Ferguson: Itt a fantasztikus meccsek évadja, tessék élvezni!

Vágólapra másolva!
2011.02.23. 13:04
null
Sir Alex Ferguson derűsen vezényelte a munkát a MU kedd esti tréningjén (Fotó: Action Images)
Akárcsak Milánóban, Marseille-ben is a sorozat két korábbi győztese csap össze a labdarúgó Bajnokok Ligája szerda esti programjában: az 1993 óta a nyolc közé egyszer sem bejutó Olympique Marseille a háromszoros BL/BEK-győztes Manchester Unitedet fogadja. Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere úgy véli, most kezdődik az idény legizgalmasabb, leginkább élvezetes időszaka.

 

TEKINTSE     MEG BL-ADATBANKUNKAT!
TEKINTSE MEG BL-ADATBANKUNKAT!

„Még három fronton versenyben vagyunk, ezek közül a Bajnokok Ligájában most, az idegenben szerzett gólok fontosságának időszakában kezdődik csak meg igazán a versenyfutás. Egyhuzamban négy utazás vár ránk, fantasztikus meccsekkel, az ilyeneket nagyon szoktuk élvezni. És ne feledjük, a Wembleybeli döntő különleges motivációt jelent a hagyományosan jól szereplő angol csapatoknak" – öntötte szavakba kedden Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere azt a bizonyos győzelmi mentalitást, amit a mindenkori ellenfelek (így most a marseille-iek is) rendkívül tisztelnek.

„Három nagyszerű évet töltöttem Manchesterben – mondta például Gabriel Heinze, az OM jelenlegi védelmének egyik oszlopa. – Sokat tanultam ott, és sok szép emléket őrzök abból az időszakból. Mind a győzelmi mentalitás, mind a nekem annak idején rengeteget segítő edző a régi arrafelé, úgyhogy pontosan tudom, mire számíthatunk. Mindennel együtt úgy vélem, van esélyünk kihozni valami jót ebből a csatából."

Hogy mi lehet az a bizonyos jó, az a párharc egészét illetően nyilvánvalóan a továbbjutás, az első találkozón pedig az azt megalapozó eredmény.

„A gól nélküli döntetlen nem lenne rossz eredmény, ebből is sejthető, hogy a védekezést az átlagosnál is fontosabbnak vélem – ezek már Didier Deschamps OM-tréner szavai. – Sok trófeát nyerő csapat, a győzelmi mentalitást és a klub sikereit egyaránt megtestesítő menedzser a vendégünk. Talán kevésbé csillog, mint néhány évvel ezelőtt, és bár vannak sérültjei is, meccsdöntésre egyedül is képes játékosok bőven lesznek a gárdában, vegyük csak Berbatovot, Rooneyt vagy Nanit."

ADATOK, TÉNYEK
NEGYEDDÖNTŐ. Miközben a Marseille először juthat be a legjobb nyolc közé a BL-ben az 1993-ban aratott diadala óta, ellenfele sorozatban ötödször lehet negyeddöntős.
SZEMTŐL SZEMBE. A két csapat az 1999–2000-es csoportkörben már vívott egymással BL-csörtét: Angliában a United győzött 2–1-re, a Vélodrome-ban az OM 1–0-ra; ez utóbbi meccsen az azóta Angliában futballozó William Gallas szerezte az egyetlen gólt.
EGYMÁS ORSZÁGA ELLEN. Az OM hazai mérlege angol klubok ellen: 7 győzelem, 2 vereség, a MU franciaországi egyenlege: 3 győzelem, 6 döntetlen, 2 vereség.
KIEJTÉS. Mindkét félnek jó a mutatója a másik országbeli klubok elleni egyenes kieséses párharcokban: egy-egy kiesés mellett az OM három, a MU négy továbbjutást tud felmutatni.

A francia szakember – mellesleg az 1992–93-as idényben induló Bajnokok Ligája első győztes csapatkapitánya – ugyanakkor utalt arra is, hogy a marseille-i közönség nem vevő a bunkerfocira, legyen bármilyen nagy is az elérendő cél, és bármilyen erős csapat is az útban lévő ellenfél. Tudja ezt Ferguson is, úgyhogy valószínűleg nem csupán az udvariasság beszélt belőle, amikor így fogalmazott:

„A Marseille igen erős csapat, határozott, atletikus védőkkel, és tudjuk, hogy Valbuena is edzésbe állt – mondta a szakember, az apró termetű középpályás játékának tisztelője. – Tisztában vagyunk azzal is, milyen hangulat vár ránk a stadionban. Nem gondolom, hogy favoritok lennénk, a Marseille is nagy lehetőség kapujában áll, szóval ugyanolyan nyílt csatát várok, amilyen az egész idei Bajnokok Ligáját jellemzi."

Az említett Mathieu Valbuena valóban felépült, de valószínűleg még csak kispados lesz, bár az is igaz, hogy Loic Rémy és Brandao is bokasérülést szedett össze a hétvégi bajnokin, nem is beszélve a lágyékát fájlaló André-Pierre Gignac gyors felépülésének rendkívül rossz esélyeiről – szóval az alább megjövendölt csatársor még változhat.

Az MU játékosai közül Ryan Giggs, Anderson, Jonny Evans, Rio Ferdinand, Michael Owen, és Pak Dzsi Szung el sem utazhatott Marseille-be, Ferguson azonban kijelentette: emiatt nem aggódik, a sérültek pótlására megfelelő emberek állnak rendelkezésére.

Az idényt kissé dadogva kezdő Marseille igyekszik erőt meríteni abból, hogy a legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt megnyert, ám ezzel szemben nem kevésbé meggyőző statisztika áll: a Manchester United mindössze kettőt veszített el a 2010–2011-es szezonban lejátszott negyven tétmérkőzéséből.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
OLYMPIQUE MARSEILLE (francia)–MANCHESTER UNITED (angol)
Marseille, Vélodrome, 20.45. Tv: TF1. Vezeti: Brych (német)
Élő, szöveges tudósítás a Nemzeti Sport Online-on!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
MARSEILLE: Mandanda – Kaboré, S. Diawara, Heinze, Taiwo – L. González, E. Cissé, Be. Cheyrou – Rémy, Brandao, A. Ayew. Vezetőedző: Didier Deschamps
MAN. UNITED: Van der Sar – Rafael, Smalling, Vidics, Evra – D. Fletcher, Scholes, Carrick, Nani – Rooney, Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson
A visszavágót március 15-én rendezik Manchesterben az Old Traffordon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik