Ha a DVSC túljut a BATE-n, biztos a helye a csoportkörben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.05. 09:32
null
Kondás Elemér reméli, ismét kicsi a rakást játszhatnak kedd este a debreceni játékosok (Fotó: MTI)
A labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének visszavágóján a magyar bajnok DVSC-Teva a BATE Boriszov otthonába látogat. Ha az első mérkőzést 1–0-ra megnyerő debreceniek kiejtik fehérorosz riválisukat, akkor biztossá válik, hogy lesz magyar csapat a nemzetközi kupaporondon a csoportkörben – a kérdés, hogy a BL-ben vagy az Európa-ligában.

 

Eddig öt bajnoki pontjába került a DVSC-nek a BATE Boriszov elleni Bajnokok Ligája-párharc, de ha a hétszeres magyar aranyérmes továbblép a legrangosabb európai kupasorozat harmadik selejtezőköréből, mindenki azt mondja majd, hogy megérte az áldozat. Ha továbbjutna a debreceni alakulat, egy párharcnyira kerülne a BL csoportkörétől, s legrosszabb esetben is az Európa-liga főtábláján szerepelhetne. A hazai 1–0-s siker után egészséges önbizalommal kelhetett útra hétfő reggel a DVSC delegációja, a csapat különgépe fél kilenckor indult el a debreceni repülőtérről, s másfél órával később landolt a minszki repülőtéren, majd elfoglalta szálláshelyét a fehérorosz fővárosban található Rennaisance Hotelben.

MILLIÁRDOS ÁLOM

Ha ezt a kört sikerrel veszi a magyar bajnok DVSC, legrosszabb esetben is ott lesz már az Európa-liga főtábláján, s ez a különböző bónuszokkal, költségtérítésként kapott összegekkel együtt mintegy egymilliárd forintos bevételt jelentene a klubnak. Egészen más lehet a bevételek nagyságrendje, ha elérnék a BL-csoportkört, akár meg is háromszorozódhat a nyereség.

„A fehérorosz bajnok a debreceni mérkőzésen is próbált dominálni, most is az lesz a célja – fogalmazott Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője. – Semmiképpen sem szeretnénk bunkerfutballt játszani, arra törekszünk, hogy gólt szerezzünk, hiszen egy idegenbeli találat jelentősen megnövelné az esélyünket. Bízunk magunkban, a kezdeti zavar után Debrecenben is mi kontrolláltuk a mérkőzést, s a múlt keddihez hasonló fegyelmezett játékkal lehet esélyünk a továbbjutásra.”

Nem utazott el Fehéroroszországba a Loki két kulcsembere, a vádlisérüléssel bajlódó Kulcsár Tamás és a combját fájlaló Rene Mihelic. A csatár a hétvégi, Puskás Akadémia elleni bajnokin már pályára léphet, ám úgy tűnik, a szlovén középpályásra hosszabb kényszerpihenő vár. A párharc első összecsapásán megsérült Szakály Péter is, de a Loki csapatkapitánya szerencsére felépült, így ott lehet a visszavágón.

SZAVAZÁS

Ön szerint továbbjut-e a DVSC a BL-selejtezőben a BATE ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A BATE szinte törzstagja a BL-nek, illetve az Európa-ligának, s az első mérkőzés elején a rutinjával tudott megzavarni bennünket – mondta Szakály Péter. – Debrecenben a letámadással megleptek minket, ám ez a visszavágón nem fordulhat elő, mert elemeztük az első találkozó felvételeit, s az edzéseken fel is készültünk a fehéroroszok játékából.”

„Dmitrij Baha és Dmitrij Mazalevszkij nem játszhat a Debrecen ellen, Dmitrij Lihtarovics felépült, minden más játékosom készen áll és bevethető. Nem hinném, hogy az első mérkőzéshez képest sokban változna a játék képe. A Debrecen talán még jobban a kontrákra és a pontrúgásokra fogja helyezni a hangsúlyt támadásban” – mondta Alekszandr Jermakovics, a BATE vezetőedzője.

„Az MTK elleni mérkőzést nem volt érdemes elemezni, hiszen gyakorlatilag a második csapat játszott, a kulcsemberek ellenünk készültek, tehát tulajdonképpen ők is pihentek a visszavágóra, mint mi. Tovább akarunk lépni, ennek megfelelően akarunk fellépni a meccsen. Nem akarom megmutatni túl korán a lapjaimat, így a kezdőt nem árulom el – holnap majd mindenki meglátja. Szoros az eredmény, de csak a kapusaink készültek edzéseken tizenegyesekre, a mezőnyjátékosok nem gyakoroltak – teljesen más edzésen a gyakorlás, mint élesben odaállni egy tizenegyespárbajban a labda mögé. Nagyon remélem, nem kerül sor erre a lutrira a visszavágón” – tette hozzá a szakember.

Ahogy arra a BATE trénere is utalt, a debreceniek a hazai bajnokság eddig lejátszott két fordulójában alaposan felforgatott csapattal léptek pályára, így a Bajnokok Ligája-selejtezőn pihenten futhatnak ki a gyepre a magyar aranyérmes kulcsjátékosai, s ez frissesség továbbjutást érhet.

Ha a DVSC áthámozza magát a fehérorosz bajnokon, akkor már csak egy párharcot kellene sikeresen megvívnia, hogy feljusson a BL főtáblájára, de az esetleges keddi továbbjutással az Európa liga-csoportkör már garantált lenne.

BAJNOKOK LIGÁJA
3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓK (KEDDI PROGRAM)
BAJNOKI ÁG
19.30:
BATE Boriszov (fehérorosz)–DVSC-TEVA (magyar) (0–1)
20.00: Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Maribor (szlovén) (0–1)

NEM BAJNOKI ÁG
20.00:
Panathinaikosz (görög)–Standard Liege (belga) (0–0)
20.30: Lille (francia)–Grasshoppers (svájci) (2–0)

Zárójelben az első mérkőzések eredményét tüntettük fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik