Hátrányból nyert a Porto és az APOEL

Vágólapra másolva!
2011.09.13. 23:00
null
Hulk előbb büntetőt hibázott, majd zseniális góllal javította hibáját (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első mérkőzésén a Porto hazai pályán hátrányból fordítva győzte le a mérkőzést kilenc emberrel befejező Sahtar Donecket. Huszti Szabolcs csapata, a Zenit 2–1-es vereséget szenvedett a ciprusi APOEL otthonában. A magyar középpályás a kispadról figyelte a találkozót.

PORTO–SAHTAR DONECK

A Sahtar kezdte jobban a mérkőzést, többet birtokolták a labdát a vendégek, ám a nyolcadik percben nagy védekezési hibát követtek el: Jaroszlav Rakickij szabálytalankodott a tizenhatoson belül James Rodríguezzel szemben, a játékvezető büntetőt ítélt. Hulk állt a labda mögé, lövése a bal oldali kapufát találta telibe.

A kihagyott tizenegyes megbosszulta magát, a 12. percben megszerezte a vezetést a Sahtar: Willian kevergetett a bal oldalon, majd távolról lövésre szánta magát, középre tartó kísérlete könnyű prédának tűnt a rutinos Héltonnak, a brazil kapus azonban szerencsétlen mozdulattal kiejtette a labdát, melyre Luiz Adriano csapott le, és a kapuba továbbította. 0–1

A 26. percben ismét a hálóba talált a Sahtar, a játékvezető azonban les miatt érvénytelenítette a találatot.

Két perccel később jött a válasz, egyenlített a Porto: Hulk végzett el szabadrúgást mintegy 35 méterről, bivalyerős lövése a bal felsőbe tartott, Olekszandr Ribka csak beleütni tudott, a labda végül a hálóban kötött ki. 1–1

A 40. percben Rakickij nem tudott lekezelni egy hosszú passzt, elpattant tőle a labda, azonban megpróbálta visszaszerezni, de durván szabálytalankodott Joao Moutinhóval szemben, amiért kiállította a játékvezető.

A második játékrészben átvette az irányítást az emberelőnyben futballozó Porto. A mezőnyfölény az 52. percben góllá érett: a mérkőzésen szenzációsan játszó James Rodríguez remekül húzott el a bal oldalon, majd középre adott labdáját Kléber belsőzte a kapuba. 2–1

A vezető gól megszerzése után a Sahtar kereste a labdát, a hazaiak szépen járatták az ellenfél térfelén. Hulk nevéhez több lövés is fűződött, ám a brazil óriás nem járt sikerrel.

A 81. percben végleg megpecsételődött a Sahtar sorsa: Dmitrov Csihrinszkij szabálytalankodott Defourral szemben, amiért megkapta második sárgáját, így kilenc emberrel folytatták a mérkőzést a vendégek. A Barcelonától igazolt védő hibája után Rodríguez végzett el szabadrúgást mintegy 22 méterről, a fiatal kolumbiai lövése a lécen csattant.

A találkozó utolsó perceiben a Porto végig az ukránok térfelén járatta a labdát, újabb gólt azonban már nem tudott szerezni, három pontot azonban igen.

PORTO–SAHTAR DONECK 2–1


APOEL–ZENIT

Az APOEL kezdte aktívabban a mérkőzést, Aílton volt a legveszélyesebb, míg a vendégeknél Alekszandr Kerzsakov és Danny jelentett némi veszélyt a ciprusi kapura.

Az első félidőben nagyobb helyzet egyik csapat előtt sem adódott, így gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre.

A második játékrész már sokkal eseménydúsabban alakult. A 63. percben a Zenit szerezte meg a vezetést: jobb oldali támadás végén Danny ugratta ki két védő között Kerzsakovot, aki mintegy tizenkét méterről a kapu bal oldalába helyezett. 0–1

A 73. percben egyenlített az APOEL – amelynek szurkolói fantasztikus hangulatot teremtettek: egy jobb oldali beadás középen megpattant egy Zenit-védőn, a labda így került a hosszú saroknál érkező Gustavo Manduca elé, aki a menteni igyekvő kapus mellett hat méterről a kapuba vágta. 1–1

Két perccel később jött az igazi hideg zuhany a vendégeknek, ugyanis fordítottak a hazaiak: Aílton kapott remek labdát a bal oldalon, majd betört a tizenhatoson belülre, végül higgadtan, tíz méterről a hosszú sarokba helyezett. 2–1

Egy perccel később szinte reménytelen helyzetbe került a Zenit, ugyanis a megiramodó Aíltont szabálytalanul megállító Bruno Álves megkapta második sárgáját, így tíz emberre fogyatkoztak a vendégek.

Nem zavarta össze az emberhátrány a Zenitet, az utolsó percekben a vendégek beszorították saját kapujuk elé az ciprusiakat. Több ígéretes kísérlete is volt az orosz csapatnak, ám a hazaiak hősiesen védekeztek és állták a sarat, ezzel megszerezték a három pontot.

APOEL–ZENIT 2–1


BAJNOKOK LIGÁJA
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Porto (portugál)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1
Porto, Estádio do Dragao. V: Brych (német)
G: Hulk (28.), Kléber (51.), ill. Luiz Adriano (12.)
Kiállítva: Rakickij (40.), Csihrinszkij (80.) – mindketten Sahtar
APOEL (ciprusi)–Zenit (orosz) 2–1
Nicosia, GSP Stadion. V: Itturalde González (spanyol)
G: Manduca (73.), Aílton (75.), ill. Zirjanov (63.)
Kiállítva: Bruno Alves (Zenit, 78.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik