Ferencváros: Az első kört sikerrel kell vennünk – Haratin

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.08.07. 08:10
null
Ihor Haratin igencsak elszánt az új bajnoki évad előtt: hajt az edzőtáborban, biflázza az angol szavakat, s ha lehet, csiszolja a golſtudását (Fotó: Török Attila)
A zöld-fehérek ukrán védekező középpályása, Ihor Haratin a feleségével együtt nyelvórákat vesz, a felkészülés vége felé frissebbnek érzi magát, és a golfozás is remekül kikapcsolja.

 

– Mióta Magyarországon futballozik, most először beszélgetünk tolmács nélkül... Ilyen jól halad az angollal?
– Legalább az interjú alatt is gyakorlom – mosolygott Ihor Haratin, a zöld-fehérek ukrán védekező középpályása, aki 2018 decemberében írt alá a Ferencvároshoz. – Miután nemzetközi alakulat a miénk, az öltözőben napi szinten használom az angolt, eleinte bátortalan voltam, ám most már nincs gondom a kommunikációval.

– Autodidakta módon sajátította el, vagy tanár segítségével?
– Az utóbbi fél évben magántanár járt hozzánk, a feleségem is szerette volna fejleszteni az angolját, így kínálta magát a lehetőség, hogy heti egyszer-kétszer jöjjön hozzánk nyelvoktató. Sokat fejlődött a tudásunk, néha a párommal odahaza poénból megbeszéljük, hogy a következő egy órában csak angolul szólhatunk egymáshoz. Olykor nagyokat nevetünk, de igenis hasznos az a hatvan perc.

Elkezdődött a jegyértékesítés
A Ferencvárosnál elkezdődött az őszi szezon hazai mérkőzéseire a jegyértékesítés. A csapat augusztus 22-én 18.45 órás kezdéssel a Diósgyőrt fogadja hazai pályán, a belépőket online, illetve személyesen a Groupama Aréna jegypénztárában is meg lehet vásárolni. A jegyeket nemcsak a DVTK elleni összecsapásra lehet megváltani, hanem az ősz többi, hazai találkozójára is.

– Ezek után nem lennék meglepődve, ha az ausztriai edzőtáborban is szándékosan angolul beszélő szobatársat választott volna magának.
– Maradtam a jól bevált régi társamnál, Mikalaj Szihnyevicsnél. Ha utazunk a csapattal, szállodában vagyunk, vagy az ilyen edzőtáborok alkalmával sokszor vagyunk szobatársak. Mikalaj fehérorosz, jól megértjük egymást, ám az is igaz, olykor cserélgetünk, van, hogy honfitársammal, Olekszandr Zubkovval, máskor a grúz Lasa Dvalival vagyok. Oroszul mindegyikőnk beszél, azért így mégiscsak gördülékenyebb a kommunikáció.

– Egyáltalán van erejük esténként beszélgetni?
– Az első, tíznapos edzőtábor kemény volt. Sok felkészülés van már a lábamban, de a mostanit biztosan nem sorolnám a lazábbak közé. A nyáron két és fél hetünk volt kipihenni magunkat, jólesett a kikapcsolódás, a feleségemmel egy hetet otthon voltunk, majd a bő családdal, tizenegyen elutaztunk a tengerpartra. Mondhatni, tökéletesen sikerült a feltöltődés, újult erővel vártam a felkészülést. Ausztriában az első tíz napban esténként örültem, ha beestem az ágyba.

– Most már frissebbek?
– Úgy érzem, igen. Az első etapban sokkal több volt a futás, mint most, a másodikban. Az edzőmérkőzések sorra követik egymást, eleinte mindenki negyvenöt perc terhelést kapott, a szakmai stáb ezúttal azonban már változtatott, én például a keddi edzőmeccsen hatvan percet játszottam, szerdán pedig harmincat. A bajnoki rajt előtt két erős ellenfél vár még ránk, szombaton az osztrák Sturm Graz, vasárnap pedig a cseh élcsapat, a Sparta Praha. Nem lennék meglepődve, ha ebben a két napban mindenki kilencvenperces meccsterhelést kapna.

– A hétvége már az utolsó simítások jegyében telhet?
– Azt hiszem, igen. Az MTK elleni bajnoki nyitány előtt ez a két összecsapás lesz az utolsó lehetőségünk, hogy formába lendüljünk, s kijavítsuk a hibákat. Megfelelően kell koncentrálnunk, hiszen az ellenfelek is sokkal keményebbek lesznek, mint eddig. Nagyon várom a még hátralévő edzőmérkőzéseket, hiszen ezek egyben igazi erőfelmérők lesznek. Megmutathatjuk, mennyire jól sikerült a felkészülés, hogy mennyire jó erőben vagyunk.

– Vasárnap aztán következik a Bajnokok Ligája-sorsolás. Nézegeti a lehetséges ellenfeleket?
– Többször is átnéztem a névsort, izgatottan várom, hogy kiderüljön, melyik csapat lesz az első ellenfelünk. Nagy szavakat nem szeretnék használni, még véletlenül sem vagyok az a típus, de miután az elmúlt évihez hasonló sikereket szeretnénk elérni, így az első kört sikerrel kell vegyük. Most még azonban nem arra a mérkőzésre fókuszálok, Ausztriában úgy kelek fel mindennap, hogy az előttem álló tréningeken fejlődni szeretnék, jobb futballistává válni, mint amilyen aznap reggel voltam.

– A nyáron több futballista is érkezett: Bogdán Ádám mellett a horvát Roko Baturina, a bosnyák Adnan Kovacevic, az albán Myrto Uzuni, valamint a francia Aissa Laidouni. Az új csapattagok túl vannak a bemutatkozáson. Milyenek az első benyomásai róluk?
– Néhány napja már mindegyikőjük itt van velünk, ám miután mindössze néhány közös gyakorláson vagyunk túl, mélyebb értékelést nem szeretnék mondani. Egy biztos, mindegyik srác magas szinten futballozott előtte, biztos vagyok benne, hogy segítségünkre lesznek.

– Csütörtök délutánra szabad délutánt kaptak a szakmai stábtól. Mivel ütötte el az időt?
– A délelőtti regenerálódás után lazíthattunk egy kicsit, az esti megbeszélésig mindenki azt csinálhatott, amihez kedve volt. Én nagyon szeretek úszni, és miután a közelben van golfpálya, és ez a sport is közel áll hozzám, a medencézés után oda is átmentem gyakorolni egyet. Golfozás közben nagyon jól ki tudok kapcsolódni, elmerülni a gondolataimban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik