PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2019.07.10 08:48 Frissítve: 2019.07.10 12:37

Fradi helyett Moszkva és Szófia, de kérte magyar honosítását a szenegáli

A 25 éves szenegáli Khaly Thiam igazi világvándor. A középpályás Magyarországon Kaposváron és az MTK-ban futballozott, az elmúlt három évben pedig megfordult kölcsönben az Egyesült Államokban (Chicago Fire), Törökországban (Gaziantepspor), Oroszországban (Dinamo Moszkva), majd tavaly végleg távozott a kék-fehérektől és a bolgár Levszki Szófiához szerződött. A Nemzeti Sport Online-nak adott interjúban a Ferencváros BL-selejtezős ellenfeléről, a Ludogorecről és a saját terveiről is beszélt.

 

Khaly Thiam (jobbra) a bolgár Levszkiben futballozik, de Magyarországot tekinti a második otthonának (Fotó: sportal.bg)

 

– Elsősorban annak apropóján beszélgetünk, hogy a Ferencváros szerdán a bolgár Ludogoreccel találkozik, amely ellen ön négyszer is pályára lépett már a Levszki Szófia játékosaként – mind a négy meccsen a Ludogorec győzött –, miközben két éve pedig majdnem a Fradi játékosa lett. Vagyis mindkét csapatot jól ismerheti, mit gondol a párharcról?
Igen, igaz, hogy 2017 nyarán nem sok választott el attól, hogy aláírjak a Ferencvároshoz – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére Khaly Thiam. –  Bár a Fradi és az MTK megegyeztek, ezzel párhuzamosan zajlottak a tárgyalások a CSZKA Moszkvával is, végül pedig az orosz főváros másik csapatához, a Dinamo Moszkvához kerültem. A Ludogorec az utóbbi években a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében is szerepelt. Jó kvalitású és ami talán még fontosabb, európai szinten is sok tapasztalatot szerző játékosokat vonultat fel a bolgár csapat, akik tudják, hogyan érhetnek el eredményeket. Ellenben a Ferencvárosnak nincsenek olyan futballistái, akik kiemelkedő nemzetközi tapasztalattal rendelkeznének, hiányzik a csapatból a nemzetközi rutin. Van viszont a Fradinak valamije, ami nincs a Ludogorecnek. Egy olyan fantasztikus szurkolótábora, amely a Groupama Arénában és az idegenbeli találkozón is nagy segítséget jelenthet. Biztos vagyok benne, hogy szerdán, hazai pályán telt ház drukkol majd a Ferencváros sikeréért.

– Az előző idényben 32 tétmeccsen szerepelt a Levszkiben, alapembernek számított, három gólt, három gólpasszt jegyzett, hogyan értékeli az eddigi bulgáriai időszakát?
Bulgária egyik legnagyobb klubjában játszhatom, amelynél nagyon jól érzem magam. A szurkolók igazi fanatikusok, minden mérkőzésünkre elkísérnek minket, sőt többször előfordul, hogy az edzéseinket is látogatják. Sajnos az utóbbi néhány évben sok játékos és edző is megfordult a klubnál, ami nem segítette az egység kialakítását, hogy megtalálja a csapat azt az utat, amely bajnoki címre vezethet. Most ismét új lappal indulunk, hamarosan megkezdődik az új idény, érdekeltek vagyunk az Európa-liga selejtezőjében is (a Levszki ellenfele a szlovákiai MFK Ruzomberok – a szerző). Remélem, hogy ezt az évadot bajnoki címmel koronázhatjuk meg. 

– Mik a hosszabb távú tervei?
– A bolgár szabályok lehetővé teszik, hogy a légiósok kérvényezhessék a bolgár állampolgárságot. Nekem is megvolt erre a lehetőségem, de nekem Magyarország a második otthonom, így ott kérvényeztem a honosításomat.

– Ennyire kötődik hozzánk?
– 2012-ben érkeztem az országba, tizennyolc évesen. A feleségem és a két gyermekünk magyar állampolgárok, gond nélkül beszélgetek velük az anyanyelvükön, ami most már az én nyelvem is. Megfelelek az összes olyan elvárásnak, ami szükséges ahhoz, hogy megkaphassam a magyar útlevelet.

– Adott esetben akár a magyar válogatottban is pályára lépne?

– Jelen pillanatban a magyar hatóságok megkeresését várom a személyes interjú időpontjával kapcsolatban, ez a következő lépés a honosítási folyamatban, de igen, ezzel együtt természetesen készen állok arra is, hogy ha esetlegesen meghívnak a magyar válogatottba, akkor ott is bemutatkozzam.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SZERDA
Ferencváros (magyar)–Ludogorec (bolgár) – élőben az NSO-n!
Budapest, 
Groupama Aréna, 20.00 (Tv: M4 Sport). Vezeti: Ejtan Smulevics (izraeli)

2020.05.17 16:46:31

Bajnokok Ligája L. PAP ISTVÁN

Tíz gól, 127 ezer néző, a sorozatban ötödik Real-siker – és a mi Öcsink idehaza elhallgatott négy találata.

2020.04.21 10:06:11

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Akkor még ő sem gondolta volna, hogy az Inter-Real Madrid BEK-elődöntő lesz az utolsó, de aztán Solti Dezső felhívta Honti Györgyöt...

2020.04.14 23:13:29

Bajnokok Ligája THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem mehet minden veszendőbe.

2020.03.24 16:44:56

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Édesapja is válogatott volt • 16 évesen gólt lőtt a felnőtteknél • Remekelt a salzburgi idényében.

2020.03.11 20:30:48

Bajnokok Ligája MAROSI GERGELY

Klopp csapata a hosszabbításban 2–0-ra vezetett, de Llorente duplázott, Morata pedig a győztes gólt is megszerezte a madridiaknak.