. Ez sokat segít nekem, jó formában érzem magam fizikailag és mentálisan is, remélem, a jövőben is a csapat hasznára lehetek.”

A kvartett másik mérkőzésén az Arsenal 2–1-re nyert a francia Marseille otthonában, és klubrekordot állított fel sorozatban a tizedik idegenben aratott győzelmével. Az „ágyúsok" francia menedzsere, Arsene Wenger úgy érzi, az első gól sorsdöntő volt a három pont sorsát illetően.

Tízből tíz: az Arsenal hengerel idegenben, szerdán a Marseille volt az „ágyúsok” áldozata (Fotó: MTI)
Tízből tíz: az Arsenal hengerel idegenben, szerdán a Marseille volt az „ágyúsok” áldozata (Fotó: MTI)

„Az első gól döntő jelentőségű volt. A Marseille fantasztikusan futballozott az első félidőben, minőségi játékosai és fanatikus közönsége van, Mathieu Valbuena pedig kiemelkedően játszott. Mi félénken kezdtünk, de végül a türelmünknek és a tapasztalatunknak köszönhetően nyertünk. Tudtunk, hogy vannak játékosaink, akik eldönthetik az ehhez hasonló mérkőzéseket, ez sokat segített” – nyilatkozta a francia mester, aki két gólszerzőjét sem felejtette el.

„Walcott a legnehezebb lehetőségét váltotta gólra, ami önbizalmat kell hogy adjon neki, biztos vagyok benne, hogy továbbra is fontos gólokat lő majd. Ramsey teljesítménye kimagasló, mindenhol ott van a pályán és mindenhonnan képes gólt szerezni."

Az Arsenal második találatának szerzője, a hétvégén kétszer, a Marseille ellen egyszer eredményes, de egy büntetőt is összehozó Aaron Ramsey az első körben aratott siker fontosságáról beszélt.

„Kőkemény csoportba kerültünk, ezért elengedhetetlen volt, hogy győzelemmel kezdjünk. Nehéz estén vagyunk túl, nem könnyen találtuk a játék ritmusát. Az elején rozsdásak voltak a passzok, de a végére ellenfelünk fölé nőttünk, nem csak a gólok tekintetében.”

A walesi játékos az utóbbi időben briliáns formában futballozik, az utóbbi hat meccsén hat gólt szerzett, így érthető módon elégedett a saját és csapata teljesítményével is.

„Boldog vagyok, hogy jól megy a játék, az önbizalmam is a helyén van, úgy érzem, megtaláltam a helyem a csapatban. Fontos, hogy tovább folytassuk a megkezdett utat, az idegenbeli formánk egyszerűen fantasztikus, remélhetőleg nem állunk meg tíz győzelemnél.”

Élie Baup, a Marseille vezetőedzője korántsem volt olyan derűs, mint az Arsenal középpályása.

„Csalódottak és frusztráltak vagyunk, mert megérdemeltünk volna, hogy legalább egy pontot szerezzünk. Nem érzem igazságosnak az eredményt. Ellenfelünkhöz képest kevés tapasztalattal rendelkezünk nemzetközi szinten, ez döntő jelentőségűnek bizonyult. Kegyetlenül megbüntettek a hibákért, a legkisebbekért is. Le kell vonnunk a következtetéseket és tanulnunk kell belőle, mert hiába játszunk jól, ha közben nem vagyunk eredményesek.”

BAJNOKOK LIGÁJA
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ

NAPOLI (olasz)–BORUSSIA DORTMUND (német) 2–1

Nápoly, San Paolo, 55 000 néző.
V: Proenca (portugál)
Napoli: Reina – Maggio, Raúl Albiol, Britos, Zúniga – Inler, Behrami – Callejón, Hamsík (Mesto, 90.), L. Insigne (Mertens, 73.) – Higuaín (Pandev, 78.). Vezetőedző: Rafael Benítez
Dortmund: Weidenfeller (Langerak, 45.) – Grosskreutz, Szubotics, Hummels (Aubameyang, 44.), Schmelzer – S. Bender, Sahin – Blaszczykowski, Mhitarjan (J. Hofmann, 76.), Reus – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Gólszerző: Higuaín (29.), Insigne (67.), ill. Zúniga (87. – öngól)
Kiállítva: Weidenfeller (45.)

OLYMPIQUE MARSEILLE (francia)–ARSENAL (angol) 1–2
Marseille,
Vélodrome. V: Benquerenca (portugál)
Marseille: Mandanda – Fanni, N'Koulou, Lucas Mendes, Morel – Romao, Imbula (Thauvin, 80.) – Payet (J. Ayew, 73.), Valbuena (Khalifa, 90.), A. Ayew – Gignac
Arsenal: Szczesny – Gibbs, Koscienly, Mertesacker, Sagna – Flamini (Mijaicsi, 90.), Wilshere – Walcott (Monreal, 78.), Özil, Ramsey – Giroud
Gólszerző: J. Ayew (93.), ill. Walcott (65.), Ramsey (84.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik