Francialecke, avagy egygólos hátrányból igyekszik fordítani a Juve a Lyon ellen

GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)
Vágólapra másolva!
2020.08.07. 14:59
null
Cristiano Ronaldo az első meccs egyik elpuskázott lehetősége után (Fotó: AFP)
Egygólos hátrányból igyekszik a Juventus a maga javára fordítani a Lyon elleni Bajnokok Ligája-párharcot; a Képes Sport megnézte, mi szólhat az olasz, illetve a francia labdarúgócsapat mellett, és mi ellene.

 

JUVENTUS

Az olasz csapat mellett szól

• Cristiano Ronaldo
Lett légyen szó a világ bármely futballcsapatáról, ha Cristiano Ronaldót a soraiban tudja, egy gól fórral indul harcba. Ha ez nem is fizikai törvény, az elmúlt tíz év gyakorlata erről árulkodik. A Juve legnagyobb sztárja 31 góllal fejezte be végül a bajnoki idényt, hogy nem Serie A-gólkirályként, az bizonyára bosszantja, de mégiscsak átlépte a harmincas határt, amire legutóbb a 2015–2016-os szezonban volt képes (utolsó két madridi évében csak azért nem, mert a kevésbé fontos mérkőzéseken inkább pihentették), 31 találata pedig kereken tízzel múlja felül a tavalyi termést. Maurizio Sarri támadófutballja, mondhatni, kedvezett a portugál fenoménnek, és íme, itt az újabb alkalom, hogy valamit megvillantson zsenialitásából. A BL kieséses szakasza amúgy is az ő terepe, ha csak az ideit megelőző öt szezont vesszük, Ronaldo 31 gólt (!) rámolt be. Klasszisnak gondolt csatároknak a teljes BL-karrierjükben nincs annyi, ő öt szezon alatt – csupán az egyre nehezebbé váló nyolcaddöntőktől vizsgálva szerepléseit – termelt ilyen bőségesen. Ezért is a legnagyobb Messi mellett.

• Meccsben vannak
Azt persze, hogy a Juve tucatnyi bajnokival és két hazai kupamérkőzéssel a háta mögött feszül neki a BL-nyolcaddöntő visszavágójának, lehet úgy is értékelni, mint olyan durva fizikai terhelést, amely megnehezítheti a dolgát (alább meg is tesszük), előnyt jelenthet ugyanakkor, hogy egyfajta meccsritmushoz szokva fogadhatja ellenfelét, vagyis minden futballistája játékban van, ismét élnek azok az automatizmusok, amelyek csak az egymást követő kilencven percekkel működnek igazán. Az sem baj persze, hogy az újrakezdéssel tovább csiszolhatta játékát a torinói gárda, amely a kispadján elsőéves edzőjével sokszor igencsak akadozott.

• Nemzetközi rutin
„Ha velem is sikerült nyernetek, tényleg jók lehettek” – mondta az övéinek Maurizio Sarri azt követően, hogy a Juve begyűjtötte zsinórban kilencedik bajnoki címét. Az önirónia Sarri szerény trófeakollekciójának szólt: a 61 éves tréner eddig mindössze a Chelsea-vel megnyert El-trófeával büszkélkedhetett, ám immár első scudettóját is mellé tűzheti. Azaz, ha a mester nemzetközi tapasztalata nem is veretes, játékosaié és a Juventusé annál inkább, márpedig egy ilyen kiélezett versenyben az, hogy Cristiano Ronaldo öt BL-trófeát emelhetett már a magasba, hogy Buffon, Chiellini, Bonucci, Alex Sandro, Pjanic, Dybala, Higuaín is BL-döntős tapasztalatot szerzett korábban, igazán sokat érhet.

Az olasz csapat ellen szól

• Védekezés
43 gólt kapott idén a bajnokságban a Juve, miközben tavaly harmincat, két éve 24-et mindössze, előtte pedig 27-et. A 43 akkor is jelentős visszaesés, ha a védelem egyik vezére, Giorgio Chiellini szinte az egész szezont kénytelen volt kihagyni keresztszalag-szakadása miatt. A 35 éves bekk a Roma elleni utolsó bajnokin – amikor Sarri inkább a cseresort szerepeltette –, már a kispadon ült, Matthijs de Ligt pihent, Mattia De Sciglio sérülése miatt nem szerepelt. „A karantén után megmutatkoztak a hibáink, elsősorban hogy sok gólt kapunk. Ez egy olyan probléma, amelyet sürgősen meg kell oldanunk, nem kaphatunk már annyit” – figyelmeztette magát és csapatát is Sarri, de hogy számszerűsítsük: az újrakezdést követő 12 bajnokin 19 gólt szedett be az Öreg Hölgy, ami akkor sem kevés, ha ötöt már az elhódított scudetto birtokában könyvelhetett el.

• Forma
Mindig nagy kérdés, mennyire nehéz újra elérni a csúcsformát azután, hogy egy csapat láthatólag kienged – a Juvéval a megnyert bajnoki cím birtokában ez történt. Sőt, az utolsó nyolc meccs mérlege is siralmas. Rendben, a múlt hétvégén a Roma ellen több fiatal, illetve addig leginkább csak tartalékos futballista taposta a gyepet, egy játéknappal korábban, a Cagliari otthonában viszont erős együttes vendégeskedett, a Buffon, Cuadrado, Rugani, Bonucci, Alex Sandro, Bentancur, Pjanic, Muratore, Bernardeschi, Higuaín, Ronaldo tizenegy legalábbis közelít az alapcsapathoz, mégis 0–2 lett a vége. Ha pedig az utolsó nyolc fordulót vesszük, a Juve négy vereség (!) és két döntetlen mellett csupán kétszer nyert.

• Kimerültség
Bő másfél hónap alatt 14 mérkőzést vívott meg a Juve, ez akkor is brutális, ha Torinóban éppenséggel lehet forgatni a csapatot. De mégiscsak egy iszonyatosan kemény menet után megy bele a BL-visszavágóba, amely Sarri szerint is hatalmas kihívás. „Nagyon kemény meccs lesz – jelezte előre az olasz tréner. – Egygólos hátrányból kell fordítanunk, a sűrű bajnoki program után viszont nehéz lesz a legmagasabb szinten játszanunk. De az utolsó energiatartalékainkat is mozgósítanunk kell. Az például nagyon meglepett, mennyire fitt volt a Lyon a PSG elleni Ligakupa-döntőben. A hosszabbítást is bírták, abban a kétszer tizenöt percben ugyancsak fantasztikusak voltak.”

Memphis Depay a PSG elleni Ligakupa-döntőn (Fotó: AFP)
Memphis Depay a PSG elleni Ligakupa-döntőn (Fotó: AFP)

 

LYON

A francia csapat mellett szól

• Felépülők
Memphis Depay az előző szezont 12 góllal és 16 gólpasszal zárta, a kurrens idényben pedig 14 találatnál járt 19 fellépésen, amikor decemberben a Rennes elleni bajnokin súlyos térdsérülést szenvedett. Azon az elátkozott meccsen nemcsak a holland csatárnak, a francia Jeff Reine-Adélaïde-nek is elszakadt a keresztszalagja, immár azonban mindketten felépültek, Depay kezdett is a PSG ellen tizenegyesekkel elveszített Ligakupa-döntőben. Gyorsasága, játékintelligenciája, rúgótechnikája Torinóban is sokat jelenthet az Olympique-nek.

• Gyorsaság
A párizsiak elleni kezdő tizenegy középpályás- és csatársorából egyedül Memphis Depay töltötte be a 26. életévét, a roppant fiatal együttes gyorsasága, játékritmusa okozhat még gondot a Juventusnak. A Rómában töltött bő három szezon alatt ráadásul az edző Rudi Garcia alaposan kiismerhette az Öreg Hölgyet, és hogy remekül felkészült belőle, arról az első meccs 1–0-s győzelme is árulkodik. Akkor ráadásul a sérült Depay nélkül nyert a Lyon, ezúttal a szintén veszedelmes, a Premier League-be csábított Moussa Dembélé a hollanddal párban támadhatja a torinói kaput. A 24 éves francia center 22 gólos a szezonban.

• Gólelőny
Ne feledjük, az 1–0-s győzelem az egygólos diadalok legjobbika, ha történetesen egyszer elszaladnak a lyoni csikók, az olaszoknak hárommal kell válaszolniuk. Nagyon veszélyes állásból folytatódik tehát a küzdelem, még akkor is, ha a Juve az előző kiírásban az Atlético ellen Madridban összeszedett kétgólos hátrányt is meg tudta fordította. Ahhoz persze kellett a triplázó Cristiano Ronaldo, de hát az ötszörös aranylabdás ezúttal is a pályán lesz. A lyoni ellencsapásokat persze nem az ő tiszte megállítani, és ha társainak sem sikerül, bajba kerülhetnek azebrák.

A francia csapat ellen szól

• Meccshiány
Április végén jelentette be a francia miniszterelnök Édouard Philippe, hogy az országban szeptemberig szünetelnek a csapatsportok, amit aztán a járvány enyhülésével módosítottak, és a Francia Kupát, valamint a Ligakupát is megrendezték. A döntéssel azonban bizonyossá vált, a francia kupareprezentánsok legfeljebb két tétmérkőzésen szerepelve folytathatják európai csatározásaikat. A Lyon azzal, hogy március 8. után július utolsó napján játszott ismét tétmérkőzést, egyetlen erőfelmérőt megvívva megy bele a Juve elleni visszavágóba, ami aligha szolgálja a javát.

• Kiszámíthatatlanság
Az olyan nagy győzelmek mellett, mint amilyen a Juventus elleni volt, becsúsztak fájó vereségek is az év elején, a február-márciusi periódusban az OL kikapott bajnokin Nizzában, Párizsban és Lille-ben, a Francia Kupában simán búcsúztatta a PSG (1–5), és pontot vett el ellene az Amiens, valamint a Strasbourg is. A Juve mellett azonban a Marseille-t és a St. Étienne-t is megverte az Olympique, azaz tényleg nehéz volt a meccseire tippelni. A fájó vereségeket, illetve pontvesztéseket követték a nagy diadalok – egy újabbal a BL negyeddöntőjében találná magát.

• Rutintalanság
A Juvét segítő európai rutin nyomokban jellemzi csak a Lyont, bár az előző szezonban – hét év után ismét – a BL kieséses szakaszában szerepelt. Akkor a Barcelona elleni hazai 0–0-t a Camp Nouban egy 5–1-es zakó követte – ezúttal azért jókora meglepetést keltene a kiütéses vereség. A fiatalságból adódó bátorság ellensúlyozhatja persze a tapasztalatlanságot, ahogy az a 22 éves Bruno Guimaraes esetében is történt. Az Athletico Paranaenséből január végén 20 millió euróért szerződtetett középpályás élete második európai meccsét mindjárt a Juve ellen vívhatta (előtte egy lyoni bajnokin szerepelt), közmegelégedésre. A fedezet a brazil kapitány Tite érdeklődését is felkeltette, ázsióját egy torinói remekléssel tovább növelheti.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik