Eredményesen mozgósította tartalékjait a Barcelona és a Milan is

Vágólapra másolva!
2011.12.06. 23:04
null
Rafinha (jobbra) több gólt is szerezhetett volna (Fotó: Reuters)
Címkék
A Bajnokok Ligája H-csoportjában már csak az Európa-ligát jelentő harmadik hely megszerzése volt a tét. Az ezért harcba szálló két csapat, a BATE Boriszov a Barcelona „B-vel", a pontelőnyben lévő Viktoria Plzen pedig az erősen tartalékos Milannal találkozott. A csoport állása végül nem változott: az élen végző Barcelona hozta a kötelezőt, a Plzen pedig kétgólos hátrányból is pontot mentett a második Milan ellen, így a csehek folytathatják az El-ben.

 

BARCELONA–BATE BORISZOV

A H-csoportban már szinte minden eldőlt az utolsó kör előtt, egyedül az volt a kérdés, hogy a négypontos Viktoria Plzen vagy az eddig két pontot szerző BATE Boriszov szerzi-e meg az Európa-liga-indulást érő harmadik helyet. A már a szombati el clásicóra készülő Josep Guardiola pihenőt adott kulcsjátékosainak, így javarészt tartalékjai léptek pályára a Camp Nouban.

„A játék ugyanúgy presztízzsel bír: a játékosok mindent beleadnak majd. Jól jön nekünk ez a meccs. Számolhatunk a tartalékcsapat játékosaival, nagyon tehetségesek, és szeretnének az első csapat közelébe kerülni″ – mondta a találkozó előtt Guardiola, hogy ébren tartsa az érdeklődést. Bizony, a közepes nagyságú Barcelona-fanatikusoknak is feladta a leckét az összeállítással a szakember, és a fiatalok közül a világbajnok Mazinho fia, Rafinha már a második percben gólt lőhetett volna, ha kissé higgadtabb. Ügyesen járatták a labdát a „tarcsik", akik erős (olykor 80 százalékos) mezőnyfölényben voltak, ezt jelezte egy-egy veszélyes Sergi Roberto-, illetve Rafinaha-fejes, valamint pár érdekesebb lövés Pedrótól és Cuencától. A félidő közepére erőre kapott a fehérorosz egyesület, és egy-két ügyesebb támadással okoztak nehéz perceket játékosai a 36 éves barcelonai korelnök, José Pinto kapuja előtt.

Válaszképpen Rafinha került újra helyzetbe, de 13 méterről a kapus ölébe külsőzött, majd Martín Montoya kiváló beadását öt méterről vágta a kapu mellé Sergi Roberto. Aki nem sokkal később megtörte a jeget: a 19 éves középpályás egy Thiago Alcántara, Pedro akció után állítgatás nélkül kilőtte 16-ról a bal alsót.

A hátsó sorokat sem kellett félteni, a jobbhátvéd Marc Bartra például egy olyan bokamozdulattal emelt ki egy belőtt labdát a rátörő támadó elől, hogy az még a fénykorát élő Roberto Carlosnak is becsületére vált volna. A folytatásban, ahogyan várható volt, valamivel kisebb fordulatszámon, de tovább kezdeményezett a Barcelona.

Sergi Roberto a BL legfiatalabb játékosa lett, aki egy mérkőzésen öt gólhelyzetet is kihagyott, míg Martín Montoya jóval higgadtabb volt, amikor az ötös jobb sarkáról a léc alá vágta Cuenca ütempasszát. Ugyanonnan sarkazta be Cuenca újabb asszisztját Pedro, világbajnokhoz méltó módon sarokkal. A végén nagy erőket megmozgatott a katalán gárda, hogy Cuenca is betaláljon, de az általa kiharcolt büntetőt végül nem a sértett, hanem Pedro váltotta gólra.

Egy könnyed győzelemmel melegített a Barcelona-tartalék a „nagyok" Real Madrid elleni csúcstalálkozójára, a fiatalok pedig kiválóan megállták helyüket.

VIKTORIA PLZEN–MILAN

A csoport másik találkozóján az olasz nagycsapat szintén erősen tartalékosan állt ki, igaz, itt nem a saját nevelésű fiatalok adták a második sort, hanem olyan rutinos válogatott játékosok, mint Taye Taiwo, Philippe Mexes, Daniele Bonera, Pato vagy a Barcelona elleni kezdő egyetlen túlélője, Clarence Seedorf. A hazaiak indítottak sokkal aktívabban, de helyzetbe először csak a 17. percben kerültek; igaz, ha az akkor egy parádés mozdulattal a levegőben úszva kapura lövő Václav Pilar próbálkozása bemegy, az minimum a forduló gólja. Az első Milan-helyzetféle a 19 esztendős Mattia De Sciglio nevéhez fűződik, aki egy labdaszerzés után lőtt a 16-osról két méterrel a bal felső mellé.

HOGYAN VEZETTE?

Vad István egy-két kisebb hibától eltekintve kézben tartotta a mérkőzést, a lassítások rendre neki és partjelzőinek adtak igazat. Nem volt könnyű dolga honfitársunknak a „cseh vitézekkel", mert azok nem túl sportszerű módon az általuk elkövetett legnyilvánvalóbb szabálytalanságok és labdakivezetések után is reklamáltak vagy a közönséget hergelték ellene.

Az első félidő tartogatott még egy ígéretes Frantisek Rajtoral-cselsorozatot lezáró gyatra lövést, egy elkapkodott Pilar-ziccert és egy centikkel mellé szálló Marián Cisovsky fejest is – jellemző módon a megsérülő középpályás, Antonio Nocerino helyére a középső védő, Thiago Silva állt be a 40. percben...

A fordulás után eldőlni látszott a mérkőzés, mégpedig éppen Cisovsky révén – a cseh védő előbb hagyta, hogy a Robinho által mellel Pato felé odatett labdát a címzett elsodorja mellőle, majd a kapust is kicselezve a hálóba vágja; pár percre rá pedig Taiwo hatalmas felszabadító rúgását fejelte Robinhóhoz, aki kényszerítőzött Patóval, majd 14 méterről a már üresen maradt kapuba emelt. A cseheket ez sem törte meg, eljutottak kapufáig, lesgólig és nem túl veszélyes távoli lövésekig (miközben egyáltalán nem szomorkodtak, elvégre pontosan tudták, hogy a BATE kikap Barcelonában), majd a legvégén szépíteni tudtak egy tökéletesen kijátszott támadásból, David Bystron révén.

A Milantól Pato szeretett volna egy lazán messis gólt szerezni, de a kapus kezeibe löbbölte ziccerét, és amikor már kezdtük elkönyvelni a vendégsikert, a két védő között kibújó cserejátékos, Michal Duris kiegyenlített. Az olaszok előre alighanem kiegyeztek volna egy ponttal, így viszont nem egyet szereztek, hanem elveszítettek kettőt.

Cseh részről ugyanez: az akarat diadala...

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 6. FORDULÓ

BARCELONA (spanyol)–BATE BORISZOV (fehérorosz) 4–0
Barcelona, Camp Nou, 37 374 néző. V: Collum (skót)
Gólszerző: Sergi Roberto (35.), Montoya (60.), Pedro (63., 89. – a másodikat 11-esből)
VIKTORIA PLZEN (cseh)–MILAN (olasz) 2–2
Prága, Eden Stadion, 19 854 néző. V: Vad István
Gólszerző: Bystron (89.), Duris (93.), ill. Pato (47.), Robinho (48.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
H CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Barcelona 6 5 1 0 20–4 +16 16
2. AC Milan 6 2 3 1 11–8 +3 9
3. Plzen 6 1 2 3 4–11 –7 5
4. BATE Boriszov 6 0 2 4 2–14 –12 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik