A Schalke helytállt, és ikszelt Isztambulban

Vágólapra másolva!
2013.02.20. 20:41
null
Burak Yilmaz gyorsan vezetést szerzett a Galatasaraynak (Fotók: Reuters)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Galatasaray 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Schalkéval. Az isztambuliaknál ismét Burak Yilmaz szerezte a gólt, ezzel gyorsan vezettek a hazaiak, ám a szünet előtt Jermaine Jones egalizált, a folytatásban pedig már sokkal óvatosabban játszottak a csapatok.


HOGY VOLT PERCRŐL PERCRE? ITT ELOLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Fatih Terim, a hazaiak vezetőedzője mindkét nagy téli szerzeményét, Wesley Sneijdert és Didier Drogbát is a kezdőcsapatba jelölte, de bekerült a csapatba az előzetesen kispadra várt Felipe Melo is. A gelsenkirchenieknél ott volt a kezdőben a kisebb sérülése után felépült Klaas-Jan Huntelaar, ám érdekesség, hogy nem Jéfferson Farfán, hanem Tranquillo Barnetta „kárára”.

A meccs főszereplője lehet Didier Drogba, úgyhogy közelítsük meg egy kicsit a találkozót az ő szemüvegén keresztül! Az elefántcsontparti eddig nyolcszor lépett pályára Bundesliga-csapat ellen európai kupameccsen, ezeken a találkozókon öt gólt szerzett. A legfontosabb a Bayern München elleni egyenlítése volt a tavalyi BL-döntőben (értékesítette tizenegyesét a szétlövésben is, azzal lett meg a trófea), de a Chelsea színeiben betalált a Schalkénak is a 2007–2008-as csoportkörben. Drogba eddigi BL-mérlege: 75 meccs, 39 gól. További érdekességek beharangozónkból!

1. FÉLIDŐ

A skót játékvezető, William Collum sípszavára a vendégek kezdték a mérkőzést. Nagy iramban indult az összecsapás: az első percben Jermaine Jones löketét öklözte ki Fernando Muslera, majd nem sokkal később már a túloldalon alakult ki lövőhelyzet, Burak Yilmaz azonban eltévesztette a kaput.

TAPASZTALAT
Egy érdekesség az Infostradától: Wesley Sneijder és Didier Drogba 128 BL-meccsnyi tapasztalattal a háta mögött vágott neki a meccsnek. A Galata többi játékosának összesen van 116 meccse az elitligában.

GÓÓÓL! Már majdnem leírtuk, hogy remekül, egyáltalán nem megszeppenve kezdett a Schalke, amikor egy nagy egyéni hiba után a hazaiak kerültek előnybe. Történt, hogy Drogba játszott Selcuk Inanhoz, aki indított, ám labdája nem volt pontos, Burak Yilmaz mégis óriási helyzetbe került, miután Benedikt Höwedes nagyon rosszul ért labdához, és a török támadó nem is hibázott 10 méterről. 1–0

Mutatós gólöröm
Mutatós gólöröm

MICSODA MECCS! Höwedes nagyon közel járt hozzá, hogy gyorsan jóvá tegye hibáját, ugyanis a 15. percben egy szögletet követően alig ment mellé a labda a fejese után, miközben Farfán és Huntelaar is centikkel maradt le a a játékszerről a jobb oldali kapufánál. Szusszanásnyi szünet után már ismét a másik oldalon történtek következtében emelkedett meg az adrenalinszint: Drogba lövését bravúrral ütötte ki Timo Hildebrand, ám a kipattanóra érkezett a gelsenkircheni születésű Hamit Altintop, akinek csak centik hiányoztak hozzá, hogy bevegye korábbi csapata kapuját, a nagy erővel meglőtt labda a lécről vágódott ki. Nem sokat késett a Schalke-válasz: Farfán bolondította meg a galatásokat a jobb oldalon, a labda már túljárt Muslerán, amikor Semih Kaya szögletre tudott menteni.

HATÉKONY
A Galata nyolc szezonbeli BL-góljából hetet szerzett Burak Yilmaz. Nem mellesleg ezzel Cristiano Ronaldóval együtt vezeti a góllövőlistát. (Ha csak Messi nem duplázott élesítés közben...)

Az iram nem csökkent a félidő közepén sem, a helyzetek száma is csak kicsit. Farfán előbb leshelyzet után lőtt fölé, majd ugyancsak az ő lövését blokkolta a hazai védelem. Egyértelműen átvette az irányítást a Schalke, közben azonban elveszítette egyik alappillérét a visszavágóra: Jones kapott sárga lapot, így kénytelen lesz kihagyni a visszavágót. A 38. percben ismét Burak Yilmaz kapott jó labdát a bal oldalon, ütemelőnybe került, ám Hildebrand jól zárta a szöget, így szögletre pattant róla a labda.

GÓÓÓL! A félidő hajrájában épp kijött a szorításból a Galata, amikor egy, az ellenfél térfelén eladott labda súlyos következményekkel járt. Farfán viharzott el a jobbösszekötő helyén, és ha előtte üres terület van, akkor nehéz utolérni, nem is sikerült, középen pedig Jermaine Jonest nem követte senki, a német-amerikai középpályás 13 méterről a kapu közepébe vágta a labdát. A felek 1–1-gyel vonultak szünetre.

Didier Drogba közel a 35-höz is jócskán képes zavart kelteni
Didier Drogba közel a 35-höz is jócskán képes zavart kelteni

2. FÉLIDŐ

A szünetben Fatih Terim lecserélte Sneijdert, a marokkói Nordin Amrabat érkezett a helyére, akinek két és fél perc szükségeltetett ahhoz, hogy sárga lapot kapjon Farfán felrúgásáért. Az 55. percben a Schalke közel járt ahhoz, hogy átvegye a vezetést: Julian Draxler hozta helyzetbe Farfánt, aki egy igazítás után lőtt – a hazaiaknak nagyon kellett Sabri Sanoglu blokkolása.

Kár lenne tagadni, hogy a második játékrészre – a játéktér minőségével együtt – csökkent a mérkőzés színvonala és ezzel egyenes arányosságban a helyzetek száma is, Sneijder kiválásával a középpályán ötlettelenebbnek és lassabbnak tűnt a Galata, a Schalke pedig kevésbé volt kockázatvállaló. Höwedes újabb nagy hibáját olcsón megúszta, miután Yilmaz lesre futott.

A 75. percben Draxler újabb szép előkészítése nyomán Huntelaar került helyzetbe, ám a kicsit formán kívül lévő holland csúnyán fölé bombázott, Jens Keller azzal a lendülettel be is küldte a helyére Teemu Pukkit. Két perccel később Burak Yilmaz villant, Drogba megnyert fejpárbaja után a török csatár lövése nyomán centikkel ment el a labda a jobb oldali kapufa mellett. Újra felpörgött a meccs: a hazaiaknál Sarioglu, a vendégeknél Draxler veszélyeztetett, előbbi esetében a kapus, utóbbiénál a pontatlanság volt az akadálya az ünneplésnek.

Az utolsó percekben már csak a sárga lapok száma szaporodott, a helyzeteké nem, így változatlan maradt az állás – folytatás március 12-én Gelsenkirchenben.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
GALATASARAY (török)–SCHALKE (német) 1–1 (1–1)
Isztambul, Ali Sami Yen Stadion, 50 278 néző. Vezette: Collum (skót)
GALATASARAY:
Muslera – Sabri Sarioglu (Umut Bulut, 83.), Nounkeu, Semih Kaya, Riera – Hamit Altintop (Eboué, 66.), Selcuk Inan, Felipe Melo, Sneijder (Amrabat, a szünetben) – Burak Yilmaz, Drogba. Vezetőedző: Fatih Terim
SCHALKE: Hildebrand – Höwedes, Höger, Matip, Kolasinac – Draxler (Barnetta, 84.), J. Jones, Neustädter, Michel Bastos – Farfán, Huntelaar (Pukki, 75.). Megbízott vezetőedző: Jens Keller
Gólszerző: Burak Yilmaz (12.), ill. Jones (45.)

A visszavágót március 12-én játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik